Έτοιμοι για το καλύτερο στον Καναδά: Δηλώσεις των αθλητών & αθλητριών της Εθνικής

Οι προσδοκίες των Εθνικών ομάδων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης δεν περιορίζονται στον Λευτέρη Πετρούνια, αφού πλάι στον καταξιωμένο «άρχοντα των κρίκων» θα αγωνιστούν αρκετοί ανερχόμενοι αθλητές και αθλήτριες, που φιλοδοξούν να κάνουν στο Μόντρεαλ το παραπάνω βήμα στην καριέρα τους.

Τρία από τα έξι μέλη της Εθνικής ανδρών θα πάρουν φέτος το «βάπτισμα του πυρός» στον θεσμό: Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης στους κρίκους, που βάζει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους μετά την 6η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Απριλίου, ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει στο έδαφος, καθώς και ο νεαρότερος όλων, ο 20χρονος Αντώνης Τανταλίδης, που θα παρουσιάσει προγράμματα σε έδαφος και πλάγιο ίππο.
Μαζί τους, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ θα βρεθούν οι εμπειρότεροι Νίκος Ηλιόπουλος (μονόζυγο) και Γιώργος Χατζηευσταθίου (πλάγιος ίππος), έτοιμοι να αναλάβουν ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές στερέωμα, αφού θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχα την τέταρτη και την τρίτη συμμετοχή τους σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Για τον δε Πετρούνια, θα είναι η πέμπτη.

Στις γυναίκες, οι τρεις Ελληνίδες αθλήτριες διαθέτουν παρεμφερές επίπεδο εμπειρίας, αλλά και κοινή επιδίωξη, αφού καθεμιά από αυτές θα αναζητήσει την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας της στον θεσμό:
Η Βάλια Πλυτά, η οποία διαθέτει ένα πρόγραμμα υψηλής δυσκολίας στους ασύμμετρους ζυγούς, θα δηλώσει παρούσα σ’ ένα παγκόσμιο για τέταρτη συνεχόμενη φορά, ενώ η Αργυρώ Αφράτη που θα αγωνιστεί και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού και η Ιωάννα Ξουλόγη, που επικεντρώνει τις προσδοκίες της στη δοκό (θα κατέβει συμπληρωματικά στο έδαφος), πρόκειται να συμμετάσχουν για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση.

Να τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Εθνικών ομάδων της ενόργανης, πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο με προορισμό τον Καναδά:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ

Νίκος Ηλιόπουλος: «Είμαστε έτοιμοι για το καλύτερο! Με βοήθησε πολύ η συμμετοχή στο Τσάλεντζ καπ του Παρισιού, είδα τα λάθη που έπρεπε να διορθωθούν και πηγαίνω στο Μόντρεαλ με θετική ψυχολογία, ώστε να κυνηγήσω την καλύτερη δυνατή θέση, χωρίς να αποκλείω τίποτε. Στο μονόζυγο δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί, ακόμα και η πρόκριση στον τελικό είναι εφικτή. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το πώς εκτελώ στις προπονήσεις το πρόγραμμά μου, που έχει βαθμό δυσκολίας 6,00. Ευχαριστώ τον χορηγό μου, CITYFAB, που με στηρίζει πάντοτε και θα είναι δίπλα μου και στο φετινό παγκόσμιο, το οποίο θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο της καριέρας μου».

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Θα έχω για πρώτη φορά την ευκαιρία να συμμετάσχω σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο στόχος μου είναι η είσοδος στον τελικό των κρίκων. Δεν είναι εύκολο να μπω στην καλύτερη οκτάδα του κόσμου, αλλά αισιοδοξώ ότι μπορώ να το καταφέρω. Το πρόγραμμά μου, με βαθμό δυσκολίας 6,20, είναι βελτιωμένο σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το τελευταίο δεκαήμερο, μετά το Τσάλεντζ καπ του Παρισιού, διαφοροποιήσαμε κάπως το δεύτερο μισό του προγράμματος, για να πετύχουμε πιο ‘καθαρή’ εκτέλεση στο Μόντρεαλ. Θέλω να πιάσω έναν βαθμό γύρω στο 15,000, αν όχι παραπάνω, για να διεκδικήσω την καλύτερη δυνατή θέση».

Χριστόφορος Κωνσταντινίδης: «Χαίρομαι πολύ που θα συμμετάσχω για πρώτη φορά σε μια μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική ανδρών. Θα είναι μία τεράστια εμπειρία, ανεπανάληπτη για μένα. Από πέρσι έχουμε δουλέψει πάρα πολύ με τον προπονητή μου. Αντιμετωπίσαμε πολύ κρύο τον χειμώνα και πολλή ζέστη το καλοκαίρι, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε. Το πρόγραμμά μου στο έδαφος, αν ‘βγει’ σωστά, έχει συντελεστή δυσκολίας 6,00. Επιθυμία μου είναι να το εκτελέσω σωστά, για να πάρω το ‘βάπτισμα’ και να αποκτήσω μία θετική εμπειρία. Η παρουσία μου στο Μόντρεαλ είναι μία πολύ μεγάλη επιβράβευση της προσπάθειάς μου και μου δίνει ένα εξίσου μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσω πιο δυνατά για το μέλλον, με ακόμα περισσότερη όρεξη για δουλειά».

Αντώνης Τανταλίδης: «Με ταλαιπώρησε ένα πρόβλημα στον δεξιό αστράγαλο, που έχει μαζέψει υγρό, αλλά ευτυχώς τον τελευταίο καιρό οι ενοχλήσεις υποχώρησαν χάρη στις φυσικοθεραπείες. Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε οριστικά μετά το Μόντρεαλ. Είχα χάσει κάποιες προπονήσεις, αλλά τώρα είμαι έτοιμος να εκτελέσω σωστά και τα δύο προγράμματά μου, στο έδαφος με συντελεστή δυσκολίας 6,10 και στον πλάγιο ίππο με 5,90. Πρώτη φορά πηγαίνω σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δίνεται. Είναι η εκπλήρωση ενός μέρους από το όνειρο που έχω φτιάξει μέσα μου, γιατί ο μεγάλος στόχος μου -όπως και για κάθε αθλητή- είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Γιώργος Χατζηευσταθίου: «Ο στόχος μου στο φετινό παγκόσμιο είναι η πρόκριση στον τελικό του πλάγιου ίππου. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, αλλά ούτε και ανέφικτο. Πρέπει να κάνω την καλύτερη δυνατή εκτέλεση και έχω προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά για να το πετύχω. Με βοήθησε πολύ η συμμετοχή στο Τσάλεντζ καπ της Γαλλίας: Εκεί δεν μπήκα στον τελικό λόγω ενός λάθους στο φινάλε, όμως οι προπονήσεις μετά από αυτόν τον αγώνα προετοιμασίας πήγαν τέλεια. Στον προκριματικό του παγκοσμίου αγωνιζόμαστε πρώτοι – πρώτοι, νωρίς το πρωί, αλλά αυτό δεν μας επηρεάζει καθόλου. Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε και γνωρίζουμε ότι μπορούμε».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αργυρώ Αφράτη: «Θα είναι η τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή μου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και θα αγωνιστώ για άλλη μια φορά στο σύνθετο ατομικό. Τα προγράμματά μου δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό, απλά μπορέσαμε να τα δουλέψουμε περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Δεν είχαμε πάντως τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε κάποιον αγώνα προετοιμασίας, για να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Στόχος μου θα είναι η καλύτερη δυνατή εμφάνιση, με ‘καθαρές’ εκτελέσεις και με όσο γίνεται λιγότερες μειώσεις. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του Ολυμπιακού κύκλου και αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα χρησιμεύσει για να τελειοποιήσουμε τα προγράμματά μας ενόψει της επόμενης χρονιάς, που θα είναι γεμάτη από αγώνες. Η διοργάνωση του Μόντρεαλ θα είναι πάντως ξεχωριστή για όλους μας, γιατί θα γίνει εκεί όπου δημιουργήθηκε ο θρύλος της Κομανέτσι. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας που κουβαλά».

Βάλια Πλυτά: «Βρίσκομαι σε αρκετά καλή κατάσταση και πηγαίνω με θετική ψυχολογία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο της καριέρας μου. Έχουμε προετοιμαστεί αρκετά, παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού, και θα κυνηγήσω την καλύτερη δυνατή εκτέλεση στους ασύμμετρους ζυγούς. Το πρόγραμμά μου έχει έξι πετάγματα και μπορεί να φτάσει σε βαθμό δυσκολίας μέχρι το 5,60. Είναι το ίδιο όπως και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως αλλάξαμε λίγο την σειρά των ασκήσεων, για να πετύχουμε πιο σταθερή εκτέλεση».

Ιωάννα Ξουλόγη: «Είμαι πολύ καλά από προπονητικής πλευράς, ίσως όμως όχι τόσο έτοιμη αγωνιστικά, επειδή δεν μπορέσαμε να πάμε σε κάποιον αγώνα προετοιμασίας μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θα δώσουμε πάντως ό,τι καλύτερο έχουμε στο Μόντρεαλ. Για μένα, θα είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω στον θεσμό. Ο κύριος στόχος μου είναι να κάνω μία καλή εμφάνιση στη δοκό, όπου αν μου ‘βγουν’ όλες οι συνδέσεις του προγράμματος μπορεί να έχω αρχική αξία έως και 6,00. Προηγουμένως θα αγωνιστώ στο έδαφος, όπου δεν έχω αντίστοιχα υψηλή αρχική αξία στο πρόγραμμά μου και απλά θα προσπαθήσω να το χαρώ, να ανοίξω τον αγώνα καλά, για να συνεχίσω ακόμα καλύτερα στη δοκό».