Θ. Βασιλειάδης: «Μας πνίγει η οικονομική αβεβαιότητα – Η Γυμναστική δικαιούται μεγαλύτερη στήριξη για όσα έχει πετύχει»

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική Γυμναστική, που χρειάζεται την άμεση συμπαράσταση της Πολιτείας, έτσι ώστε να μην «εκτροχιαστεί» από τώρα το αγωνιστικό πλάνο του 2017 και να μην πάει χαμένη η υπερπροσπάθεια των προηγούμενων ετών, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς να λάβουν αποφάσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Με δήλωσή του, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας έκανε σαφές ότι οι πρώτες προγραμματισμένες διεθνείς συμμετοχές των Εθνικών ομάδων κινδυνεύουν με ματαίωση, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από τη Γ.Γ.Α. για το ύψος της επιχορήγησης του 2017, ενώ ταυτόχρονα οι ανελαστικές δαπάνες και οι υπόλοιπες ανάγκες δημιουργούν τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις.

«Πρέπει κάποια στιγμή να ανταμειφθεί η προσπάθεια μίας Ομοσπονδίας, η οποία ανήκει από κάθε άποψη στην ελίτ του ελληνικού αθλητισμού, καθώς έχει να επιδείξει πολύ μεγάλες αγωνιστικές επιτυχίες, τεράστιο εύρος δραστηριότητας, σημαντική διεισδυτικότητα στην ελληνική κοινωνία και επιπλέον ξεχωρίζει για την οικονομική της διαφάνεια, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση τα τελευταία δέκα χρόνια. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και, αν η Πολιτεία δεν μας στηρίξει ήδη από αυτή την στιγμή, θα αναγκαστούμε να κάνουμε πισωγύρισμα. Θα διαλυθεί όλη η προσπάθεια και όλες οι θυσίες τόσων ετών», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και συνέχισε λέγοντας:

«Τη διετία 2015-2016, όλοι όσοι εργαζόμαστε ανιδιοτελώς για την ελληνική Γυμναστική, αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο που δεν αναπληρώνεται. Οι προπονητές, οι αθλητές, μαζί και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, όλοι μας κάναμε μία υπερπροσπάθεια, που έφερε σπουδαία αγωνιστικά αποτελέσματα, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο.
Πλέον, η Γυμναστική αδυνατεί να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 2017. Ο φετινός προϋπολογισμός μας, πρέπει να είναι αναπτυξιακός και όχι υφεσιακός.
Δεν αντέχουμε άλλη μια χρονιά σαν την περσινή, όπου λάβαμε 170.000 ευρώ λιγότερα από το 2015, έχοντας μάλιστα τεράστια έξοδα, συμπεριλαμβανομένων δύο προ-Ολυμπιακών τουρνουά στο Ρίο».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε λεπτομερώς το είδος και το ύψος των δαπανών της Ε.Γ.Ο., που δικαιολογούν απόλυτα την ανάγκη για ενισχυμένη επιχορήγηση:
– Μεγάλες ανελαστικές δαπάνες, λόγω υπεράριθμου προσωπικού
– Αποκλειστική κάλυψη δαπανών για περίπου 90 αθλητές (Εθνικές ομάδες και επίλεκτοι)
– Καμία βοήθεια από τη Γ.Γ.Α. σχετικά με τα έξοδα απόκτησης αθλητικού εξοπλισμού
– Δυσκολίες εξεύρεσης χορηγών στο μετα-Ολυμπιακό έτος 2017
– Τεράστια έξοδα για την παρουσία των Εθνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις (μόνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης του Καναδά, κοστίζει 100.000 ευρώ)

Καταλήγοντας, ο Θανάσης Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι η Ε.Γ.Ο. ετοιμάζεται να εκπέμψει σήμα κινδύνου, εφόσον δεν υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση:

«Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα σε κλίμα περίσκεψης, αφού μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ούτε το ύψος της φετινής επιχορήγησης, αλλά και ούτε έχουμε λάβει έστω ένα ευρώ. Μελετήσαμε εμπεριστατωμένα όλες τις παραμέτρους και διαπιστώσαμε ότι η Ε.Γ.Ο. δεν μπορεί να λειτουργήσει μ’ έναν υφεσιακό προϋπολογισμό, χωρίς να υποχρεωθεί να κάνει περικοπές που θα αγγίξουν τον μυϊκό ιστό του αθλήματος: Τους προπονητές, τους αθλητές, το υλικό και τις δαπάνες για διεθνείς αγώνες.
Ήδη κάναμε την πρώτη τεράστια περικοπή: Δεν μπορούμε να αναλάβουμε τα έξοδα για τη δημιουργία ομάδας ανσάμπλ νεανίδων και, αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα μπορέσουμε να στείλουμε ομάδα νεανίδων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής τον Μάιο.
Επιπλέον, σύντομα θα αναγκαστούμε να ακυρώσουμε την συμμετοχή των Εθνικών ομάδων ενόργανης στο παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού, εκεί όπου οι δέκα κορυφαίοι αθλητές μας έχουν προγραμματίσει να δώσουν τον μοναδικό διεθνή αγώνα προετοιμασίας τους πριν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Απριλίου.
Οι φετινές οικονομικές υποχρεώσεις γίνονται ήδη απαιτητές και οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας προστατέψουν την ελληνική Γυμναστική, εκτιμώντας τις θυσίες όλων αυτών των παιδιών που πρωταγωνιστούν διεθνώς και χαρίζουν περηφάνια στον ελληνικό λαό».