Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει από την Πέμπτη (03/03) έως το Σάββατο (05/03) ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), δρ. Μπρούνο Γκράντι, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του προέδρου της Ε.Γ.Ο., κ. Θανάση Βασιλειάδη.
Κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, ο επί 20ετία επικεφαλής της FIG αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή (04/03) με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Σταύρο Κοντονή και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρο Καπράλο.
Παράλληλα, ο δρ. Γκράντι θα παρευρεθεί στην επίσημη παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας με θέμα τη «Μελέτη των οφθαλμικών κινήσεων των κριτών της ρυθμικής γυμναστικής (διεθνών, εθνικών και δόκιμων κριτών)», την οποία έχει πραγματοποιήσει ομάδα ειδικών επιστημόνων υπό την καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας ρυθμικής γυμναστικής ΣΕΦΑΑ – ΤΕΦΑΑ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Δέσποινας Τσοπάνη.
Η παρουσίαση της έρευνας θα γίνει στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, την Παρασκευή 4 Μαρτίου (11:00 – 13:00) και θα είναι ανοιχτή για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια της ελληνικής Γυμναστικής.
Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 2009, έχει αποδείξει ότι οι κριτές του ανσάμπλ αδυνατούν να παρακολουθήσουν το 30% κάθε προγράμματος που καλούνται να βαθμολογήσουν, λόγω του ανεβοκατεβάσματος του βλέμματός τους από τον αγωνιστικό χώρο στη φόρμα αξιολόγησης και αντίστροφα.
Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα προκάλεσε το ενδιαφέρον της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής και μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον τρόπο βαθμολόγησης του αθλήματος της ρυθμικής γυμναστικής.
Μάλιστα, η Επιστημονική Επιτροπή της FIG έχει απευθύνει πρόσκληση στην ελληνική επιστημονική ομάδα, αντιπροσωπεία της οποίας θα βρεθεί το Μάιο στη Λοζάνη, προκειμένου να παρουσιάσει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας και να καταθέσει προτάσεις – λύσεις.
Στόχος είναι να βρεθούν τρόποι, ώστε οι κριτές να μπορούν να επεξεργάζονται καλύτερα το οπτικό ερέθισμα που δέχονται και να κάνουν πληρέστερη καταγραφή των ασκήσεων, μέσα στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Την επιστημονική ομάδα που εργάστηκε εθελοντικά επί σειρά ετών για να εκπονήσει την πρωτοποριακή μελέτη, απαρτίζουν η επίκουρη καθηγήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής ΣΕΦΑΑ – ΤΕΦΑΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Δέσποινα Τσοπάνη, ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Σμυρνής, η πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κα Γεωργία – Μαρία Παναγιωταροπούλου, ο διδάκτωρ Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Δημήτρης Μυλωνάς, καθώς και ο πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ – ΤΕΦΑΑ και ταυτόχρονα πτυχιούχος Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Φλέσσας, ο οποίος ανέλαβε την καταγραφή των δεδομένων της έρευνας σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής.
Στους παραπάνω συντελεστές έχει πλέον προστεθεί ο καθηγητής του Τομέα Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Πέτρος Μαραγκός, προκειμένου να συμβάλει στο δεύτερο σκέλος της έρευνας, που αφορά στην αναζήτηση επιστημονικά αποδεδειγμένων λύσεων, προς όφελος των κριτών.
Ιστορικό και σύντομη περιγραφή της επιστημονικής μελέτης
Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ανσάμπλ, κάθε κριτής καλείται να παρακολουθήσει τις ασκήσεις που εκτελούν οι πέντε αθλήτριες της ομάδας και παράλληλα να κάνει τις απαραίτητες σημειώσεις στην έντυπη φόρμα αξιολόγησης, στην οποία έχουν δηλωθεί και περιγράφονται κατά σειρά όλα τα στοιχεία των ασκήσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ομάδας.
Ο προβληματισμός της κυρίας Τσοπάνη, για το αν το μάτι μίας κριτή προλαβαίνει να βλέπει όλες τις ασκήσεις και ταυτόχρονα να στρέφει το βλέμμα στη φόρμα αξιολόγησης, την οδήγησε μετά το 2004 στην πρωτοβουλία για εκπόνηση μιας επιστημονικής μελέτης που θα οδηγούσε σε συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα ευρήματα.
Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή, έπειτα την απόκτηση των κατάλληλων μηχανημάτων για την παρακολούθηση των κινήσεων του ματιού και την στελέχωση της επιστημονικής ομάδας, για να ξεκινήσει τελικά η έρευνα το 2009:
Με την έγκριση και την υποστήριξη της Ε.Γ.Ο., η επιστημονική ομάδα κατέγραψε τις οφθαλμικές κινήσεις 30 κριτών ρυθμικής γυμναστικής (10 διεθνών, 10 εθνικών και 10 δόκιμων κριτών), που προσφέρθηκαν εθελοντικά να υποστούν την κοπιαστική δοκιμασία, κατά τη διάρκεια αγωνιστικών τεστ του ελληνικού ανσάμπλ στο Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009.
Το πρώτο σκέλος της έρευνας ολοκληρώθηκε το 2014 και μέρος αυτής δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά φυσικής αγωγής στον κόσμο, το αμερικανικό “Medicine & Science in Sports & Exercise”.
Βάσει των ευρημάτων, οι κριτές του ανσάμπλ δεν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν το 30% κάθε προγράμματος που καλούνται να βαθμολογήσουν, λόγω του στιγμιαίου ανεβοκατεβάσματος των ματιών τους από τον αγωνιστικό χώρο στη φόρμα αξιολόγησης και αντίστροφα.
Πλέον, έχει τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο σκέλος της επιστημονικής μελέτης, που αφορά στην κατάθεση προτάσεων και αναζήτηση λύσεων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με την κατάλληλη τροποποίηση των κανονισμών Κρίσης της ρυθμικής γυμναστικής, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο λειτουργίας των κριτών, προς όφελος του ίδιου του αθλήματος της ρυθμικής γυμναστικής.