Πανέτοιμοι για διακρίσεις οι πρωταθλητές της Εθνικής ανδρών

Μπορεί η πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής ανδρών – εφήβων να ανήκει στους «μικρούς», που αγωνίζονται σήμερα (Τετάρτη 25/05), ταυτόχρονα όμως οι αθλητές της κατηγορίας ανδρών δηλώνουν πανέτοιμοι για την αυριανή συμμετοχή στον αντίστοιχο δικό τους προκριματικό (Πέμπτη 26/05).

Η ελληνική πεντάδα (Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας, Νίκος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Μαρκούσης, Γιώργος Χατζηευσταθίου) έχει τοποθετηθεί στον 2ο από τους τρεις Ομίλους του προκριματικού (15:00 – 17:15 ώρα Ελλάδας) και θα διεκδικήσει από δύο έως και τέσσερα εισιτήρια για τους τελικούς οργάνων, παράλληλα με ένα καλό πλασάρισμα σε ομαδικό επίπεδο.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ως κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου στους κρίκους, καθώς και του παγκόσμιου, αναμένεται να προκριθεί χωρίς άγχος στον τελικό του αγαπημένου του οργάνου, του μοναδικού στο οποίο θα αγωνιστεί. Ο πραγματικός στόχος θα είναι να μπει στην οκτάδα με την υψηλότερη βαθμολογία, στέλνοντας μήνυμα ενόψει τελικού.

Ο Βλάσης Μάρας είναι επίσης φαβορί για πρόκριση στο μονόζυγο, στο οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μέτριας δυσκολίας (6,50) για τα δικά του δεδομένα, επιδιώκοντας μία σωστή εκτέλεση που θα τον βάλει στην οκτάδα. Ο 33χρονος πρωταθλητής είναι άλλωστε ο πολυνίκης του θεσμού στο μονόζυγο, μετρώντας πέντε χρυσά (Πάτρα 2002, Λιουμπλιάνα 2004, Βόλος 2006, Μιλάνο 2009, Μπέρμιγχαμ 2010) και συνολικά οκτώ μετάλλια (ασημένιο: Λοζάνη 2008, χάλκινα: Μονπελιέ 2012, Μονπελιέ 2015), στις συνολικά 11 προηγούμενες παρουσίες του σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών.
Ο Μάρας θα αγωνιστεί αύριο σε δύο επιπλέον όργανα, στον πλάγιο ίππο και το άλμα, ενισχύοντας την προσπάθεια της Εθνικής ανδρών στο ομαδικό.

Από τέσσερα όργανα θα κάνουν ο Δημήτρης Μαρκούσης (έδαφος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο) και ο Γιώργος Χατζηευσταθίου (έδαφος, πλάγιος ίππος, δίζυγο, μονόζυγο), θέτοντας παράλληλα υποψηφιότητα για τους τελικούς οργάνων, ο Μαρκούσης στο έδαφος και ο Χατζηευσταθίου στον πλάγιο ίππο, αφού αμφότεροι έχουν προγράμματα με συντελεστή δυσκολίας 6,60.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ηλιόπουλος θα αγωνιστεί και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού, αλλά μοιάζει να έχει τις μικρότερες πιθανότητες ατομικής διάκρισης, αφενός επειδή η φετινή διοργάνωση δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της το σύνθετο ως ξεχωριστό αγώνισμα, αφετέρου επειδή προέρχεται από τραυματισμό στο δάχτυλο και δεν θα μπορέσει να κάνει το καλύτερο δυνατό στο δίζυγο.

Σε ομαδικό επίπεδο, ο αγώνας θα διεξαχθεί με το σύστημα «5-3-3» (5 αθλητές ανά ομάδα, 3 εκτελέσεις ανά όργανο, όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη), πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται σταθερές εκτελέσεις, χωρίς πτώσεις, αφού κάθε λάθος πληρώνεται.