«Το μετάλλιο ήρθε με την ψυχή, πόδια και σώμα δεν άντεχαν»

Άυπνη, με έντονα όμως αποτυπωμένη στο πρόσωπό της την ικανοποίηση για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στις ασκήσεις εδάφους, στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξήχθη στο Μπακού (15-18/3), επέστρεψε το πρωί στη Θεσσαλονίκη η Ιωάννα Ξουλόγη, η οποία μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) κατά την άφιξή της.

Ακολουθεί το πλήρες τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Άυπνη, με έντονα όμως αποτυπωμένη στο πρόσωπό της την ικανοποίηση για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στις ασκήσεις εδάφους, στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξήχθη στο Μπακού (15-18/3), επέστρεψε το πρωί στη Θεσσαλονίκη η Ιωάννα Ξουλόγη.

«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα, αλλά και μικροί αθλητές της, στους οποίους μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις της από την πολυετή διαδρομή της στη γυμναστική. Το ταξίδι από το Αζερμπαϊτζάν το έκανε με τον προπονητή της, Κώστα Χατζηζήση (ήταν διακριτικά συνεχώς δίπλα της) και παρά την κούραση, η 26χρονη πρωταθλήτρια, δεν αρνήθηκε να μοιραστεί με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τα συναισθήματα και την εμπειρία της από την διοργάνωση.

«Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα που νιώθω για το μετάλλιο! “Τρώμε” την ζωή μας στα γυμναστήρια, 20 χρόνια προσωπικά γυμνάζομαι, επιδιώκοντας την επιτυχία. Ο πρώτος στόχος, να πάρω μετάλλιο σε μια διοργάνωση, επετεύχθη, τώρα θέλω να κυνηγήσω και τους επόμενους. Πρέπει να δουλέψουμε καλά μέχρι τους επόμενους αγώνες, γεροί να είμαστε, αυτό με ενδιαφέρει. Αν δεν έχεις την υγεία σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ό,τι έρθει, από εκεί και πέρα, είναι ευπρόσδεκτο», τόνισε αρχικά.

Και πρόσθεσε λέγοντας: «Καταρχήν, είμαι πολύ ευχαριστημένη που πέρασα και στη δοκό (σ.σ. κατετάγη 4η στον τελικό). Εκανα 2/2 προγράμματα, χωρίς πτώση, στον προκριματικό και στον τελικό, εννοώ. Απλά, είχα κάποιες αστάθειες, οι οποίες με έβγαλαν από τα μετάλλιο. Στη δοκό είναι που θέλω πιο πολύ να ποντάρω! Ακόμη δεν έχω βρει την ψυχολογία πάνω στο όργανο, αλλά πιστεύω, με λίγη προσπάθεια ακόμη, θα το καταφέρω και αυτό. Στο έδαφος, αφού τελείωσε η δοκός και είδα την κατάταξή μου, ότι ήμουν τέταρτη, είπα “Θα πάω και θα χαρώ το πρόγραμμά μου, θέλω να δείξω αυτό που έχω μάθει να κάνω”. Οντως, πήγα χωρίς άγχος, χόρεψα στο ταπί και τελικά τα κατάφερα! Στον προκριματικό στο έδαφος πέρασα με την τρίτη βαθμολογία, ήξερα ότι μπορεί να βελτιωθεί το πρόγραμμά μου και άλλο και ήταν καλό που ανέβηκα μια θέση, είμαι πολύ ευχαριστημένη. Θα ήμουν, βέβαια, και πάλι ευχαριστημένη αν ερχόμουν 3η. Είναι εμπειρίες που τις κρατάμε για να συνεχίσουμε στο μέλλον».

Εστιάζοντας περισσότερο την στιγμή που αγωνίστηκε, αποκάλυψε: «Στην δοκό ήμουν πιο νευρική από ό,τι ήμουν στο έδαφος. Είναι διαφορετικό να κάνεις προπόνηση, από το να αγωνίζεσαι. Στην προπόνηση μπορεί να κάνεις 3/3 προγράμματα ακούνητα και να λες “εντάξει, είμαι πολύ έτοιμη, πάω στον αγώνα” και στον αγώνα να πέσεις τρεις φορές! Στο έδαφος με την κούραση που υπήρχε, γιατί κάναμε πέντε μέρες προπόνηση συνεχόμενα, μαζί με τον προκριματικό και μετά τον τελικό, ήμουν και άρρωστη, με αντιβίωση, ουσιαστικά, δηλαδή, εξαντλημένη, νομίζω πως μόνο η ψυχή βγήκε στο τέλος, γιατί τα πόδια και το σώμα δεν άντεχαν. Είπα “δώσε τα όλα τώρα, για να τελειώσει το πρόγραμμα καλά”, όπως και έγινε».

Για την προτίμηση, δε, που έχει να αγωνίζεται στη δοκό, αντί για το έδαφος, εξήγησε: «Νομίζω ότι έχω καλύτερη υψηλή αρχική βαθμολογία στην δοκό και αν βγει το πρόγραμμα, έτσι όπως το κάνω, πιστεύω ότι μπορώ να πάρω μια καλή βαθμολογία, σε σχέση με τις υπόλοιπες αθλήτριες».

Αμεσα για την Ιωάννα Ξουλόγη, υπάρχει μικρό διάστημα ξεκούρασης και στην πορεία εκ νέου δουλειά για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που ακολουθούν. Αρχικά, είναι η συμμετοχή της, το Μάιο, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα: «Ένα καλό τεστ, για να μαζευτούμε όλα τα παιδιά και να κάνουμε μαζί έναν αγώνα», όπως σχολίασε η ίδια. Στη συνέχεια υπάρχουν οι Μεσογειακοί αγώνες τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Αύγουστο και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Οκτώβριο.