Δηλώθηκαν οι Εθνικές ομάδες ενόργανης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ

Με την ονομαστική δήλωση των αθλητών που θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών – γυναικών, στο Μόντρεαλ του Καναδά (2-8 Οκτωβρίου), ξεκίνησε για τις Εθνικές ομάδες η αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς.
Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, το πρώτο του νέου Ολυμπιακού κύκλου, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει το ομαδικό αγώνισμα, αλλά αντίθετα απευθύνεται σε σπεσιαλίστες των επιμέρους οργάνων και του σύνθετου ατομικού.

Στην κατηγορία ανδρών, οι έξι αθλητές που δηλώθηκαν είναι οι Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι), Νίκος Ηλιόπουλος (μονόζυγο), Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (κρίκοι), Χριστόφορος-Άγγελος Κωνσταντινίδης (έδαφος), Αντώνης Τανταλίδης (έδαφος, πλάγιος ίππος) και Γιώργος Χατζηευσταθίου (πλάγιος ίππος).
Στην κατηγορία γυναικών, οι τρεις αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα είναι η Αργυρώ Αφράτη, που έχει δηλωθεί και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, η Ιωάννα Ξουλόγη, η οποία προορίζεται να αγωνιστεί στη δοκό ισορροπίας και στο έδαφος, καθώς και η Βάλια Πλυτά, που θα πάρει μέρος στους ασύμμετρους ζυγούς.

Οι έξι επιλεχθέντες πρωταθλητές της κατηγορίας ανδρών θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προγράμματά τους στο Τσάλεντζ καπ του Παρισιού (16-17 Σεπτεμβρίου), όπου θα πραγματοποιήσουν την τελική τους πρόβα πριν από το μεγαλύτερο φετινό ραντεβού.

Στη διαδικασία επιλογής και στα αγωνιστικά τεστ συμμετείχαν άλλοι οκτώ πρωταθλητές της Εθνικής ανδρών (Βασίλης Κόλλιας, Σπύρος Κορογιαννάκης, Νίκος Κρανίτης, Βασίλης Τανταλίδης, Γιάννης Τούγκας, Παναγιώτης Τούγκας, Μιχάλης Δουλκερίδης, Μπάμπης Καϊλίδης), για τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθούν τελικά στην αποστολή, αντικαθιστώντας κάποιον συναθλητή τους.

Απόντες από το Μόντρεαλ θα είναι, μεταξύ άλλων, η Βασιλική Μιλλούση, η οποία δεν έφτασε έγκαιρα στο αγωνιστικό επίπεδο που επιθυμούσε και πλέον στρέφει την προσοχή της στην προετοιμασία για τους αγώνες του 2018, όπως επίσης ο Βλάσης Μάρας, που δεν πρόλαβε να ετοιμάσει το ανταγωνιστικό πρόγραμμα που ήθελε στο μονόζυγο, ο Δημήτρης Μαρκούσης, ο οποίος δεν ακολούθησε τη φετινή προετοιμασία λόγω σπουδών, καθώς ο Λευτέρης Κοσμίδης, που επανέρχεται σταδιακά έπειτα από διετή απουσία λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο.

Η δήλωση των ονομάτων των συμμετεχόντων τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη των αγώνων αποτελεί τυπική υποχρέωση βάσει των διεθνών κανονισμών, ωστόσο η οριστική σύνθεση κάθε ομάδας μπορεί να τροποποιηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

To φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ και θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη διοργάνωση γυμναστικής που θα φιλοξενηθεί στην καναδική πόλη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, όπου γεννήθηκε ο θρύλος της Νάντια Κομανέτσι με το τέλειο «10» που κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Η Ρουμάνα κάτοχος εννιά Ολυμπιακών μεταλλίων θα είναι παρούσα και φέτος εκεί και θα δώσει πρόσθετη αίγλη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ως επίσημη εκπρόσωπος της διοργάνωσης.