Κάλεσμα στο “Horizon Cup” από τους Ολυμπιονίκες της ενόργανης Ι. Μελισσανίδη, Δ. Ταμπάκο και Β. Τσολακίδη (audio)

Το δικό τους, ξεχωριστό μήνυμα προς όλους τους φιλάθλους της Βόρειας Ελλάδας απεύθυναν ενόψει του 1ου διεθνούς τουρνουά ενόργανης γυμναστικής “Horizon Cup” οι Ολυμπιονίκες του αθλήματος Ιωάννης Μελισσανίδης, Δημοσθένης Ταμπάκος και Βασίλης Τσολακίδης, καλώντας μικρούς και μεγάλους να βρεθούν μαζικά αυτό το Σαββατοκύριακο (10-11 Νοεμβρίου) στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των περίπου 90 νεαρών αθλητών και αθλητριών από επτά χώρες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

Το “Horizon Cup” διοργανώνεται από την Α.Ε.Σ.Γ.Β.Ε., σε συνεργασία με την Ε.Γ.Ο. και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και φέρνει στο προσκήνιο τους ταλαντούχους αθλητές των κατηγοριών παίδων (έτος γέννησης 2004-2006) και κορασίδων (έτος γέννησης 2005-2007), αποτελώντας το μοναδικό διεθνές διασυλλογικό τουρνουά αυτού του είδους που φιλοξενείται στη χώρα μας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό στην αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης», όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες, με την συμμετοχή συνολικά 30 ομάδων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από άλλες έξι χώρες (Ρωσία, Βέλγιο, Κύπρος, Αλβανία, Σερβία, Σλοβενία).

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης, «χρυσός» Ολυμπιονίκης της «Ατλάντα 1996» στις ασκήσεις εδάφους και πρώτος εκπρόσωπος της ελληνικής ενόργανης που κατέκτησε μετάλλια σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, απεύθυνε κάλεσμα στον κόσμο, ενόψει των αγώνων που θα διεξαχθούν στο στάδιο που φέρει το όνομά του:
«Μπράβο στην Ε.Γ.Ο. αλλά και στην Α.Ε.Σ.Γ.Β.Ε., που με την στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν το 1ο ‘Horizon Cup’, η ονομασία του οποίου έχει έναν πολύ ωραίο συμβολισμό. Πρωταγωνιστές θα είναι τα παιδιά που θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα κομβικό ηλικιακό σημείο. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από τον αριθμό των συμμετοχών σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση, αλλά το περίμενα κιόλας, επειδή ο κ. Ψαθάς το ήθελε πάρα πολύ μαζί με την Ομοσπονδία και τους υπόλοιπους συνεργαζόμενους φορείς. Οπότε, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το ‘Horizon Cup’ και για να καλέσουμε όλο τον κόσμο. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει ετήσιος θεσμός και είμαι σίγουρος ότι την επόμενη χρονιά ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών θα γίνει διψήφιος», είπε και συμπλήρωσε:
«Αξίζει να έρθει ο κόσμος για να χειροκροτήσει αυτά τα πιτσιρίκια, που μπορεί μετά από έξι χρόνια να είναι οι επόμενοι Ολυμπιονίκες. Επίσης, αξίζει να φέρουν οι γονείς τα παιδιά τους για να δουν το άθλημά μας, που είναι τόσο όμορφο και αποτελεί τη βάση όλων των αθλημάτων. Οι συμμετέχοντες αθλητές δεν είναι πολύ μικροί, είναι 11 έως 14 ετών, άρα και το αγωνιστικό επίπεδο θα είναι εξίσου καλό και θα προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα. Θα βρίσκομαι φυσικά και εγώ εκεί, για να δω αυτά τα πιτσιρίκια, που θα είναι γεμάτα άγχος, χαμόγελο αλλά και διάθεση να εντυπωσιάσουν».

Την ξεχωριστή σημασία του “Horizon Cup” υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο πρώτος Έλληνας «άρχοντας των κρίκων», που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004» και το ασημένιο στο «Σίδνεϊ 2000»:
«Είναι ένας διεθνής αγώνας φτιαγμένος για τις μικρότερες ηλικίες και αυτό το στοιχείο τον κάνει ξεχωριστό. Παράλληλα, έχει πολλούς συμβολισμούς αλλά και θετικές επιδράσεις: Όταν οι αθλητές αρκετών διαφορετικών χωρών έχουν από την παιδική ηλικία τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ’ έναν τέτοιο αγώνα, τότε καλλιεργείται έμπρακτα το φίλαθλο πνεύμα μέσα τους από πολύ νωρίς. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Από την άλλη, αυτή η διοργάνωση δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αγωνιστούν και να εκφραστούν. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχουν ως αθλητές, η ύπαρξη ενός τέτοιου τουρνουά και μάλιστα διεθνούς επιπέδου, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν με μεγαλύτερο σθένος την πορεία τους στο χώρο του αθλητισμού».

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο Ολυμπιονίκης του δίζυγου στο «Λονδίνο 2012» και νυν ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος δεν θα μπορούσε να λείψει από τη διοργάνωση:
«Είναι πολύ ευχάριστο ότι η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα διεθνές τουρνουά ενόργανης γυμναστικής. Εύχομαι να καθιερωθεί και να συνεχιστεί με επιτυχία και τα επόμενα χρόνια, ώστε να αποτελέσει τον οδηγό για να αναλάβουμε και να διοργανώσουμε εδώ και ένα παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης ανδρών – γυναικών, καθώς διαθέτουμε τα άτομα με την ικανότητα και τις γνώσεις για μια τέτοια διοργάνωση. Οι Θεσσαλονικείς έχουν αποδείξει ότι αγαπούν τη γυμναστική και θεωρώ ότι θα το δείξουν έμπρακτα με την παρουσία τους στο στάδιο, όπως το δείχνουν και τα σωματεία που συμμετέχουν στο ‘Horizon Cup’. Για τους νέους αθλητές που παίρνουν μέρος στο τουρνουά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προσθέτουμε έναν επιπλέον αγώνα στο ετήσιο καλεντάρι τους, γιατί οι διοργανώσεις γι’ αυτούς είναι λίγες. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες».

Το “Horizon Cup” θα έχει, εκτός των άλλων, την υποστήριξη της ΕΡΤ3, ενώ παράλληλα θα υλοποιήσει πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει κοινές δράσεις με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το πρόγραμμα των αγώνων:

Σάββατο 10 Νοεμβρίου

13:30 – 14:30: Κορασίδες (1ος Όμιλος, 2 όργανα)
15:10 – 16:40: Παίδες (1ος Όμιλος, 3 όργανα: έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι) / Κορασίδες (2ος Όμιλος, 2 όργανα)
16:50 – 17:20: Τελετή έναρξης
18:00 – 19:30: Παίδες (2ος Όμιλος, 3 όργανα: έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι) / Κορασίδες (3ος Όμιλος, 2 όργανα)

Κυριακή 11 Νοεμβρίου

10:30 – 11:30: Κορασίδες (1ος Όμιλος, 2 όργανα)
12:10 – 13:40: Παίδες (1ος Όμιλος, 3 όργανα: άλμα, δίζυγο, μονόζυγο) / Κορασίδες (2ος Όμιλος, 2 όργανα)
14:20 – 15:50: Παίδες (2ος Όμιλος, 3 όργανα: άλμα, δίζυγο, μονόζυγο) / Κορασίδες (3ος Όμιλος, 2 όργανα)
16:00 – 16:30: Γκαλά
16:30 – 17:00: Απονομή μεταλλίων

Ακούστε το κάλεσμα που απεύθυνε ο Ιωάννης Μελισσανίδης ενόψει του “Horizon Cup”, μέσα από τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ: