Με Λυμπανοβνό αντί του Κοσμίδη η Εθνική ανδρών στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά της ενόργανης

Με στόχο να χαρίσουν άλλα δύο Ολυμπιακά εισιτήρια στην ελληνική ενόργανη γυμναστική, ένα στους άνδρες και ένα στις γυναίκες, θα συμμετάσχουν στο προ-Ολυμπιακό test event του Ρίο ντε Τζανέιρο (16-18 Απριλίου) τέσσερις Έλληνες πρωταθλητές, έχοντας όλες τις πιθανότητες με το μέρος τους.

Στην κατηγορία ανδρών, οι δύο αθλητές που θα διεκδικήσουν την πρόκριση μέσω του σύνθετου ατομικού είναι ο Βλάσης Μάρας και ο Χρήστος Λυμπανοβνός, ο οποίος κλήθηκε την τελευταία στιγμή να αντικαταστήσει τον ανέτοιμο Λευτέρη Κοσμίδη, ενώ στην κατηγορία γυναικών το αντίστοιχο δίδυμο αποτελούν η Βασιλική Μιλλούση και η Αργυρώ Αφράτη.

Στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά προσκλήθηκε να συμμετάσχει, εκτός συναγωνισμού, και ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στους κρίκους ως κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου και έχοντας ήδη εξασφαλίσει την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την ελληνική αποστολή θα ακολουθήσει στο Ρίο και ο Λευτέρης Κοσμίδης, έστω και αν δεν μπορεί να αγωνιστεί, προκειμένου να εμψυχώσει τους συναθλητές του.
Η Εθνική ομάδα θα αναχωρήσει για τη βραζιλιάνικη πόλη την ερχόμενη Δευτέρα (11/04) μέσω Παρισιού, μαζί με τους ομοσπονδιακούς προπονητές Δημήτρη Ράφτη, Κώστα Χατζηζήση, Κώστα Σιούτη και τους διεθνείς κριτές Λευτέρη Μπουτάκη, Θεοδώρα Δεμερτζίδου.

Στους άνδρες, η αλλαγή της ύστατης στιγμής είχε να κάνει με την απόσυρση της συμμετοχής του Λευτέρη Κοσμίδη, ο οποίος έκανε κούρσα με τον χρόνο για να επανέλθει μετά τη ρήξη χιαστών που είχε υποστεί στο δεξί γόνατο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν πρόλαβε να ετοιμαστεί για να παρουσιάσει προγράμματα αξιώσεων και στα έξι όργανα, χωρίς το ρίσκο μιας πιθανής υποτροπής.
Απών από το test event θα είναι και ο πρώτος υποψήφιος αντικαταστάτης του, ο Νίκος Ηλιόπουλος, λόγω ενός τραυματισμού στο δάχτυλο την περασμένη εβδομάδα στο παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους, που θα τον εμπόδιζε να εκτελέσει το πρόγραμμά του στο δίζυγο.
Αντ’ αυτού προτιμήθηκε ο έμπειρος Χρήστος Λυμπανοβνός, ο οποίος δεν έχει δώσει επίσημους αγώνες φέτος, αλλά βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

Στις γυναίκες, αντίθετα, δεν υπήρχαν ανατροπές στον αρχικό σχεδιασμό, κατά συνέπεια την πρόκριση θα διεκδικήσουν οι δύο Ελληνίδες με τις υψηλότερες βαθμολογίες στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης.

Το σύστημα διεξαγωγής, σε ό,τι αφορά την ελληνική συμμετοχή, έχει ως εξής:

-Δύο αθλητές (Μάρας και Λυμπανοβνός) θα αγωνιστούν στο σύνθετο ατομικό ανδρών και θα καταταγούν βάσει του αθροίσματος της βαθμολογίας τους στα έξι όργανα. Από τους εκπροσώπους 36 χωρών, την πρόκριση θα πάρουν τουλάχιστον 29 αθλητές (ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει και τους 32), αλλά μόνο ένας από κάθε χώρα.

-Δύο αθλήτριες (Μιλλούση και Αφράτη) θα αγωνιστούν στο σύνθετο ατομικό γυναικών και θα καταταγούν βάσει του αθροίσματος της βαθμολογίας τους στα τέσσερα όργανα. Από τις εκπροσώπους 36 χωρών, την Ολυμπιακή πρόκριση θα πάρουν τουλάχιστον 34 αθλήτριες (ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει και τις 36), αλλά μόνο μία από κάθε χώρα.

Τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, τα Ολυμπιακά εισιτήρια που θα δοθούν μέσω του σύνθετου ατομικού στο test event, είναι ονομαστικά. Η Ολυμπιακή Επιτροπή κάθε χώρας έχει πάντως το δικαίωμα να επιλέξει ποιον από τους δύο αθλητές – αθλήτριές της θα στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφόσον και οι δύο συγκεντρώσουν βαθμολογία πάνω από το όριο πρόκρισης.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην Ολυμπιακή Αρένα του Ρίο, εκεί όπου θα τελεστούν και τα αντίστοιχα Ολυμπιακά αγωνίσματα της Γυμναστικής, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το πρόγραμμα του προ-Ολυμπιακού τουρνουά της ενόργανης (σε ώρες Ελλάδας):

Σάββατο 16 Απριλίου
16:30 – 03:15: Αγώνας πρόκρισης ανδρών

Κυριακή 17 Απριλίου
15:30 – 04:15: Αγώνας πρόκρισης γυναικών

Δευτέρα 18 Απριλίου
19:10 – 04:15: Τελικοί οργάνων ανδρών – γυναικών (εκτός διαδικασίας Ολυμπιακής πρόκρισης)