Τα νέα ρεκόρ που κυνηγά στην Ντόχα ο Λευτέρης Πετρούνιας

Μαζί με το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, ο Λευτέρης Πετρούνιας κυνηγά στην Ντόχα μία σειρά από σπάνια ρεκόρ και εντυπωσιακά επιτεύγματα, μερικά από τα οποία παραμένουν απλησίαστα για δεκαετίες.

Πιθανή επικράτησή του στον τελικό της Παρασκευής (02/11, 17:15 – 18:30, ΕΡΤ2) θα τον μετατρέψει, μεταξύ άλλων, σε έναν από τους τρεις κορυφαίους σπεσιαλίστες των κρίκων από το 1903 που ξεκίνησε ο θεσμός, στον πολυνίκη Έλληνα στην ιστορία αυτού, αλλά και στον πρώτο αθλητή που κερδίζει τρεις διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους σε οποιοδήποτε όργανο μέσα στον 21ο αιώνα!

Αναλυτικά, τα κατορθώματα που περιμένουν τον 27χρονο «άρχοντα των κρίκων» στο Κατάρ:

– Να μπει στο «τοπ 3» των κορυφαίων στους κρίκους στα 115 χρόνια ιστορίας του θεσμού:

Με δύο χρυσά μετάλλια (Γλασκόβη 2015 και Μόντρεαλ 2017), ο Πετρούνιας κατέχει ήδη μία θέση στο «τοπ 10» των κορυφαίων στους κρίκους, αλλά εάν θριαμβεύσει και στην Ντόχα θα μπει στην καλύτερη τριάδα όλων των εποχών. Μόλις δύο αθλητές-θρύλοι μετρούν περισσότερους από δύο τίτλους στο αγώνισμα, στα συνολικά 47 παγκόσμια πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί από το 1903: Ο Ιταλός Γιούρι Κέκι με πέντε νίκες και μάλιστα συνεχόμενες (1993, 1994, 1995, 1996, 1997) και ο Κινέζος Τσεν Γιμπίνγκ με τέσσερις (2006, 2007, 2010, 2011).

Παράλληλα, μια νέα νίκη του Έλληνα πρωταθλητή θα τον κρατήσει στο κυνήγι του απίστευτου ρεκόρ του Κέκι με τους πέντε διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους, το οποίο μοιάζει απλησίαστο για οποιονδήποτε σημερινό αθλητή. Κάτι παρόμοιο ίσχυε, όμως, και με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ρεκόρ του Ιταλού, το οποίο ο Πετρούνιας κατόρθωσε να ισοφαρίσει πρόσφατα, πανηγυρίζοντας στη Γλασκόβη για τέταρτη χρονιά στην σειρά.

– Να φτάσει τον Βλάση Μάρα και να γίνει ο πολυνίκης Έλληνας στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης:

Στο στάδιο “Aspire Dome” ο Λευτέρης Πετρούνιας θα έχει την ευκαιρία να φτάσει σε συγκομιδή μεταλλίων και να ξεπεράσει σε παγκόσμιους τίτλους τον συναθλητή του και πολυνίκη Έλληνα στα χρονικά του θεσμού, τον εξπέρ του μονόζυγου Βλάση Μάρα, ο οποίος έχει στην συλλογή του δύο χρυσά μετάλλια (Γάνδη 2001, Ντέμπρετσεν 2002) και ένα χάλκινο (Άαρχους 2006).

– Να παρατείνει το νικηφόρο σερί στις μεγάλες διοργανώσεις και το αήττητο των δυόμισι τελευταίων ετών:

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη πάει για το ένατο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιό του σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2015 και μετά, αφού στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους τίτλους (2015, 2017) προστίθενται οι τέσσερις νίκες σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2015, 2016, 2017, 2018), η επικράτηση στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά ο θρίαμβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το αήττητο σερί του σε όλες τις διοργανώσεις, το οποίο φτάνει πλέον τα δυόμισι χρόνια, περιλαμβάνοντας ήδη οκτώ αλλεπάλληλες νίκες σε διεθνείς αγώνες μετά τον Απρίλιο του 2016 και πηγαίνοντας πλέον για το «9 στα 9». Την τελευταία διετία, μάλιστα, είναι μονίμως πρώτος ακόμα και στους προκριματικούς…

– Να γίνει ο πρώτος σπεσιαλίστας με τρεις συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους μέσα στον 21ο αιώνα, σε οποιοδήποτε όργανο:

Κανείς σπεσιαλίστας δεν έχει κατακτήσει τρεις διαδοχικούς τίτλους σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης ανδρών μέσα στον 21ο αιώνα, σε οποιοδήποτε όργανο, αλλά ο Λευτέρης Πετρούνιας μπορεί να γίνει στο Κατάρ ο πρώτος που θα πετύχει ένα τέτοιο «θρι-πιτ», στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δυσκολία και την σπανιότητα του εγχειρήματός του.

Στους τελικούς οργάνων της Παρασκευής (02/11) το ίδιο επίτευγμα θα κυνηγήσουν άλλοι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2015 και του 2017, ο Ιάπωνας Κένζο Σιράι στις ασκήσεις εδάφους και ο Βρετανός Μαξ Γουίτλοκ στον πλάγιο ίππο, έχοντας επίσης την ευκαιρία να φτάσουν σ’ ένα ανεπανάληπτο την τελευταία εικοσαετία «3 στα 3», όπως και ο Έλληνας «άρχοντας των κρίκων».