Οι «λύκοι» της Ολυμπιάδας Θρακομακεδόνων έλαμψαν στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας (videos)

Με την ελληνική Γυμναστική και τους «λύκους» της Ολυμπιάδας Θρακομακεδόνων σε πρωταγωνιστικό ρόλο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (31/10) στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πιεονγκτσάνγκ 2018». Πριν από την παράδοση της Φλόγας από τον πρόεδρο της Ε.Ο.Ε. Σπύρο Καπράλο στον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής «Πιεονγκτσάνγκ 2018» Λι Χι Μπουμ έγιναν πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας όσο και της Δημοκρατίας της Κορέας, με το ελληνικό δρώμενο να φέρει την υπογραφή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας της Γυμναστικής για Όλους ομάδας της Ολυμπιάδας Θρακομακεδόνων, η οποία παρουσίασε το εντυπωσιακό πρόγραμμά της με θέμα «Οι Λύκοι και το Φεγγάρι», αποτελούμενη από 90 αγόρια και κορίτσια.

Άρωμα Γυμναστικής είχε και η Αφή της Φλόγας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου τον βωμό είχε ανάψει το βράδυ της Δευτέρας (30/10) ο Ολυμπιονίκης της ενόργανης Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος πήρε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Ολυμπιονίκη της ρυθμικής, Μαρία Γεωργάτου, στην ολοκλήρωση της 7ης ημέρας της Λαμπαδηδρομίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το βίντεο με ολόκληρη την Τελετή Παράδοσης της Φλόγας, που άνοιξε με το πολιτιστικό δρώμενο της Ολυμπιάδας Θρακομακεδόνων:

Το βίντεο με την Αφή του βωμού της Ακρόπολης από τον Δημοσθένη Ταμπάκο:

tampakos-floga-pyeongchang-1

tampakos-floga-pyeongchang-georgatou

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ε.Ο.Ε. για την Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο:

To μακρινό της ταξίδι για τη Δημοκρατία της Κορέας ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων PyeongChang 2018, σε μία λιτή αλλά και επιβλητική Τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου. Τη Φλόγα παρέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής “PyeongChang 2018” Lee Hee Beom.

Νωρίτερα, το σύμβολο του Πολιτισμού είχε εισέλθει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με προτελευταίο Λαμπαδηδρόμο τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Δημοκρατίας της Κορέας στο πατινάζ ταχύτητας, Kim Ki-hoon και τελευταίο τον πρωταθλητή της Χιονοδρομίας Γιάννη Πρώιο, που άναψε τον βωμό, κάτω από τις επευφημίες των χιλιάδων θεατών που προσήλθαν στο Καλλιμάρμαρο.

Ακολούθησε το τελετουργικό από τις Ιέρειες που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση του Γιάννη Ψειμάδα, ενώ τη Δάδα με τη Φλόγα έδωσε στον κ. Σπύρο Καπράλο η Κατερίνα Λέχου, στην τελευταία εμφάνισή της στο ρόλο της Πρωθιέρειας των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας.

Την Τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και πολλές ακόμα προσωπικότητες της αθλητικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων είπε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος με όσα ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, από την Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, μέχρι να φτάσει εδώ, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Ήμασταν μάρτυρες της γέννησης του Ολυμπιακού φωτός, σε μία συγκινητική τελετή στον τόπο που ξεκίνησε το 776 πχ η κορυφαία αθλητική, κοινωνική αλλά και πολιτιστική διοργάνωση, που εξελίχθηκε στη δυνατότερη έκφραση φιλίας και άμιλλας των λαών όλου του κόσμου. Είδαμε, στη συνέχεια, τη Φλόγα να διανύει τη μακρά πορεία της στη χώρα μας από χέρι σε χέρι, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από πόλη σε πόλη και να στέλνει μέσω της λάμψης της, τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Και τώρα ήλθε η ώρα, το ταξίδι αυτό στη χώρα μας να φτάσει στο τέλος του με ιδανικό επίλογο εδώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το στάδιο που αποτελεί το συνδετικό κρίκο των αρχαίων με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Φλόγα που θα παραδοθεί σε λίγη ώρα στην αντιπροσωπεία της PyeongChang, είναι ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που διέπουν το Ολυμπιακό Κίνημα. Είναι ένας φάρος για τις Ολυμπιακές αξίες. Είναι το σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης. Σας παραδίδουμε, σήμερα, την Ολυμπιακή Φλόγα για να τη μεταφέρετε στη μακρινή αλλά πανέμορφη χώρα σας και να συνεχίσει να μεταφέρει στο υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού της, τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης.»

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής “PyeongChang 2018” τόνισε: «Η PyeongChang έχει την τιμή να φιλοξενεί την Ολυμπιακή Φλόγα για δεύτερη φορά στην Κορέα μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Το σύνθημα της PyeongChang 2018 “Let Everyone Shine” σημαίνει ότι η Φλόγα θα λάμψει για το όνειρο, το πάθος και το μέλλον όλων, κάθε στιγμή, σε κάθε γωνιά της γης. Η Ολυμπιακή Φλόγα εκφράζει αυτό το σημαντικό νόημα. Όταν η Ολυμπιακή Φλόγα φτάσει στην Κορέα, θα γιορτάσουμε τις 100 μέρες μέχρι την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της PyeongChang. Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία είναι ένα ταξίδι 101 ημερών που θα λάμψει σε όλη τη χώρα. Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα είναι ένα πολύ ξεχωριστό ταξίδι που θα λάμψει για το όνειρο και το πάθος για τα χειμερινά αθλήματα στην Ασία και όχι μόνο. Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τον κόσμο στην PyeongChang. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων έχει ολοκληρωθεί. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της PyeongChang θα είναι αγώνες ειρήνης και αρμονίας.»

Πριν την παράδοση της Φλόγας, έγιναν πολιτιστικά δρώμενα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Δημοκρατίας της Κορέας. Το δρώμενο της Ελλάδας έγινε από την ομάδα Γενικής Γυμναστικής «Ολυμπιάδα Θρακομακεδόνων», αποτελούμενη από 90 αγόρια και κορίτσια, που παρουσίασε το θέμα: «Οι Λύκοι και το Φεγγάρι». Το δρώμενο τη Κορέας περιλάμβανε τη δημιουργία λυρικής ατμόσφαιρας με χορούς και τραγούδια της Δημοκρατίας της Κορέας καθώς και παρουσίαση της μουσικής σύνθεσης της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας επί κορεατικού εδάφους.