Νέος πρωταθλητής κόσμου ο Κινέζος Σιάο Ρουοτένγκ (video)

Ο Σιάο Ρουοτένγκ από την Κίνα κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Μόντρεαλ, καθώς επικράτησε στον τελικό του σύνθετου ατομικού ανδρών με 86,933 βαθμούς, απόντος του «Βασιλιά» Κόχεϊ Ουτσιμούρα των έξι συνεχόμενων παγκόσμιων τίτλων, ο οποίος είχε τραυματιστεί στον προκριματικό.

Ο 21χρονος Σιάο επιβραβεύθηκε για την σταθερότητά του και επικράτησε μπροστά από τον συμπατριώτη του Λιν Τσαοπάν (86,448 β.), με τρίτο τον Ιάπωνα Κένζο Σιράι (86,431 β.). Αυτός ο διπλός θρίαμβος της Κίνας αποκαθιστά το πληγωμένο της γόητρο έπειτα από την αποτυχία των Ολυμπιακών του Ρίο, όπου δεν είχε κερδίσει ούτε ένα μετάλλιο στα ατομικά αγωνίσματα.

Αντίθετα, εκτός βάθρου έμεινε ο Ρώσος Νταβίντ Μπελιάβσκι, που λίγο πριν το φινάλε έμοιαζε ως φαβορί για τον τίτλο, αλλά μία πτώση στο μονόζυγο στην τελευταία περιστροφή τον άφησε στην 4η θέση (86,315 β.), όπως και πέρσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εξίσου απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα για τον Κουβανό Μανρίκε Λαρντουέ, «ασημένιο» παγκόσμιο πρωταθλητή του 2015 και κορυφαίο του προκριματικού, ο οποίος κατετάγη 5ος (86,031 β.), αλλά και για τον «ασημένιο» Ολυμπιονίκη του Ρίο, Ουκρανό Ολέγκ Βερνιάιεφ, που τερμάτισε 8ος (83,997 β.).

Πολύ καλή παρουσία είχε, για άλλη μια φορά, ο Κύπριος Μάριος Γεωργίου, ο οποίος κατετάγη 16ος με 80,233 βαθμούς, διατηρώντας τη θέση που είχε πάρει και στον προκριματικό.

Η προηγούμενη επικράτηση ενός Κινέζου αθλητή στο σύνθετο ατομικό είχε σημειωθεί το 2007, όταν ο Γιανγκ Γουέι πανηγύρισε στο παγκόσμιο της Στουτγάρδης, για να ξεκινήσει από την επόμενη διοργάνωση η απόλυτη κυριαρχία του Ουτσιμούρα.

Δείτε την σύνοψη του τελικού του σύνθετου ατομικού ανδρών από τη FIG: