Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις κάνουν ξεχωριστό το “Aphrodite Cup 2018”

Η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και της οικολογικής και κοινωνικής ευαισθησίας πηγαίνουν χέρι-χέρι στο διεθνές τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής “Aphrodite Cup 2018”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do) από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Ακολουθεί απόσπασμα του Δελτίου Τύπου των διοργανωτών:

aphrodite_cup_green_1 Η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και της οικολογικής και κοινωνικής ευαισθησίας πηγαίνουν χέρι-χέρι στο διεθνές τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής “Aphrodite Cup 2018”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do) από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου και περιλαμβάνει μία σειρά από πρωτοποριακές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση των θεατών αλλά και των πολυάριθμων ξένων αποστολών.

Η διοργάνωση, που διεξάγεται για 4η συνεχόμενη χρονιά, προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, έχει ενταχθεί στη Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης “Green Sports League”, υλοποιώντας φέτος ακόμα περισσότερες «πράσινες» δράσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις διοργανώσεις γυμναστικής, διεθνώς.

Κατά τις ημέρες των αγώνων θα υπάρξει πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικά μπουκάλια, χαρτί, χαρτόνι, κ.λπ.), με την τοποθέτηση 50 κάδων, με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των απορριμμάτων που θα πάνε για υγειονομική ταφή καθώς και των πλαστικών μίας χρήσης, θα διανεμηθεί δίγλωσσο ενημερωτικό υλικό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στους θεατές και σε όλες τις αποστολές, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί το επιτυχημένο πρόγραμμα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών και ρούχων σε ειδικά κουτιά, ώστε στην συνέχεια αυτά να προσφερθούν σε κοινωνικές δομές της χώρας.

Το πρόγραμμα αυτό, που φέρει την ονομασία «Άστα να περπατήσουν ξανά για καλό σκοπό», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υλοποιείται όπως κι οι άλλες δράσεις, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», προτρέποντας όσους βρεθούν στο Ολυμπιακό Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου να δωρίσουν κάποια από τα παλιά, ελαφρώς μεταχειρισμένα αθλητικά τους είδη προς όφελος συνανθρώπων μας που θα τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται το εθελοντικό πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών ρύπων για τις αποστολές που έρχονται από το εξωτερικό, προκειμένου η διοργάνωση να έχει ένα όσο το δυνατό μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να συνδράμει στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος θα πραγματοποιηθεί συμβολική δενδροφύτευση από συμμετέχουσες στο 4ο “Aphrodite Cup” αθλήτριες, σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

«Το “Aphrodite Cup” είναι μία διοργάνωση που θέλει να ξεχωρίζει, όχι μόνο για το υψηλό αγωνιστικό της επίπεδο, αλλά και για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα της, μέσα από δράσεις όπως το πρόγραμμα συλλογής αθλητικών παπουτσιών, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, η διανομή εντύπου με τον ‘δεκάλογο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης’ στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθώς και το εθελοντικό πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Φέτος προσθέτουμε σε όλες τις παραπάνω επιτυχημένες περιβαλλοντικές δράσεις μας την συμβολική δενδροφύτευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις ίδιες τις αθλήτριες στο περιθώριο των αγώνων, σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου», τόνισε ο επικεφαλής της «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», αντιπρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του “Aphrodite Cup”, Γιώργος Καζαντζόπουλος, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για 16 χρόνια.

Το διεθνές τουρνουά ρυθμικής “Aphrodite Cup 2018” συνδιοργανώνεται από τον Γυμναστικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία», την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και έχοντας ως θεσμικό υποστηρικτή το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

Η διοργάνωση είναι ενταγμένη στο επίσημο καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) και αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτήν περισσότερες από 250 αθλήτριες από 20 και πλέον χώρες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: aphroditecup.com