Αυλαία με Μάρα, Λυμπανοβνό και Πετρούνια στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά της ενόργανης

Η στιγμή για τον δεύτερο σπουδαιότερο αγώνα της χρονιάς, μέχρι τον επόμενό τους στο ίδιο στάδιο, έφτασε για τέσσερις συν έναν Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο προ-Ολυμπιακό test event του Ρίο ντε Τζανέιρο (16-18 Απριλίου) με στόχο να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά και να κατακτήσουν άλλα δύο Ολυμπιακά εισιτήρια, ένα στους άνδρες και ένα στις γυναίκες.

Η αυλαία της διοργάνωσης στην Ολυμπιακή Αρένα του Ρίο θα ανοίξει το Σάββατο (16/04, 16:30 – 03:15 ώρα Ελλάδας) με τον αγώνα πρόκρισης των ανδρών, όπου από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού ο Βλάσης Μάρας και ο Χρήστος Λυμπανοβνός, αφού ο επίσης παρών στη Βραζιλία αλλά προερχόμενος από τραυματισμό Λευτέρης Κοσμίδης δεν μπόρεσε τελικά να φτάσει στο απαιτούμενο σημείο αγωνιστικής ετοιμότητας.
Στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά θα συμμετάσχει, εκτός συναγωνισμού, και ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στους κρίκους ως κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου και έχοντας ήδη εξασφαλίσει την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Έλληνες αθλητές έχουν κληρωθεί να αγωνιστούν στον 1ο Όμιλο (16:30 – 19:00 ώρα Ελλάδας), περνώντας διαδοχικά από άλμα, δίζυγο, μονόζυγο, έδαφος, πλάγιο ίππο και κρίκους.
Οι Μάρας και Λυμπανοβνός θα καταταγούν βάσει του αθροίσματος της βαθμολογίας τους στα έξι όργανα και, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πιάσουν αμφότεροι το όριο πρόκρισης. Από τους εκπροσώπους 36 χωρών, την πρόκριση θα πάρουν τουλάχιστον 29 αθλητές (ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει και τους 32), αλλά μόνο ένας από κάθε χώρα.

Την σκυτάλη θα πάρουν μία ημέρα αργότερα οι γυναίκες, που θα αγωνιστούν την Κυριακή (17/04, 15:30 – 04:15 ώρα Ελλάδας). Η Βασιλική Μιλλούση και η Αργυρώ Αφράτη θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού και επίσης θα καταταγούν βάσει του αθροίσματος της βαθμολογίας τους. Από τις εκπροσώπους 36 χωρών, την Ολυμπιακή πρόκριση θα πάρουν 35 ή 36 αθλήτριες, δηλαδή ποσοστό που θα αγγίξει το 100% των συμμετεχουσών, αλλά μόνο μία από κάθε χώρα.

Οι δύο Ελληνίδες μπήκαν, βάσει κλήρωσης, στον 2ο Όμιλο (19:00 – 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα εκτελέσουν κατά σειρά τα προγράμματά τους σε ασύμμετρους ζυγούς, δοκό ισορροπίας, έδαφος και άλμα.

Στο προ-Ολυμπιακό test event της ενόργανης γυμναστικής θα κριθούν επίσης οι τελευταίες ομαδικές προκρίσεις: Τέσσερις από τις οκτώ χώρες που τερμάτισαν στις θέσεις 9-16 του περσινού παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Γλασκώβη, σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, θα αποκτήσουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη πενταμελή ομάδα.