Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστριών της μεγάλης πρόκρισης

Το ελληνικό ανσάμπλ θα είναι πιστό στο Ολυμπιακό ραντεβού του για πέμπτη συνεχόμενη διοργάνωση και θα επιστρέψει πανηγυρικά στην Ολυμπιακή Αρένα του Ρίο τον ερχόμενο Αύγουστο, αφού οι Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου και Ζωή Κοντογιάννη μπόρεσαν να φέρουν σε πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή.

Η προπονήτρια της Εθνικής ομάδας, κυρία Ιρίνα Ιλίεβα, η οποία έχει γράψει τη δική της ιστορία στο άθλημα στη χώρα μας εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, τόνισε μετά την κατάκτηση της Ολυμπιακής πρόκρισης:
«Αξίζουν συγχαρητήρια στα κορίτσια. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό που πετύχαμε για την ελληνική ρυθμική γυμναστική. Όπως είχα ξαναπεί, είναι αγωνίστριες και πεισματάρες και ήταν αποφασισμένες να μην τα παρατήσουν. Απλώς αργήσαμε λίγο να δείξουμε ποιοι είμαστε και το κάναμε την τελευταία στιγμή, αλλά και την πιο κατάλληλη στιγμή. Έτσι έβγαινε το πλάνο της δουλειάς μας, θέλαμε να βελτιωνόμαστε σταθερά όσο περνά ο χρόνος, έχοντας την σκέψη μας στο προ-Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι λειτούργησε θετικά η απόφαση της τελευταίας στιγμής να αλλάξουμε μουσική στις 5 κορδέλες, όπως δούλεψε υπέρ μας και η καινούργια χορογραφία στις κορύνες / στεφάνια».
Αναφερόμενη στην εμφάνιση των αθλητριών της στην Ολυμπιακή Αρένα του Ρίο, επισήμανε: «Ήταν η καλύτερη φετινή μας παρουσίαση, δεν κάναμε κανένα μεγάλο λάθος. Ξεκινούσαμε από μειονεκτική θέση και κανείς δεν μας υπολόγιζε για την πρόκριση. Η πρώτη βαθμολογία μας στις κορδέλες, ήταν χαμηλή σε σχέση μ’ αυτό που παρουσιάσαμε, αλλά στο δεύτερο όργανο, οι κριτές παραδέχθηκαν την αξία μας. Όταν είδαν ότι κάναμε ξανά μία πολύ δυνατή εμφάνιση, αναγνώρισαν πλέον ότι αξίζουμε την πρόκριση».
Η έμπειρη Βουλγάρα προπονήτρια, που ανέλαβε το ελληνικό ανσάμπλ μετά το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Στουτγάρδης, κατέληξε ευχαριστώντας όσους και όσες βοήθησαν με τον τρόπο τους σ’ αυτή την επιτυχία:
«Αισθάνομαι ότι εργάστηκα για το καλό της ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής. Η Ε.Γ.Ο. έχει έναν πρόεδρο και μια διοίκηση που νοιάζεται για το άθλημά μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Βασιλειάδη για την εμπιστοσύνη που μου πρόσφερε, όλη την Ομοσπονδία για τη βοήθειά της στο προπονητικό μου έργο, επίσης τη χορογράφο Γωγώ Αργύρη, τον φυσιοθεραπευτή μας Σταύρο Ψαρουλάκη, αλλά και τη διεθνή κριτή Σοφία Μπούρα, που έκανε εδώ ό,τι ήταν δυνατόν για να μας βοηθήσει στην προετοιμασία μας. Επιπλέον, δεν θέλω να παραλείψω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ρυθμικής, όπως είναι η Νούλη Γιαννιτσοπούλου και η Ελένη Μιχοπούλου, που άπλωσαν το χέρι και με στήριξαν σε δύσκολες στιγμές απογοήτευσης. Όλοι όσοι αγαπούν τη ρυθμική, είναι χαρούμενοι σήμερα και έχουν ένα κομμάτι από αυτή την επιτυχία, που βοηθά ώστε να προχωρήσει το άθλημά μας ακόμα περισσότερο».

Η αρχηγός της ομάδας Σταυρούλα Σαμαρά, που είχε πανηγυρίσει και την αντίστοιχη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, τόνισε: «Ήταν ένας από τους πιο δυνατούς αγώνες που έχουμε κάνει μετά το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Από την στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας, το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, προσωπικά η κάθε μία και μετά ως σύνολο. Το μετάλλιο καθώς και την πρόκριση την αφιερώνουμε πρώτα στην ομάδα, στις οικογένειές μας και σε όλους αυτούς που ήταν δίπλα μας και μας στήριξαν. Από εδώ και πέρα έπεται δουλειά, μέχρι τον κορυφαίο αγώνα που θα είναι οι Ολυμπιακοί».
Επιπλέον, εκ μέρους όλης της ελληνικής ομάδας, αναφέρθηκε στα στελέχη της Ε.Γ.Ο.: «Ευχαριστούμε πολύ την Ομοσπονδία, τον πρόεδρο κ. Βασιλειάδη, την κυρία Λαμπροπούλου και άλλα μέλη της διοίκησης, που συνέβαλαν ώστε να έχει αυτή η ομάδα όσο δυνατόν την καλύτερη προετοιμασία».
Οι Ελληνίδες αθλήτριες έκαναν, παράλληλα, ειδική ευχαριστήρια αναφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί τη χορηγό τους, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ο.Ε. «Υιοθέτησε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο».

Η Ελένη Δόικα, που επίσης ήταν παρούσα το 2012 στο Λονδίνο και θα έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει την εμπειρία της Ολυμπιακής συμμετοχής, υπογράμμισε:
«Κάναμε αυτό για το οποίο είχαμε προετοιμαστεί. Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη από καμία μας, γιατί το θέλαμε όσο τίποτα. Πριν εμφανιστούμε, είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα απολύτως, μέχρι το τέλος! Η πρόκριση είναι αφιερωμένη πρώτα απ’ όλα στην ομάδα. Έπειτα για την καθεμία έρχεται η οικογένεια και όλοι οι άνθρωποι που μας στήριξαν και ήταν δίπλα μας! Από εδώ και πέρα μας περιμένει ακόμα περισσότερη δουλειά, έτσι ώστε τον Αύγουστο να κάνουμε ακόμα καλύτερη εμφάνιση».

Η Μιχαέλα Μεταλλίδου συμπλήρωσε τα λόγια της συναθλήτριάς της: «Πριν μπούμε στο ταπί, είπαμε μεταξύ μας ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα, ότι είμαστε Ελληνίδες και θα το κυνηγήσουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να εκτελέσουμε δύο σωστά προγράμματα, χωρίς πτώση, όπως και έγινε. Πιστεύαμε εξαρχής ότι ήταν δύσκολο να προκριθούμε, αλλά όταν ήρθαμε εδώ σκεφτήκαμε όλες μας διαφορετικά. Ήταν ένας καινούργιος αγώνας, ο οποίος ξεκινούσε από το μηδέν για όλες τις ομάδες. Όποια ομάδα πήγαινε καλύτερα, θα έπαιρνε την πρόκριση. Έτσι και έγινε. Ήταν ένας δίκαιος αγώνας και πέρασαν οι χώρες που εκτέλεσαν καλύτερα».
Η αφιέρωσή της, την οποία «προσυπέγραψε» και η Δόικα, ήταν προς όλες τις κατευθύνσεις: «Αυτή την επιτυχία, την αφιερώνω αρχικά στην ομάδα μου, με την οποία περάσαμε τόσο πολλά κι όμως τα καταφέραμε. Στις προπονήτριές μας, κυρίες Ιρίνα Ιλίεβα και Γωγώ Αργύρη και στη βοηθό, Ράνια Τσάγαρη. Στους ανθρώπους που πίστεψαν από την αρχή σε εμάς, αλλά και σε αυτούς που δεν πίστεψαν, γιατί μας βοήθησαν να πεισμώσουμε και να τους δείξουμε ότι μπορούμε. Στην κυρία Τζένη Παπαδοπούλου, καθώς χωρίς αυτήν δε θα είχαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε σήμερα την πρόκριση. Και εννοείται στους ‘αφανείς ήρωες της υπόθεσης’, την οικογένειά μου, τον άνθρωπό μου και τους κοντινούς μου ανθρώπους. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς»!

Στα μυστικά της επιτυχίας στάθηκε και η Ιωάννα Αναγνωστοπούλου: «Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, αλλά συγκεντρωθήκαμε, μπήκαμε με πείσμα και αυτοπεποίθηση στο ταπί και πετύχαμε τον στόχο μας. Κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε: Δύο καλά εκτελεσμένα προγράμματα. Η χαρά και η συγκίνηση είναι μεγάλη. Αυτό το μετάλλιο είναι αφιερωμένοι στην ομάδα, στις οικογένειές μας και σε όλους όσοι πίστεψαν σ’ εμάς και μας στήριξαν. Τώρα θα μας δοθούν λίγες μέρες ξεκούρασης και μετά θα επικεντρωθούμε δυναμικά στην προετοιμασία μας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ιουνίου και κατόπιν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Από την πλευρά της, η Ζωή Κοντογιάννη σχολίασε: «Απίστευτο και όμως αληθινό! Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, η συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Το ‘ευχαριστώ’ είναι πολύ λίγο για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Η τεράστια στήριξη που είχαμε, μας έδωσε κουράγιο και δύναμη για να φτάσουμε στο στόχο μας».

Τέλος, η πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ρυθμικής γυμναστικής της Ε.Γ.Ο. και αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, κυρία Αθανασούλα Λαμπροπούλου – Συροπούλου, είπε:
«Πετύχαμε το ακατόρθωτο! Αγωνιζόμαστε σκληρά και πετυχαίνουμε. Η ομάδα ήταν πολύ δεμένη, ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη στον στόχο της και τελικά το σύμπαν συνωμότησε γι’ αυτήν την επιτυχία! Εκτός από τα κορίτσια και από το προπονητικό επιτελείο, θέλω να απευθύνω πολλές ευχαριστίες στον πρόεδρο της Ε.Γ.Ο., κ. Βασιλειάδη, για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έδειξε στην ομάδα μας. Επίσης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τη διεθνή κριτή Σοφία Μπούρα, που στάθηκε στο πλευρό μας και μας βοήθησε σημαντικά, όπως και ο φυσιοθεραπευτής Σταύρος Ψαρουλάκης. Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στο χορηγό της ελληνικής ομάδας ανσάμπλ, την Τράπεζα Πειραιώς, που ήρθε κοντά μας χάρη στην πρωτοβουλία του προέδρου της Ε.Ο.Ε., κ. Σπύρου Καπράλου. Είναι μεγάλη η χαρά μας που ολοκληρώσαμε αυτό τον αγώνα με απόλυτη επιτυχία. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων, που τους συνδέει η ανιδιοτελής αγάπη για τη ρυθμική, αφού ό,τι κάνουμε γίνεται χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον, εκτός από την ικανοποίηση ότι βοηθούμε στο να πάει μπροστά το άθλημα που αγαπάμε».