«Ρατσισμός και ναζισμός δεν έχουν θέση στον αθλητισμό»

Την άποψή τους για τα φαινόμενα ρατσισμού και νεοναζισμού που εμφανίζονται στον ελληνικό αθλητισμό εξέφρασαν οι πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας και Βασιλική Μιλλούση, ο πρωταθλητής του παρκούρ Δημήτρης Κυρσανίδης, ο ομοσπονδιακός προπονητής της ενόργανης Δημήτρης Ράφτης και ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, σε ένα ξεχωριστό θέμα που φιλοξένησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την υπογραφή του δημοσιογράφου Δημήτρη Βασιλόπουλου.

Διαβάστε παρακάτω το θέμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων:

Η κοινωνία έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπη με μία σκληρή πραγματικότητα και κάποιες άλλες φορές με φαινόμενα νοσηρά και απεχθή, που μοιραία προκαλούν την αγανάκτηση και προσβάλουν ευθέως κάθε ελεύθερο και υγιές κύτταρό της. Κομμάτι της κοινωνίας και ο Αθλητισμός, όπου εσχάτως στη λαοφιλέστερη έκφανσή του, που είναι το ποδόσφαιρο, εισέβαλαν με τον μανδύα των «οπαδών» ξεκάθαρες μορφές φασισμού, ρατσισμού και νεοναζισμού. Στο ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Εσθονία για το Nations League, μια σημαία του «Μαύρου Ήλιου» των SS ξετυλίχθηκε ξεδιάντροπα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ και συνοδεύτηκε από άθλιους ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Το φαινόμενο συνέβη στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν αφορά αποκλειστικά το ποδόσφαιρο, αφορά ολόκληρο τον Αθλητισμό. «Χτες» συνέβη στο ΟΑΚΑ, «αύριο» μπορεί να συμβεί κάπου άλλου, γιατί το «φίδι» ζητά να απλωθεί και φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τα γήπεδα ως ένα εύκολα προσβάσιμο πεδίο για να βγάλει το δηλητήριό του.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το ΑΠΕ-ΜΠΕ φιλοξένησε το περασμένο Σάββατο (24/11) τις θέσεις εκπροσώπων του ποδοσφαίρου. Σήμερα, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και ζητά να ακούσει τις θέσεις των ανθρώπων άλλων αθλημάτων, όπως της γυμναστικής. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Βλάσης Μάρας, η Βασιλική Μιλλούση, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ράφτης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Βασιλειάδης μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σαν μια φωνή, καταδίκασαν απερίφραστα τέτοια φαινόμενα. Μάλιστα ο κ. Βασιλειάδης έδωσε και την «είδηση» πως το συγκεκριμένο περιστατικό του ΟΑΚΑ, θα τεθεί στην επόμενη ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και θα υπάρξει μία αποστομωτική απάντηση.

Μας είπε ο πρόεδρος της ΕΓΟ και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας: «Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ποια πρέπει να είναι η στάση του καθενός μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Οπωσδήποτε μας λυπεί. Εκείνο που πρέπει, όμως, είναι να μην μείνουμε μόνο σε διαπιστώσεις, αλλά να περάσουμε στα μέτρα αυτά, που θα απαγορέψουν τέτοια φαινόμενα να βγαίνουν σε χώρους, όπου οι αθλητές έχουν άλλο προορισμό. Θα πρέπει λοιπόν με πολλούς τρόπους να απομονώσουμε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, γιατί δεν ταυτίζεται, όχι μόνο ο ελληνικός αθλητισμός, αλλά και η ελληνική κοινωνία με τέτοια φαινόμενα. Εάν ανατρέξει κανείς σε εκείνες τις εποχές, θα καταλάβει πώς περνούσε τότε ο κόσμος κι έτσι σήμερα μπορούμε να καταλάβουμε ακόμη περισσότερο τι σημαίνει ελευθερία. Έχει αναφερθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και στην επόμενη ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα μπουν ως θέμα συζήτησης τα φαινόμενα, όχι μόνο της βίας ή του ντόπινγκ, αλλά και τα ρατσιστικά, τα οποία σε κάθε τέτοια εμφάνισή τους, αμέσως τα αρμόδια όργανα και ειδικά η ΕΟΕ, που είναι το μεγαλύτερο αθλητικό όργανο που έχει η χώρα, να τα καταδικάζει και να μην μένει άπραγη απέναντι σε αυτά τα θέματα. Σας εγγυώμαι και το έχουμε συζητήσει με πολλά μέλη, θα είναι θέμα της επόμενης ολομέλειας και θα υπάρξει μία αποστομωτική απάντηση από τους εκπροσώπους όλου του ελληνικού αθλητισμού».

Την παιδεία θέτει ως βασικό «αντίδοτο» ο Δημήτρης Ράφτης. Είπε συγκεκριμένα ο ομοσπονδιακός προπονητής γι’ αυτή την περίπτωση του ΟΑΚΑ: «Είναι κάτι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο στους αθλητικούς χώρους, αλλά και σε οποιοδήποτε χώρο. Μια εύκολη λύση θα ήταν να πούμε πως η Πολιτεία υποχρεωτικά πρέπει να το καταστείλει, αλλά δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα. Είναι βαθύτερο, είναι πρόβλημα παιδείας. Πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Η ευθύνη της Πολιτείας είναι να στηρίξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, την παιδεία πραγματικά και όχι μόνο με χρήματα ή με αναπληρωτές, αλλά ουσιαστικά την παιδεία, ούτως ώστε να αλλάξουν οι συμπεριφορές μας, οι φοβίες μας, οι προκαταλήψεις μας. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν, ειδικά σε αθλητικούς χώρους. Χαίρομαι που στο άθλημα που εκπροσωπώ, δεν υπάρχουν καν καυγάδες στις κερκίδες. Ο αθλητισμός είναι μία ευγενική διαδικασία κι έτσι θα πρέπει να παραμείνει».

Από την δική του μεριά, ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλω να πω “Όχι στον ρατσισμό” και καταδικάζω κάθε είδος και μορφή ρατσισμού εντός και εκτός γηπέδων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Γι’ αυτό προωθούμε αθλήματα όπως την ενόργανη γυμναστική, όπου υπάρχει ευγενής άμιλλα, δεν υπάρχουν καυγάδες και δεν εμφανίζονται σχόλια ρατσιστικά ή κάθε άλλου τύπου σχόλια, που να προσβάλουν συναθλητές και ανθρώπους. Όλοι μαζί κατά του ρατσισμού και κατά τέτοιων φαινομένων».

Ο Βλάσης Μάρας μίλησε για ένωση των λαών, όχι για διαχωρισμό τους. Είπε συγκεκριμένα ο παγκόσμιος πρωταθλητής: «Είναι σίγουρα άσχημο να έχουν εμφανιστεί τέτοια μηνύματα και τέτοια πανό, αυτές οι ενέργειες είναι καταδικαστέες. Μέσα από το άθλημά μου, εγώ αυτό που κάνω είναι να αγωνίζομαι και να συναγωνίζομαι τους συναθλητές μου από το εξωτερικό, αλλά να είναι αυτό το ωραίο, το “ευ αγωνίζεσθαι”, δηλαδή μέσα στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να είμαστε “εχθροί”, αλλά έξω είμαστε φίλοι. Το σημαντικό είναι να ενώνονται οι λαοί και όχι να διαχωρίζονται. Από εκεί και πέρα, σχετικά με αυτές τις ενέργειες που βλέπουμε, είτε φασισμού, είτε ρατσισμού, είτε εθνικισμού, αυτό που έχω να πω είναι ότι σίγουρα είναι λάθος. Αλλά πολλές φορές το να είσαι πατριώτης μεταφράζεται διαφορετικά από πολλούς. Οπότε ας κοιτάξουμε πρώτα την καμπούρα μας και μετά ας κρίνουμε τους άλλους».

Η Βασιλική Μιλλούση είναι πλέον μέλος της ΕΟΕ και τόνισε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο περιστατικό: «Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το αθλητικό κομμάτι. Φυσικά και το κατακρίνω. Εμείς ως αθλητές είμαστε πρεσβευτές της ευγενούς άμιλλας και της ενότητας για όλο τον κόσμο. Οπότε πραγματικά όχι στον ρατσισμό».

Τέλος, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, πρωταθλητής του παρκούρ, ενός αγωνίσματος κυριολεκτικά των δρόμων και των ανοιχτών χώρων, ήταν επίσης σαφής στις θέσεις του: «Στον χώρο του παρκούρ δεν έχω παρατηρήσει τέτοια φαινόμενα. Σ’ εμάς το πιο ακραίο που μπορεί να μας πει κάποιος είναι να… μην κάνουμε προπόνηση στο πάρκο για να μην το δει το παιδί του και κάνει το ίδιο! Δεν έχει γίνει κάτι πιο άσχημο σε αυτόν τον χώρο. Τέτοια φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού, σημαίες τέτοιου είδους, πανό και όλα αυτά τα έκτροπα, δεν χωράνε, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε όλη την κοινωνία. Νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία, που μου φαίνεται πολύ περίεργο να ακούς ότι υπάρχουν τέτοια πράγματα. Δεν το είχα δει, αλλά μου κάνει εντύπωση. Βλέπω τι γίνεται γενικώς στον κόσμο, στα γήπεδα, στον αθλητισμό, αλλά τόσο άσχημα και σε τέτοιο βαθμό, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαιναν. Λυπάμαι πάρα πολύ που έγιναν και δυστυχώς κάποια από αυτά εξακολουθούν να γίνονται, αλλά οφείλω να πω πως πρέπει να σταματήσουν και κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Υπάρχουν οι Νόμοι, αλλά αν δεν τηρούνται σε κάποια πιο απλά πράγματα, όπως όταν περνάς το φανάρι με κόκκινο, πώς θα τηρηθούν σε κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό, όπως είναι αυτά τα φαινόμενα;».