Με το βλέμμα στο Ρίο: Δηλώσεις των Ελλήνων αθλητών της ενόργανης

Η πρώτη επίσκεψη των Ελλήνων αθλητών της ενόργανης στην Ολυμπιακή Αρένα του Ρίο θα αποτελέσει κριτήριο για την επιστροφή δύο εξ αυτών στο ίδιο στάδιο τον Αύγουστο, στο πλευρό του Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος έχει ήδη κλείσει ένα εισιτήριο στο όνομά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι τέσσερις πρωταθλητές που θα διεκδικήσουν την Ολυμπιακή πρόκριση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες, αλλά μοιράζονται όλοι τους το ίδιο όνειρο…

Ο Βλάσης Μάρας, ο μοναδικός Έλληνας εκπρόσωπος της ενόργανης που έχει συμμετάσχει τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012), δήλωσε:
«Ο στόχος μου είναι να κάνω ένα πολύ σταθερό πέρασμα από όλα τα όργανα, χωρίς πτώσεις και χωρίς σοβαρά λάθη. Θα ήθελα να πιάσω από 83,000 βαθμούς και πάνω, ώστε να είμαι απόλυτα καλυμμένος. Με βάση αυτό που δείχνω στις προπονήσεις, πιστεύω ότι είναι μια επίδοση που μπορώ να πετύχω, έχοντας το περιθώριο για αρκετά σφάλματα. Στον πρόσφατο αγώνα προετοιμασίας στην Στουτγάρδη πήρα 83,600 β. με κάποια λαθάκια.
Στο μονόζυγο θα πάω για κάτι σίγουρο, γιατί είναι όργανο με μεγάλο ρίσκο. Θα εκτελέσω πρόγραμμα με ένα πέταγμα, αντί για δύο. Δεν πάμε στο προ-Ολυμπιακό για να κερδίσουμε, αλλά για να πάρουμε την πρόκριση.
Δεν είχα τραυματισμούς στην προετοιμασία μου, αλλά είχα κάποιους πόνους, κυρίως λόγω των κακών συνθηκών προπόνησης. Μέχρι και 20 μέρες πριν πάμε στην Στουτγάρδη, στο γυμναστήριό μας στον Άγιο Κοσμά είχε θερμοκρασία μόλις 14 βαθμούς. Όποτε πιεζόμασταν από τη δυνατή προπόνηση, πονούσαμε λόγω του κρύου και υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούμε. Ευτυχώς, όταν ζέστανε ο καιρός φάνηκε η δουλειά που είχαμε κάνει όλο αυτό το διάστημα.
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ελβετίας στα τέλη Μαΐου θα πάω λογικά για 2-3 όργανα, ώστε να βοηθήσω την Εθνική στο ομαδικό, δίνοντας φυσικά προτεραιότητα στο μονόζυγο. Εκεί θα παρουσιάσω το πρόγραμμα που έκανα πέρσι στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, το οποίο μπορώ να ετοιμάσω σχετικά γρήγορα, προσθέτοντας ίσως κάποιο επιπλέον στοιχείο.
Σ’ όλη την προσπάθειά μου έχω την στήριξη της Attica Bank, την οποία θέλω να ευχαριστήσω. Θα είναι μεγάλη επιτυχία το να κερδίσω το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αν το καταφέρω θα είναι χάρη και στη βοήθεια του χορηγού μου».

Ο Χρήστος Λυμπανοβνός, ο οποίος ήταν έτοιμος, περίμενε την ευκαιρία του και στα 32 του χρόνια βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο κοντά στην Ολυμπιακή πρόκριση, κάνοντας τη φετινή αγωνιστική πρεμιέρα του απευθείας στο Ρίο, ανέφερε:
«Μου ήρθε εντελώς απότομα η είδηση της συμμετοχής στο προ-Ολυμπιακό. Ευτυχώς τους τελευταίους μήνες προπονήθηκα δυνατά και είμαι έτοιμος στο σύνθετο ατομικό, επειδή είχα προγραμματίσει να πάρω μέρος σ’ έναν διασυλλογικό αγώνα στη Γαλλία στις 23-24 Απριλίου.
Για μένα είναι μια ανταμοιβή της προσπάθειας που έκανα όλα αυτά τα χρόνια και της επιμονής μου να συνεχίσω να κάνω και τα έξι όργανα του συνθέτου. Έρχεται η στιγμή που βλέπεις ότι κάπου χρειάζεται και αυτό.
Το προ-Ολυμπιακό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα σημαντικός αγώνας, τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Δεν υπάρχει λόγος να τον δούμε διαφορετικά και να φορτωθούμε με περιττό άγχος. Από το 2001 και μετά, έχω πάρει μέρος σε αρκετά παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική ανδρών και θα προσπαθήσω να τα πάω καλά και αυτή τη φορά.
Αυτό που θέλω είναι να κάνω έναν σωστό αγώνα, χωρίς λάθη και χωρίς πτώσεις, έτσι ώστε να είμαι μέσα στις θέσεις που δίνουν την πρόκριση. Σίγουρα θα κυνηγήσω μια βαθμολογία υψηλότερη από αυτήν που είχα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου, που ήταν ο τελευταίος επίσημος αγώνας μου. Θα επιδιώξω να πιάσω πάνω από 81,000 βαθμούς αυτή τη φορά.
Θέλω να πω ένα ‘ευχαριστώ’ στον προπονητή μου, τον κ. Δημήτρη Ράφτη, για την στήριξη και για την καθοδήγησή του. Ίσως κάποιος άλλος αθλητής να είχε κουραστεί και να είχε σταματήσει, αλλά εγώ συνεχίζω και βρίσκομαι στη διάθεση της Εθνικής ομάδας, όπως πάντα».

Η Βασιλική Μιλλούση, που μετρά ήδη δύο Ολυμπιακές συμμετοχές (Σίδνεϊ 2000, Λονδίνο 2012), τόνισε:
«Αν κάνω τέσσερα καλά προγράμματα χωρίς μεγάλα λάθη, όπως και στην προπόνηση, θα είμαι μέσα. Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η βαθμολογία μου, γιατί ξέρω ότι με σταθερές εκτελέσεις δεν θα έχω πρόβλημα να προκριθώ. Θα προσπαθήσω να πιάσω μία συνολική βαθμολογία κοντά στους 54,000 βαθμούς, όπως και σ’ όλους τους μεγάλους αγώνες τα τελευταία χρόνια. Μπορεί όμως για την Ολυμπιακή πρόκριση να είναι αρκετοί ακόμα και οι 51,000 β..
Εδώ και λίγο καιρό έχω εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη και προπονούμαι στην ανανεωμένη αίθουσα ‘Ιωάννης Μελισσανίδης’ του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, με τον κ. Κώστα Χατζηζήση και την κα Ντιάνα Ντούντεβα. Είναι ένα γυμναστήριο που έχει πολύ καλές προδιαγραφές, έχει γίνει τέλειο. Τα καινούργια όργανα που μπήκαν, το έχουν ανεβάσει πολύ. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να υποστηριχθεί η προετοιμασία αθλητών υψηλού επιπέδου, αλλά και για να μπορέσει να φιλοξενηθεί εδώ κάποιος μεγάλος διεθνής αγώνας.
Θέλω να ευχαριστήσω το Stoiximan.gr, που είναι ο μεγάλος χορηγός μου στο δρόμο για το Ρίο, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει να βρίσκομαι καν εδώ, καθώς και την ιταλική εταιρεία SIGOA που φτιάχνει τα αγωνιστικά κορμάκια μου».

Η Αργυρώ Αφράτη, η οποία διεκδικεί την πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε:
«Θα πάω στο Ρίο για να ζήσω μια νέα εμπειρία, με στόχο να διεκδικήσω την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχω προετοιμαστεί πολύ καλά και πιστεύω ότι αυτό φάνηκε στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ, όπου προκρίθηκα σε τρεις τελικούς οργάνων. Θα ήθελα τώρα να πιάσω καλύτερη βαθμολογία στο σύνθετο ατομικό και να ξεπεράσω τους 54,000 βαθμούς.
Παράλληλα, θα κυνηγήσω την τιμητική είσοδο σε κάποιον από τους τελικούς οργάνων. Νομίζω ότι τις περισσότερες πιθανότητες τις έχω στις ασκήσεις εδάφους, όπου ακόμα και το πιο απλό πρόγραμμα που έχω με συντελεστή δυσκολίας 5,70, μπορεί να μου φέρει κάποια διάκριση.
Το να έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι σαφώς κάτι διαφορετικό από κάθε άλλη προηγούμενη διοργάνωση, αλλά δεν με φοβίζει. Τον αντιμετωπίζω ως έναν αγώνα, που μου δίνει την ευκαιρία να πετύχω κάτι πολύ σημαντικό.
Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, κ. Κώστα Σιούτη, που βρίσκεται στο πλευρό μου και με στηρίζει σ’ όλη αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι μαζί του θα καταφέρω το καλύτερο».