Αναχωρούν για το Μονπελιέ οι Εθνικές ομάδες της ενόργανης

Με προσδοκίες μεταλλίων, αλλά και με νέα πρόσωπα, αναχωρεί το Μ. Σάββατο (11/04) για το Μονπελιέ της Γαλλίας η ελληνική ομάδα, που θα πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών – γυναικών (15-19 Απριλίου).

Με το εθνόσημο θα αγωνιστούν στη γαλλική πόλη οι Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Κοσμίδης, Λευτέρης Πετρούνιας, Δημήτρης Μαρκούσης, Νίκος Ηλιόπουλος, Βασίλης Κόλλιας στην κατηγορία των ανδρών και οι Βάσω Μιλλούση, Αργυρώ Αφράτη, Βάλια Πλυτά, Μαρία Σίμου στην κατηγορία των γυναικών.

Τους Έλληνες αθλητές θα συνοδεύσουν οι προπονητές Κώστας Χατζηζήσης, Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Κώστας Σιούτης, Απόστολος Πεσσίνης, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός, οι διεθνείς κριτές Λευτέρης Μπουτάκης, Δημήτρης Μπαξεβανίδης, Γεωργία Ζυγούλη, Φωτεινή Μέλλου, καθώς και ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, ως αρχηγός της αποστολής.

Χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι ότι δεν περιλαμβάνει ομαδικά αγωνίσματα, όπως άλλωστε ισχύει από το 2005 για όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης που διεξάγονται κατά τα μονά έτη. Κατά συνέπεια, οι αθλητές θα κυνηγήσουν τις ατομικές διακρίσεις (στο σύνθετο ατομικό ή στα επιμέρους όργανα), συμμετέχοντας σε όσα όργανα επιθυμεί ο καθένας.

Στους άνδρες, η πρόκριση στους τελικούς των αγαπημένων οργάνων τους και κατόπιν η διεκδίκηση ενός μεταλλίου θα είναι ο αντικειμενικός στόχος για τον Λευτέρη Κοσμίδη στις ασκήσεις εδάφους, για τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, αλλά και για τον Βλάση Μάρα στο μονόζυγο, όργανο στο οποίο είναι ο πολυνίκης του θεσμού με πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους.

Μαζί τους, θα πάρουν μέρος ο Νίκος Ηλιόπουλος, που θα αγωνιστεί και στα έξι όργανα έχοντας ισχυρές πιθανότητες να προκριθεί στην 24άδα των φιναλίστ του σύνθετου ατομικού, ενώ διαθέτει ελπίδες διάκρισης και στο δίζυγο, ο Δημήτρης Μαρκούσης, ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα αξιώσεων στο έδαφος, καθώς και ο Βασίλης Κόλλιας, που θα αγωνιστεί στον πλάγιο ίππο παίρνοντας το «βάπτισμα του πυρός» με την Εθνική ανδρών.

Ο Κόλλιας θα αντικαταστήσει τον τραυματία Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος δεν πρόλαβε να αποθεραπευτεί έγκαιρα, μετά το ρωγμώδες κάταγμα που υπέστη στο σκαφοειδές οστό του δεξιού καρπού. Ο 36χρονος σπεσιαλίστας του δίζυγου αναμένεται πάντως να είναι απόλυτα έτοιμος ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Οκτωβρίου στη Γλασκόβη, εκεί όπου θα κριθούν και τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις γυναίκες, οι ελπίδες διάκρισης επικεντρώνονται στη Βασιλική Μιλλούση, η οποία θα κυνηγήσει για άλλη μια φορά στη δοκό ισορροπίας το μετάλλιο που λείπει από την συλλογή της, ενώ θα αγωνιστεί και στους ασύμμετρους ζυγούς. Στα ίδια δύο όργανα θα πάρει μέρος και η Βάλια Πλυτά (ασύμμετροι ζυγοί και δοκός ισορροπίας), έχοντας ετοιμάσει ένα πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών στο πρώτο από αυτά.

Η πρωτοεμφανιζόμενη στο θεσμό Αργυρώ Αφράτη έχει μεγάλες προσδοκίες στις ασκήσεις εδάφους και στο άλμα, ενώ αναμένεται να αγωνιστεί και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, όπως άλλωστε και η Μαρία Σίμου, που συμπληρώνει την ελληνική τετράδα.

Ο προπονητής της Εθνικής γυναικών, Κώστας Χατζηζήσης, δήλωσε:
«Τα κορίτσια έχουν αξιόλογα προγράμματα και μπορούν να διακριθούν, με μια καλή εμφάνιση και με μια μικρή δόση τύχης. Η Μιλλούση θα είναι από τις επικρατέστερες για να μπει στον τελικό της δοκού, όπως σε κάθε διοργάνωση, αρκεί να έχει μια σταθερή εκτέλεση στο πρόγραμμά της. Η Αφράτη έχει ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα στο έδαφος, ενώ δεν αποκλείεται ούτε η διάκρισή της στο άλμα. Η είσοδος στον τελικό είναι εφικτή και για την Πλυτά στους ασύμμετρους ζυγούς, εάν δεν κάνει κανένα σφάλμα στην εκτέλεση και στην έξοδό της».

Το 6ο ατομικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διοργάνωσης, θα διεξαχθεί στην υπερσύγχρονη «Park & Suites Arena», όπου φιλοξενήθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής του 2011, αλλά και το ομαδικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης του 2012, στο οποίο η Ελλάδα πανηγύρισε δύο μετάλλια (χρυσό από τον Κοσμίδη στο έδαφος και χάλκινο από τον Μάρα στο μονόζυγο).

Στη φετινή διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 306 αθλητές και αθλήτριες (184 άνδρες από 38 χώρες και 122 γυναίκες από 37 χώρες).

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας):

Τετάρτη 15 Απριλίου
11:30 – 22:30: Προκριματικός γυναικών

Πέμπτη 16 Απριλίου
11:30 – 21:30: Προκριματικός ανδρών

Παρασκευή 17 Απριλίου
12:00 – 14:45: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών
19:30 – 22:15: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών

Σάββατο 18 Απριλίου
15:30 – 18:00: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 19 Απριλίου
15:30 – 18:15: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)