Η FIG εντάσσει το παρκούρ στα αθλήματα της Γυμναστικής

Την προοπτική ένταξης του παρκούρ στα αθλήματα της αγωνιστικής Γυμναστικής αποφάσισε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της υπό την προεδρία του νεοεκλεγέντος Μορινάρι Γουατανάμπε.

Το παρκούρ, το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως «πορεία μετ’ εμποδίων», βασίζεται στην υπερπήδηση τεχνητών ή φυσικών εμποδίων, χρησιμοποιώντας διαρκή κίνηση, για την κάλυψη μίας δεδομένης απόστασης. Παρότι επινοήθηκε ως μία μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη, έχει ήδη αποκτήσει οργανωμένο χαρακτήρα σε αρκετές χώρες, όπως στην Σουηδία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, όπου καλλιεργείται συστηματικά από τις αντίστοιχες εθνικές ομοσπονδίες γυμναστικής.

Στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα της σύνθεση, από τις 21 έως τις 23 Ιανουαρίου στη Λοζάννη, η Εκτελεστική Επιτροπή της FIG αποφάσισε την ένταξη ενός σχετικού αθλήματος στους κόλπους της και πλέον την σκυτάλη παίρνει το Προεδρείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, που θα επεξεργαστεί λεπτομερώς την συγκεκριμένη ιδέα.

Η συνάφεια του παρκούρ με τις μορφές αγωνιστικής γυμναστικής που ήδη καλλιεργούνται από τη FIG, ενισχύεται μέσα από τα παραδείγματα αθλητών και αθλητριών που έχουν ασχοληθεί με αυτό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος είχε στραφεί στο παρκούρ κατά την εφηβεία του, την περίοδο που είχε σταματήσει, προσωρινά, την ενασχόλησή του με την ενόργανη γυμναστική.

«Η FIG είναι ενθουσιασμένη που θα αναπτύξει ένα νέο άθλημα, βασισμένο τόσο σε ιστορικές όσο και σε σύγχρονες αθλητικές πρακτικές, προκειμένου να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη γοητεία της Γυμναστικής. Η δουλειά μας θα στηριχθεί στην ξεκάθαρη κατανόηση του γεγονότος ότι οι αγώνες παρκούρ, ή “αγώνες πορείας μετ’ εμποδίων”, είναι αναγκαστικά τεχνητοί.
Παράλληλα, η FIG σέβεται βαθύτατα την ανάπτυξη του παρκούρ ως μίας μη-ανταγωνιστικής μεθοδολογίας άσκησης, βασισμένης σε εμπόδια που δεν δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό, και με μία ιδιαίτερη φιλοσοφία, που δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα, τη χρησιμότητα και την προσωπική ανάπτυξη», δήλωσε σχετικά ο νέος πρόεδρος της FIG, Μορινάρι Γουατανάμπε, ο οποίος έδειξε αμέσως τη βούλησή του για δραστικές, ανανεωτικές κινήσεις, που θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την παγκόσμια απήχηση της Γυμναστικής.