Θ. Βασιλειάδης: «Να εφαρμοστεί η απόφαση του κ. Κοντονή για άμεση οικονομική ενίσχυση των Ομοσπονδιών»

Έκκληση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να εφαρμόσει την υπογεγραμμένη απόφαση του απελθόντος Υφυπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σταύρου Κοντονή και να καταβάλει άμεσα στις αθλητικές Ομοσπονδίες τα εγκεκριμένα ποσά της επιχορήγησής τους, απεύθυνε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και Β’ αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε., κ. Θανάσης Βασιλειάδης, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Εθνικές ομάδες της γυμναστικής, λίγο πριν από τις κρισιμότερες διοργανώσεις ολόκληρης της τετραετίας.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι Έλληνες πρωταθλητές της γυμναστικής καλούνται να δώσουν τους σπουδαιότερους αγώνες του Ολυμπιακού κύκλου 2013-2016, αφού θα διεκδικήσουν κατά σειρά την Ολυμπιακή πρόκριση μέσα από τα παγκόσμια πρωταθλήματα της ρυθμικής (7-13 Σεπτεμβρίου), της ενόργανης (23 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου) και του τραμπολίνο (26-29 Νοεμβρίου). Ωστόσο, τα κορίτσια της ρυθμικής μπόρεσαν να συμμετάσχουν με πολλά εμπόδια σε έναν και μοναδικό αγώνα προετοιμασίας, το παγκόσμιο κύπελλο του Καζάν, ενώ για τους αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης έχουν ματαιωθεί όλα τα σχέδια μέχρι στιγμής, ελλείψει ρευστού.

«Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με την Ολυμπιακή προετοιμασία, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, αλλά και λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών. Μετά τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις και δεν υλοποιήθηκε ούτε το 20% του προγράμματος της προετοιμασίας των Εθνικών ομάδων. Οι αθλητές περιορίζονται σε προπονήσεις εντός των συνόρων. Όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του προγραμματισμού μας, ματαιώθηκαν αναγκαστικά. Ως παλιός προπονητής, όμως, γνωρίζω καλά ότι ‘τροφή’ ενός αθλητή είναι ο αγώνας. Μόνο μέσα από τα αγωνιστικά τεστ μπορούν να φορμαριστούν οι μεγάλοι αθλητές μας», εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης και συνέχισε:

«Ήδη εδώ και ένα μήνα ο κ. Κοντονής είχε υπογράψει την εκταμίευση ποσού 430.000 ευρώ και πιστεύαμε ότι θα παίρναμε τα χρήματα αυτά στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το υπόλοιπο πρόγραμμα προετοιμασίας των Εθνικών ομάδων, δίνοντας πλέον έμφαση στους αθλητές της ενόργανης. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα δίνονταν 10 εκατομμύρια ευρώ για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν όταν είδαμε ότι όλα τα χρήματα δόθηκαν σε άλλους αθλητικούς φορείς και δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ για τις Ομοσπονδίες.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν: Αυτοί οι άνθρωποι που έχουμε και εργάζονται απλήρωτοι στις αθλητικές Ομοσπονδίες, έχουν μικρότερο πρόβλημα επιβίωσης από τους υπόλοιπους, για τους οποίους καλώς διατέθηκαν κονδύλια;»

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. κάλεσε την υπηρεσιακή Κυβέρνηση να δώσει λύση, καταβάλλοντας και στις Ομοσπονδίες το ποσό της τακτικής επιχορήγησης που τους αναλογεί:
«Για όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε τον αρμόδιο υπηρεσιακό Υπουργό να βρει τη λύση, εξασφαλίζοντας άμεσα ένα επιπλέον κονδύλι. Να ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών το απαιτούμενο συμπληρωματικό ποσό, που είναι περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, για να καλυφθούν και οι ανάγκες των αθλητικών Ομοσπονδιών.
Το ότι υπάρχει η αναγκαιότητα να πάρουμε άμεσα αυτή την οικονομική ενίσχυση, δεν το λέμε απλώς εμείς. Η απόδειξη είναι η απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, με Υφυπουργό τον κ. Κοντονή, που είχε καταλάβει το πρόβλημα και είχε προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες βάζοντας την υπογραφή του»
.

Η προετοιμασία των Ελλήνων πρωταθλητών της ενόργανης έχει πληγεί και με άλλους τρόπους, πέρα από την αδυναμία συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες και προπονητικά καμπ:
«Ακόμα και το σετ οργάνων ενόργανης που κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε δωρεάν από τη FIG και το οποίο αξίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, δεν έχουμε μπορέσει να το φέρουμε στην Ελλάδα. Μόνη υποχρέωσή μας είναι να πληρώσουμε τις 6.000 ευρώ που είναι τα έξοδα μεταφοράς, αλλά τον Ιούλιο δεν μας επέτρεπαν να στείλουμε τα χρήματα, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων. Τώρα που χαλάρωσαν οι τραπεζικοί περιορισμοί, έχουμε μείνει χωρίς ρευστό και περιμένουμε την επιχορήγηση για να τακτοποιηθεί και αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Σε κίνδυνο τέθηκε ελλείψει χρημάτων ακόμα και η ίδια η συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Γλασκώβης, αλλά τη λύση έδωσε τελικά η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αποφασίζοντας να καταβληθεί από τώρα στην Ε.Γ.Ο. ένα ποσό 50.000 ευρώ που αντιστοιχεί στην Ολυμπιακή προετοιμασία του 2016, ώστε να πληρωθούν τα έξοδα του ταξιδιού.

«Ευχαριστώ θερμά την Εκτελεστική Επιτροπή και τα υπόλοιπα στελέχη της Ε.Ο.Ε., η οποία έδειξε ευαισθησία, κατανόησε το πρόβλημά μας και έδωσε χωρίς καθυστέρηση τη λύση που χρειαζόμασταν», δήλωσε σχετικά ο Θανάσης Βασιλειάδης, ο οποίος κατέληξε με ένα ευχαριστήριο μήνυμα προς την οικογένεια της ελληνικής γυμναστικής:
«Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στους αθλητές, στους προπονητές και στους υπόλοιπους συντελεστές των Εθνικών ομάδων, που δουλεύουν αδιάκοπα και φέρνουν σε πέρας το έργο τους χωρίς να εισπράττουν καμία αμοιβή από την Ομοσπονδία. Επίσης, οφείλω να ευχαριστήσω το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. για την αμέριστη στήριξη στην προσπάθειά μας για υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων, που θα δώσουν τον μεγαλύτερο αγώνα τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες».