Συνέντευξη του προέδρου της Ε.Γ.Ο. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, κατά την επιστροφή των Εθνικών ομάδων ενόργανης από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Κλουζ, τονίζοντας πως η ελληνική γυμναστική έχει πλέον δημιουργήσει τη δική της σχολή.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Βασιλειάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Η αποστολή της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής επέστρεψε στην Αθήνα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Κλουζ με άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, με δύο τελικούς, με εξαιρετική προσπάθεια απ’ όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης κάνουν τις δηλώσεις τους, όλα τα «φώτα» είναι πάνω τους και με το δίκιο τους, αφού το αξίζουν.

Λίγο πιο πέρα, κάθεται αθόρυβα και παρακολουθεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Η ικανοποίηση φαίνεται στο βλέμμα του. Μια ικανοποίηση για τον κόπο αυτών των παιδιών που δικαιώθηκε, για τη νίκη που πέτυχαν, όχι μόνο μέσα στον αγώνα, αλλά και κόντρα στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά και που με πείσμα τις προσπερνούν και συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω σε αυτό που αγαπάνε… Τη γυμναστική! Στο βλέμμα του φαίνεται καθαρά πως τους καμαρώνει. Σαν να είναι παιδιά του… Γιατί είναι παιδιά του.

Στο περιθώριο λοιπόν των δηλώσεων των αθλητών, βρίσκουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λίγο με τον Θανάση Βασιλειάδη. Μια μίνι-συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για να δούμε και τη δική του οπτική στις επιτυχίες, να μάθουμε τα σχέδιά του, την προοπτική που θέτει η διοίκηση της ΕΓΟ για το μέλλον, να ακούσουμε αυτά που έχει να πει ως ο πλέον αρμόδιος και προς το τέλος να αφουγκραστούμε και την αγωνία του για τα προβλήματα που υπάρχουν.

– Βλέπουμε πως υπάρχει συνέχεια στις επιτυχίες της ενόργανης γυμναστικής, δεν σταμάτησε στο Ρίο, ούτε στον έναν αθλητή. Αυτό που οφείλεται;
«Ξέρουμε τον τρόπο για το πώς θα φτάνουμε ψηλά. Δεν πρέπει να σταματήσουμε. Δεν έχουμε κάποια μαγική συνταγή, είμαστε πρώην προπονητές, 30 χρόνια στον χώρο, ξέρουμε ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες ενός αθλητή, ξέρουμε τι ακριβώς ζητάει, ξέρουμε να προγραμματίζουμε σωστά και όλα γίνονται με πρόγραμμα. Δεν βιαζόμαστε, ετοιμάζουμε σιγά-σιγά, δεν θέλουμε να κάνουμε το “μπαμ” και να εξαφανιστούμε. Φροντίζουμε πάνω στη δύναμη που χτίζουμε να έρχεται συνεχώς νέα δύναμη και μετά βάζουμε τεχνική, ώστε ο αθλητής όταν βγει να είναι δυνατός, αλλά να έχει και διάρκεια. Αυτό νομίζω πως θα γίνεται συνέχεια. Αυτό λέμε, ότι θέλουμε λίγο να βελτιώσουμε τις συνθήκες μας, για να μπορούν τα παιδιά να είναι πιο άνετα, να μην ζορίζονται και να αποφεύγουμε τραυματισμούς, να κάνουν την καλύτερη προετοιμασία και να μην έχουμε κενά περιόδου».

– Έγιναν κάποιες δηλώσεις αμέσως μετά την επιτυχία του Πετρούνια, μιλήσατε κι εσείς και ο Λευτέρης για στήριξη στην ελληνική γυμναστική, σαν να εκφράστηκαν παράπονα. Υπάρχουν όντως παράπονα προς την Πολιτεία, υπάρχει κάποια απογοήτευση;
«Έχουμε πάγια τακτική και δεν θέλουμε να κλαίμε, ειδικά όταν φέρνουμε ένα μετάλλιο, όμως μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε ότι χρειαζόμαστε αυτή τη στήριξη. Πράγματι, δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις που θέλουμε να έχουμε. Βέβαια, έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις, έχουμε φέρει κάποια όργανα από το εξωτερικό, δεν μπορεί όμως να γίνεται συνέχεια αυτό. Κάποια στιγμή οι απαιτήσεις ανά τετραετή κύκλο αλλάζουν και θέλουμε καινούρια όργανα και πρέπει συνεχώς να τα φέρνουμε. Τώρα λοιπόν θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι πρέπει να στηρίξουν. Δεύτερον, δεν πρέπει να κάνουμε επιτέλους το δικό μας γκραν πρι μέσα στη χώρα μας; Δεν πρέπει τόσο μεγάλους αθλητές να τους δουν επιτέλους και οι Έλληνες μέσα σε έναν μεγάλο αγώνα; Αυτό όμως απαιτεί κάποια πράγματα, λόγω οργάνων για παράδειγμα, αγοράς και προμήθειας οργάνων, το οποίο ένα σετ κάνει γύρω στις 170.000 ευρώ κι εμείς χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τρία για να προχωρήσουμε, οπότε θέλουμε μισό εκατομμύριο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως 400.000 ευρώ είναι μόνο τα χρήματα που ξοδεύουμε για την Ομοσπονδία μας. Δεν είναι δυνατόν να το πετύχουμε. Και γι΄ αυτό ζητούμε την υποστήριξη. Γι΄ αυτό πολύ εύλογα περάσαμε ένα μήνυμα, να δούμε τι σχεδιασμός υπάρχει, να δούμε τι θέλουμε κι εμείς. Γιατί λέμε… “εμείς μπορούμε, εσείς θέλετε;”».

– Υπάρχει μέλλον στην ενόργανη και φαίνεται αυτό, καθώς εμφανίζονται και νέα παιδιά, ο Κωνσταντινίδης τώρα, αλλά και όχι μόνο. Η Αφράτη κι άλλοι νέοι αθλητές. Υπάρχει αυτή η προοπτική της τετραετίας για το Τόκιο, με σκοπό τα αποτελέσματα να είναι ακόμη καλύτερα από το Ρίο;
«Ναι, φυσικά. Γιατί όχι; Αν ήταν να μείνουμε στα ίδια πράγματα, δεν θα συνεχίζαμε. Πιστεύουμε ότι και στην ενόργανη, αλλά και στη ρυθμική, μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να είμαστε ακόμη πιο δυνατοί και να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά. Μπορούμε, υπάρχει η τεχνογνωσία, έχουμε κάνει σχολή πλέον, το παραδέχεται όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος. Γιατί δεν είναι ότι βγήκαμε σε έναν αγώνα και μετά εξαφανιστήκαμε, αλλά δίνουμε συνέχεια το “παρών”. Σημαίνει ότι ξέρουμε να ανεβάζουμε αθλητές ψηλά και έχουμε τον τρόπο να τους διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο. Γιατί το πιο δύσκολο είναι να διατηρηθείς στην κορυφή και όχι να ανέβεις. Και όχι μόνο να διατηρούμε έναν αθλητή στην κορυφή, αλλά να βγάζουμε κι άλλους. Όταν υπάρχουν δυνάμεις, που έχουν 16, 17 και 18 εκατομμύρια προϋπολογισμό στην Ομοσπονδία τους κι εμείς με 500 χιλιάδες… Γι΄ αυτό λέμε ότι αγωνιούμε. Ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, προς Θεού, δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά αξίζει. Νομίζω ότι το έχουμε δείξει… Αξίζει! Είναι ένα ποσό της τάξης του 40% πάνω στον προϋπολογισμό που ήδη έχουμε. Δηλαδή μιλάμε για 300-400 χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι κάποιο τεράστιο ποσό. Αυτό όμως εμάς είναι δυνατό να μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και να φύγουμε μπροστά. Δεν ζητάμε τεράστια ποσά, αναλογικά. Είναι 290 κλαμπ, είναι 100 αθλητές ενταγμένοι στην Ομοσπονδία. Δεν έχουμε μεγάλα κλαμπ, αναγκαστικά τους στηρίζουμε εμείς. Είναι αυτή η αγωνία που βγάζουμε. Βγάζουμε την υγιή αγωνία, όχι τη φωνή διαμαρτυρίας, αυτό θέλουμε να καταλάβετε».