Δ. Ράφτης: «Πανέτοιμος ο Πετρούνιας, θέλουμε καλές εκτελέσεις απ’ όλους τους αθλητές»

Για τον Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος θα επιδιώξει να διευρύνει το αήττητο σερί που «τρέχει» από τον Απρίλιο του 2016, αλλά και για τις εξίσου σημαντικές φιλοδοξίες των υπόλοιπων Ελλήνων πρωταθλητών στο Τσάλεντζ καπ του Παρισιού, μίλησε ο προπονητής της Εθνικής ενόργανης ανδρών Δημήτρης Ράφτης, πριν από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής.

Ο «άρχοντας των κρίκων», που είναι ταυτόχρονα κάτοχος του Ολυμπιακού, του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού τίτλου, μετρά πέντε νίκες στους ισάριθμους τελευταίους αγώνες του και θα πάει στη Γαλλία για να διευρύνει το νικηφόρο σερί και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα υπεροχής ενόψει του προσεχούς παγκοσμίου πρωταθλήματος του Μόντρεαλ (2-8 Οκτωβρίου).

«Στην προπόνηση ο Λευτέρης δείχνει ότι βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα. Απομένει να δούμε πώς θα διαχειριστεί ψυχολογικά τις συνθήκες ενός αγώνα, που είναι διαφορετικές. Είναι πάντως αθλητής που ‘φτιάχνεται’ όταν έχει τα βλέμματα στραμμένα επάνω του. Κάποιοι από τους αντιπάλους του θα είναι επίσης παρόντες σ’ αυτόν τον αγώνα και θέλουμε να δείξουμε το καλύτερο πρόσωπο ενόψει Μόντρεαλ», είπε ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, και συνέχισε:
«Ο στόχος φυσικά θα είναι η νίκη, στο Παρίσι και σε κάθε διοργάνωση. Ο Λευτέρης δεν μπορεί να έχει κάποιον άλλον στόχο πέρα από την πρωτιά. Τουλάχιστον μέχρι το 2020, θα πηγαίνουμε παντού για να κερδίζουμε. Δεν είναι δεδομένο ότι θα το καταφέρνουμε κάθε φορά, αλλά αυτή θα είναι η μοναδική επιδίωξή μας».

Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε στον τραυματισμό που δεν επέτρεψε στον Πετρούνια να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά του, με το οποίο πάντως θριάμβευσε στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Κλουζ:
«Θα θέλαμε να ετοιμάσουμε κάτι παραπάνω για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά περάσαμε μία περίοδο αναγκαστικής αποχής από την προπόνηση, στο πρώτο μισό του καλοκαιριού, λόγω του προβλήματος στον ώμο του. Και με αυτό το πρόγραμμα, όμως, μπορεί να κερδίσει τους πάντες. Ακόμα κι αν έχει ανταγωνιστές που θα παρουσιάσουν προγράμματα με λίγο υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, ο Λευτέρης μπορεί να υπερκαλύπτει τη διαφορά, χάρη στην ποιότητα της εκτέλεσής του».

Ο κ. Ράφτης πρόσθεσε επίσης ότι περιμένει να δει καλές εκτελέσεις στα ανανεωμένα προγράμματα των υπόλοιπων πέντε Ελλήνων πρωταθλητών στο Παρίσι:
«Ο Κώστας Κωνσταντινίδης έχει δυσκολέψει το πρόγραμμά του στους κρίκους, ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας από το 6,00 στο 6,20, και ελπίζουμε ότι θα δικαιωθεί για αυτό το ρίσκο. Ως φιναλίστ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έχει πλέον υψηλότερους στόχους. Ο Νίκος Ηλιόπουλος έχει αυξήσει πολύ τον συντελεστή δυσκολίας στο μονόζυγο: Το 6,00 ισοδυναμεί με το περσινό 6,50, δηλαδή είναι πρόγραμμα αξιώσεων και το ζήτημα είναι να πετύχει την σωστή εκτέλεση. Ανάλογο βαθμό δυσκολίας έχουν επίσης ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης στο έδαφος και ο Γιώργος Χατζηευσταθίου στον πλάγιο ίππο, όπου ο Αντώνης Τανταλίδης έχει πρόγραμμα με κάπως χαμηλότερη αρχική αξία, όμως ‘βγάζει’ άριστες εκτελέσεις στις προπονήσεις.
Για όλα τα παιδιά υπάρχει το ερωτηματικό της πρώτης φοράς, αφού πρόκειται για καινούργια προγράμματα, που δεν έχουν δοκιμαστεί σε αγώνες. Η προπόνηση κάτω από τις ίδιες, επαναλαμβανόμενες συνθήκες, χωρίς αλλαγή παραστάσεων, δημιουργεί φράγμα στην επίδοση ενός αθλητή. Επιτέλους έφτασε η στιγμή να δείξουν οι αθλητές τι μπορούν να κάνουν σ’ έναν αγώνα και ελπίζουμε ότι θα δείξουν όλοι το καλό τους πρόσωπο».