Τον απολογισμό της δεκαετίας 2007-2017, αλλά και την παρουσίαση των επόμενων στόχων της ελληνικής Γυμναστικής, έκανε ο Θανάσης Βασιλειάδης σε μία ξεχωριστή, επετειακή συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών στην ηγεσία της Ε.Γ.Ο..
Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., που κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα από την 1η Ιουνίου 2007, αναφέρθηκε στα κερδισμένα στοιχήματα, σε εκείνα που παραμένουν ανοιχτά, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη να «σπάσει αυγά» η Πολιτεία και να επιβραβεύσει τους άριστους, ωστε «να πάψουν, επιτέλους, να γίνονται επαίτες».
Ακολουθεί η απολογιστική συνέντευξη του Θ. Βασιλειάδη στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Δέκα συναπτά χρόνια στην ηγεσία της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας συμπλήρωσε η διοίκηση του Θανάση Βασιλειάδη, ο οποίος ανήλθε στο αξίωμα του προέδρου την 1η Ιουνίου 2007 και επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν (2008, 2012, 2016), έχοντας πάντοτε την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπροσώπων του αθλήματος. Μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία, η ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση ο αθλητισμός υπέστη μεγάλες αλλαγές, αλλά οι πολλές και διαφορετικές προκλήσεις δεν εμπόδισαν την ελληνική γυμναστική να έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές στερέωμα.
Με αφορμή την συμπλήρωση των δέκα ετών στην προεδρία της Ε.Γ.Ο., το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τον Θανάση Βασιλειάδη να κάνει έναν απολογισμό του έργου που έχει συντελεστεί, να αναφερθεί στα μεγάλα στοιχήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς και στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία, προκειμένου το άθλημα της γυμναστικής να συνεχίσει να προοδεύει.
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Όταν ξεκινήσαμε το 2007, ο πρώτος στόχος ήταν η οικονομική εξυγίανση της Ομοσπονδίας. Βρήκαμε τεράστια χρέη. Όλος ο κόσμος της γυμναστικής ήταν στο πλευρό μας και καταφέρναμε να τα αποσβένουμε χρόνο με τον χρόνο, κάνοντας ταυτόχρονα θετικά βήματα σε αγωνιστικό επίπεδο. Με τους προϋπολογισμούς που υπήρχαν τότε και με το νοικοκύρεμα που κάναμε, πιστεύαμε ότι ήταν θέμα μερικών ετών να επανέλθουμε σε πλήρη αναπτυξιακή τροχιά και να αποκτήσουμε την οικονομική δυνατότητα να ανέβουμε σε άλλο επίπεδο. Μόλις όμως αρχίσαμε να απαλλασσόμαστε από τις παλιές αμαρτίες που κληρονομήσαμε, ήρθε η κρίση. Μετά το 2010 ο προϋπολογισμός μειώθηκε πολύ και δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε όλα όσα σχεδιάζαμε και ονειρευόμασταν», τόνισε ο διοικητικός ηγέτης της Ε.Γ.Ο., κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της έως τώρα θητείας του.
Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι στόχοι που δεν έχουν υλοποιηθεί στον βαθμό που θα ήθελε και παραμένουν σε εκκρεμότητα: «Δυστυχώς, έμειναν κάποια θέματα ανοιχτά, όπως η δημιουργία μίας νέας αθλητικής εγκατάστασης, καθώς και η απόκτηση νέων οργάνων από τα πρώτα χρόνια, για να έχουν οι αθλητές μας καλύτερες συνθήκες προετοιμασίας ενόψει των μεγάλων αγώνων που υπήρχαν μπροστά μας. Μέσα στη δεκαετία που ακολούθησε, χάρη στις εξαιρετικές σχέσεις που ξαναχτίσαμε με την UEG και τη FIG, καταφέραμε να αποκτούμε κάποια απαραίτητα όργανα δωρεάν ή με έκπτωση 80%, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε, έστω και στοιχειωδώς, στις ανάγκες της προπόνησης. Ήταν πολύ σημαντική κίνηση η μαζική παραγγελία που πετύχαμε πέρυσι και εκσυγχρονίσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, με ελάχιστο κόστος.
Ένας άλλος μεγάλος πονοκέφαλος, είναι η απουσία σταδίων για να στεγαστούν τα παιδιά που κάνουν γυμναστική. Έχει δεκαπλασιαστεί η προσέλευση παιδιών και έχουμε εισχωρήσει σε όλες τις εγκαταστάσεις… Σε υπόγεια, σε σχολικά γυμναστήρια, κάτω από τις κερκίδες, όπου μπορούμε… Έχουμε γίνει οι «Ρομά του αθλητισμού»! Χρειαζόμαστε περισσότερους χώρους. Ωστόσο, οι επανειλημμένες προσπάθειες μας για να μας δοθούν νέοι αθλητικοί χώροι, δεν έχουν βρει ανταπόκριση».
ΣΑΝ ΠΑΡΑΠΟΝΟ…
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μία ακόμη ανεκπλήρωτη φιλοδοξία είναι η ανάληψη και τέλεση μίας μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης στην Ελλάδα: «Μολονότι η χώρα μας είναι ιδανικός προορισμός και έχει το στελεχιακό δυναμικό για να κάνει μεγάλες διοργανώσεις, η έλλειψη χρημάτων για την προμήθεια σύγχρονων οργάνων, που κοστίζουν σχεδόν 500.000 ευρώ, δεν μας επέτρεψε να φέρουμε έναν διεθνή αγώνα ενόργανης στην Ελλάδα. Θα ήταν μία επένδυση που θα έφερνε πολλά έσοδα στην Ομοσπονδία. Σκεφτείτε ότι την τελευταία δεκαετία είχαμε σπουδαίες επιτυχίες, αλλά ούτε μία μεγάλη διοργάνωση. Οι Έλληνες φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να δουν και να χειροκροτήσουν τους παγκόσμιους πρωταθλητές και τους Ολυμπιονίκες μας ούτε σε έναν διεθνή αγώνα, γιατί δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη. Τα χρήματα που έχουμε να διαχειριστούμε δεν φτάνουν ούτε για τις λειτουργικές δαπάνες και την στοιχειώδη προετοιμασία τους».
ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Ο Θανάσης Βασιλειάδης έκανε επίσης μία αποτίμηση της αγωνιστικής πορείας των Εθνικών ομάδων σ’ αυτή τη δεκαετία:
«Χάρη στην τεράστια συνεισφορά των αθλητών μας, των προπονητών, των σωματείων και των στελεχών της Ε.Γ.Ο., κατορθώσαμε σε πρώτο βαθμό να διασωθούμε και κατόπιν, χρόνο με τον χρόνο, να βάζουμε υψηλότερους στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Σε αγωνιστικό επίπεδο πηγαίνουμε όλο και καλύτερα, σε πείσμα των καιρών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουμε.
Ζήσαμε ξεχωριστές στιγμές στην ενόργανη, με τεράστιες επιτυχίες μιας πλειάδας αθλητών σε παγκόσμιο και Ολυμπιακό επίπεδο, αλλά και στη ρυθμική, όπου είχαμε αδιάκοπη παρουσία του ανσάμπλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο αφού πάνω από 60 χώρες αγωνίζονταν για 12 εισιτήρια, ενώ καταφέραμε να επιστρέψουμε στην ελίτ του αθλήματος και στο ατομικό.
Παράλληλα, δημιουργούμε μία νέα γενιά πρωταθλητών, τόσο στην ενόργανη όσο και στη ρυθμική. Τα πρώτα μηνύματα στάλθηκαν στα φετινά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και περισσότερα δείγματα αυτής της πολύ καλής δουλειάς θα φανούν στην πορεία της τετραετίας που θα ολοκληρωθεί στο ‘‘Τόκιο 2020’.
Πρέπει να σταθούμε και στο τραμπολίνο, όπου αγγίξαμε υψηλές διακρίσεις και τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το Κέντρο Υψηλών Επιδόσεων στον Άγιο Κοσμά, ώστε να πετύχουμε περισσότερα και πλέον αισθανόμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Στα υπόλοιπα αθλήματα, στην αεροβική και την ακροβατική γυμναστική, δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να τονώσουμε την προσπάθεια των σωματείων και να την κρατήσουμε σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται στην αξιόλογη δουλειά που γίνεται από αυτά.
Υπάρχει και η ”Γυμναστική για Όλους”, που είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού εκφράζει τη μαζικότητα της γυμναστικής στο μη ανταγωνιστικό κομμάτι. Έχουμε πάνω από 10.000 ανθρώπους κάθε ηλικίας που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το αντικείμενο και ο αριθμός τους πολλαπλασιάζεται διαρκώς. Είναι η νέα τάση σ’ όλο τον κόσμο, που φυσικά δεν μας αφήνει καθόλου αδιάφορους».
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα», ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. επανέλαβε την ανάγκη να «σπάσουν αυγά» οι διάφοροι φορείς, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και κάνοντας μία πραγματική αξιολόγηση του έργου και των επιτυχιών κάθε Ομοσπονδίας.
«Το πρόσωπο του ελληνικού αθλητισμού άλλαξε δραματικά στη δεκαετία 2007-2017. Το πρόβλημα της κρίσης συμπαράσυρε τον αθλητισμό, με τραγικά αποτελέσματα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά… Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Κάτι πρέπει να αλλάξει, είναι αδύνατο να συνεχίσουμε έτσι. Δεν γίνεται ένα θαύμα να επαναλαμβάνεται διαρκώς, παρ’ όλη τη διάθεση των ανθρώπων της γυμναστικής σε όλα τα επίπεδα, από τους αθλητές μέχρι τον πρόεδρο.
Χρειάζεται να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που συζητούνται εδώ και χρόνια αλλά δεν προχωρούν. Θα σας ξαναπώ ότι ένα ποσοστό 40% του ποσού που εισπράττουμε από τη Γ.Γ.Α. ως ετήσια επιχορήγηση, καταλήγει σε διοικητικές δαπάνες και μισθούς προσωπικού, που εμείς δεν υιοθετούμε. Πιστεύουμε ότι αυτές οι δαπάνες θα έπρεπε να είναι της τάξης του 15-20%, έχουμε ζητήσει να αξιοποιηθεί αλλού το πλεονάζον προσωπικό, αλλά οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από εμάς. Είναι ένα τεράστιο αγκάθι. Η Ε.Γ.Ο. δεν μπορεί να υπάρχει απλώς για να έχουν δουλειά κάποιοι εργαζόμενοι, χωρίς να παράγεται αθλητικό έργο. Πρέπει πρώτα να λειτουργήσει το άθλημα της γυμναστικής, για να ζήσουν κατόπιν όλοι μέσα από αυτό», είπε ο κ. Βασιλειάδης και συνέχισε:
«Το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Γ.Γ.Α. οφείλουν επίσης να κάνουν σοβαρή αξιολόγηση του έργου των Ομοσπονδιών. Πρέπει να πάψουν, επιτέλους, οι άριστοι να είναι επαίτες! Έχω δέκα χρόνια σ’ αυτή τη θέση, αξιολόγηση ακούω και αξιολόγηση δεν βλέπω! Για όλους ισχύουν πάντοτε οι ίδιες αυξήσεις ή μειώσεις στην επιχορήγηση, το πολύ πολύ κάποια Ομοσπονδία να πάρει ένα ποσοστό 1-2% παραπάνω. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θέλει κανείς να ”σπάσει αυγά”. Αυτή η λογική, αντί να οδηγήσει στην πρόοδο, οδηγεί στην ύφεση. Όποιος βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και δεν επιβραβεύεται, μοιραία κάποια στιγμή απογοητεύεται και φεύγει. Όποιος δουλεύει για να διακριθεί σε όλα τα επίπεδα και ανταγωνίζεται με επιτυχία όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, κάποια στιγμή υποχωρεί. Πριν από 7-8 χρόνια είχαμε περίπου τον ίδιο ετήσιο προϋπολογισμό με την ομοσπονδία γυμναστικής της Βρετανίας. Σήμερα, εκείνοι έχουν 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ εμείς έχουμε μόλις 500.000 ευρώ για να επενδύσουμε στο άθλημα, αν αφαιρέσουμε τις διοικητικές δαπάνες που προανέφερα. Από αυτό καταλαβαίνει ο καθένας πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των Εθνικών μας ομάδων».
Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να έρθει η πανεπιστημιακή έρευνα και διδασκαλία της γυμναστικής πιο κοντά στο πρακτικό σκέλος, ώστε να υποβοηθηθεί η Ομοσπονδία στο έργο της: «Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Πρέπει το κομμάτι της πανεπιστημιακής έρευνας, στον τομέα της γυμναστικής, να συμβαδίζει και να συνδυάζεται με τη δουλειά στην πράξη που γίνεται μέσα στην Ομοσπονδία. Σήμερα, ο καθένας ζει σ’ έναν δικό του περιβάλλον και λειτουργεί όπως θέλει. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει σ’ εμάς τελικά όλο το βάρος, ακόμα και της επιμόρφωσης των στελεχών μας. Πρέπει τα αρμόδια Υπουργεία να φροντίσουν να υπάρξει καλύτερη συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, να δουλεύει ο ένας για τον άλλον και να μην κινούμαστε σε τελείως ξεχωριστές κατευθύνσεις».
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της Ε.Γ.Ο. δήλωσε μάχιμος για το παρόν και το μέλλον του αθλήματος και συμπλήρωσε ότι θα είναι προς όφελος όλων εάν υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος διάλογος με όσους προσφέρουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, από οποιοδήποτε πόστο:
«Θέλουμε μία ευρύτερη επικοινωνία και συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τη Γ.Γ.Α., που να μην περιορίζεται σε ανακοινώσεις αποφάσεων, αλλά να μας κάνει συμμέτοχους και να μας βοηθά να βρίσκουμε καλύτερες λύσεις για όλους, σε ό,τι για παράδειγμα έχει να κάνει με χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, θέματα που αφορούν την επιστημονική συνεργασία με άλλες χώρες ή ευρωπαϊκά κονδύλια.
Περιμένουμε να αγκαλιάσουν εμάς τους ερασιτέχνες του αθλητισμού, από τους οποίους ζητείται να κάνουν επαγγελματική δουλειά, αφού επωμίζονται τεράστιες ευθύνες με προσωπικό κόστος. Έχουμε ενεργό ρόλο σε διεθνείς φορείς και βλέπουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ισχύει για όλους το ίδιο: Αν είσαι κακός ή μέτριος παίρνεις μηδέν, αν είσαι καλός παίρνεις δύο μηδενικά και αν είσαι άριστος παίρνεις τρία μηδενικά! Πρέπει όλα αυτά να τα επανεξετάσουμε από την αρχή. Επιβάλλεται να γίνει μία ανοιχτή συζήτηση των ανθρώπων του Ολυμπιακού Κινήματος με τους πολιτειακούς φορείς του αθλητισμού, για να θεσπίσουμε κανόνες. Να συζητήσουμε όλοι μαζί και να ληφθεί υπόψη η γνώμη των ανθρώπων που έχουν εμπειρία και γνώση, μέσα από την επιτυχημένη εμπειρία τους και την συμμετοχή σε διεθνή όργανα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ