Με στιγμές δόξας κλείνει το 2017 για την ελληνική Γυμναστική, καθώς ο Λευτέρης Πετρούνιας, αναδείχθηκε «Αθλητής της Χρονιάς» στην ετήσια ψηφοφορία του ΠΣΑΤ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τα δύο προηγούμενα έτη, ενώ ο Δημήτρης Ράφτης κατέκτησε το έπαθλο του «Προπονητή της Χρονιάς» για δεύτερη φορά. Παράλληλα ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στην πρώτη ελληνική ομάδα ανσάμπλ, την Εθνική νεανίδων που είχε συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής του 1987.
Το άθλημα της Γυμναστικής είχε και φέτος την τιμητική του στην ετήσια «Γιορτή των Κορυφαίων», την οποία διοργάνωσε με κάθε λαμπρότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου την Παρασκευή (22/12), στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Απόλυτος κυρίαρχος ήταν και φέτος στην κατηγορία των ανδρών ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος ψηφίστηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως ο καλύτερος Έλληνας αθλητής, υποσκελίζοντας σε προτιμήσεις τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον επικοντιστή Κώστα Φιλιππίδη, που τον πλαισίωσαν στην κορυφαία τριάδα (τα αναλυτικά αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης).
Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος της ελληνικής Γυμναστικής που φτάνει τους τρεις τίτλους στα βραβεία ΠΣΑΤ, στα οποία έχουν επίσης τιμηθεί ως κορυφαίοι της χρονιάς άλλοι τρεις εκπρόσωποι της ενόργανης: Ο Ιωάννης Μελισσανίδης το 1996 (από κοινού με τους υπόλοιπους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες της Ατλάντα), ο Βλάσης Μάρας το 2009 και ο Λευτέρης Κοσμίδης το 2010.
Δύο έπαθλα -επίσης σε συνεχόμενα έτη- έχουν απονεμηθεί και στα «χρυσά κορίτσια» του ανσάμπλ, στην κατηγορία της «Κορυφαίας Ομάδας» (1999: Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου, Κλεονίκη Γεωργακοπούλου, 2000: Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου, Κλέλια Πανταζή).
«Ευχαριστώ τα μέλη του ΠΣΑΤ, γιατί είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σ’ αυτή τη θέση. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, την εταιρεία Progame που με στηρίζει, τους χορηγούς μου Stoiximan.gr, Reebok, PowerHealth, Mercedes–Benz, αλλά επειδή στο παρελθόν έχω αναφερθεί στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θέλω να πω ότι η επίλυση κάποιων από αυτά τα προβλήματα έχει δρομολογηθεί. Ευχαριστώ τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο που με άκουσε και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη για τις ενέργειές του. Θέλω φυσικά να ευχαριστήσω και τον κορυφαίο των κορυφαίων, τον προπονητή μου κ. Δημήτρη Ράφτη, τον άνθρωπο που έχει τις περισσότερες γνώσεις. Του χρόνου, αλλά και στο Τόκιο θα δείτε πολύ ωραία πράγματα, ετοιμάζουμε δυσκολότερα προγράμματα και υπόσχομαι ακόμα περισσότερες επιτυχίες!», δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας.
Εξίσου λαμπρό ήταν το επίτευγμα του τεχνικού του «άρχοντα των κρίκων», Δημήτρη Ράφτη, ο οποίος αναδείχθηκε «Προπονητής της Χρονιάς» από τα μέλη του ΠΣΑΤ, επαναλαμβάνοντας το αντίστοιχο κατόρθωμα του 2015, ενώ και πέρσι ήταν μεταξύ των τριών επικρατέστερων σε ψήφους. Την τριάδα των φιναλίστ συμπλήρωσαν φέτος ο Μιτς Κρίερ, προπονητής της πρωταθλήτριας του άλματος επί κοντώ, Κατερίνας Στεφανίδη, καθώς και ο τεχνικός της Εθνικής υδατοσφαίρισης νέων ανδρών, Τεό Λοράντος.
«Δεν ξέρω αν διδάσκω εγώ γυμναστική στους αθλητές μου ή αν αυτοί διδάσκουν εμένα. Είναι τόσο σπουδαίοι αθλητές. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε, για δεύτερη φορά μάλιστα. Πραγματικά, δεν νιώθω κορυφαίος, αλλά ευγνώμων! Ευγνώμων για τους αθλητές μου, αν αναλογιστείτε ότι ξεκίνησα την πορεία μου με τον Βλάση Μάρα και συνεχίζω με τον Λευτέρη Πετρούνια, καταλαβαίνετε πόσο εύκολη είναι η δουλειά μου. Θέλω επίσης να αναφέρω τρία σημαντικά ονόματα στην πορεία μου: Το 1993 ο Θανάσης Σταθόπουλος και ο Θοδωρής Σταθόπουλος, ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας, έδωσαν στέγη στα όνειρά μου. Είναι δύο κορυφαίοι άνθρωποι για μένα, οι δημιουργοί του ΓΑΣ Ειρήνη Περιστερίου, του κορυφαίου συλλόγου γυμναστικής στη χώρα μας τότε και τώρα. Επίσης, θέλω να αναφέρω τον Θανάση Καπνίδη, που το 1997 μετά την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου με τον Ιωάννη Μελισσανίδη άνοιξε τον δρόμο στα δικά μας όνειρα. Μας έκανε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε και εμείς έναν μεγάλο τίτλο στη γυμναστική. Είναι ο άνθρωπος που με επέλεξε ως ομοσπονδιακό προπονητή και σήμερα βρίσκομαι σ’ αυτή την θέση. Νιώθω ευγνώμων σ’ αυτούς τους τρεις ανθρώπους και στους αθλητές μου», είπε, με πρωτοφανή συγκίνηση, ο προπονητής των αναρίθμητων επιτυχιών Δημήτρης Ράφτης.
Επιπλέον, ειδική βράβευση έγινε στο πρώτο ελληνικό ανσάμπλ, την ιστορική Εθνική νεανίδων που είχε συμμετάσχει με την «Καραγκούνα» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας διαδρομής που στην πορεία χάρισε τεράστιες διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό.
Εκείνη την ομάδα, που είχε ως πρωτεργάτρια την αείμνηστη προπονήτρια Ελένη Πολυχρονίδου, αποτελούσαν οι Μαρία Αϊβάτογλου, Ντόρα Αλτόγλου, Μερόπη Αναγνωστάκη, Γεωργία Ιντζέ, Νίνα Κοντοπούλου, Χριστίνα Κορδαλή, Έλσα Κωνσταντινίδου, Δήμητρα Μαργέτη, Κατερίνα Τσίτσελα, μαζί με τις οποίες τιμήθηκαν στη Γιορτή του ΠΣΑΤ οι ομοσπονδιακές προπονήτριες της εποχής Ιρίνα Ιλίεβα και Ελένη Μιχοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια μέλη της ομάδας, όπως η Μαρία Αϊβάτογλου και η Μερόπη Αναγνωστάκη, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία στο εθνικό οδικό δίκτυο.
«Ευχαριστούμε πολύ τον ΠΣΑΤ για την τιμή που κάνει σε κάποιες γυναίκες, πρωτεργάτριες της ρυθμικής γυμναστικής. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο σε κάποια που σήμερα δεν είναι μαζί μας, την Ελένη Πολυχρονίδου, η οποία πρωτοστάτησε. Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα κορίτσια και τους γονείς τους, γιατί πίστεψαν στο όραμα και μας τα εμπιστεύτηκαν. Ήταν πολύ δύσκολο το 1987 να αφήσουν τις οικογένειές τους παιδιά 13 και 14 ετών και να έρθουν στο Ο.Α.Κ.Α. για να δημιουργήσουμε την πρώτη ομάδα», τόνισε μεταξύ άλλων, εμφανώς συγκινημένη, η Ελένη Μιχοπούλου, η οποία ήταν ομοσπονδιακή προπονήτρια και υπεύθυνη του Κέντρου Υψηλών Επιδόσεων της Αθήνας εκείνη την εποχή.
Δείτε την απονομή του επάθλου του «Αθλητή της Χρονιάς» στον Λευτέρη Πετρούνια:
Δείτε την απονομή του επάθλου του «Προπονητή της Χρονιάς» στον Δημήτρη Ράφτη:
Δείτε την ειδική βράβευση στην Εθνική ομάδα ανσάμπλ νεανίδων του 1987: