Το όνειρο της συμμετοχής στον τελικό ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος ενόργανης θα εκπληρώσει στη Νανίνγκ της Κίνας ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατάφερε να μπει στην προνομιούχο οκτάδα των κρίκων και πλέον ανυπομονεί για τον τελικό του Σαββάτου (11/10, 10:20 – 10:50 ώρα Ελλάδας).
Στην τρίτη του παρουσία στο θεσμό ο 24χρονος σπεσιαλίστας των κρίκων πέτυχε αυτό που του είχε ξεφύγει το 2009 στο Λονδίνο (13ος) και πέρσι στην Αμβέρσα (9ος), αλλά τώρα βάζει ακόμα υψηλότερους στόχους, αφού η 3η θέση του στον προκριματικό με 15,733 β. αφήνει μεγάλες υποσχέσεις.
Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη θα αγωνιστεί 4ος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ και θα εκτελέσει ξανά ένα πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,70. Οι περισσότεροι αντίπαλοί του θα έχουν ελαφρώς υψηλότερη αρχική αξία, ωστόσο ο Πετρούνιας ποντάρει πολλά στην σωστή εκτέλεση, που ήταν το «όπλο» του και στον προκριματικό.
Απέναντί του θα βρει τους Γιανγκ Λιου (Κίνα), Ντενίς Αμπλιάζιν (Ρωσία), Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι (Βραζιλία), Κόρτνι Τάλοχ (Βρετανία), Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία), Χάο Γιου (Κίνα) και Νικίτα Ιγκνατίεφ (Ρωσία).
Ενόψει του τελικού των κρίκων, ο Λευτέρης Πετρούνιας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι συγκαταλέγει τον εαυτό του στα φαβορί για ένα μετάλλιο:
Για τον στόχο του στον τελικό: «Ο πρώτος στόχος ήταν να μπω στην οκτάδα, πράγμα που δεν είχα καταφέρει άλλη φορά. Ό,τι παραπάνω πετύχω από εδώ και πέρα, θα είναι κέρδος. Θα είμαι ευχαριστημένος όποια θέση και να πάρω, φυσικά όμως το καλύτερο θα είναι να τερματίσω μέσα στην τριάδα».
Για τα φαβορί για τα μετάλλια: «Οι τέσσερις αθλητές που ξεχωρίζω είναι ο Ναμπαρέτε Ζανέτι, ως κάτοχος του Ολυμπιακού και του παγκόσμιου τίτλου, ο Αμπλιάζιν, ως πρωταθλητής Ευρώπης, ο Αΐτ Σαΐντ, που επίσης πήρε μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς και ο Λιου, επειδή αγωνίζεται μέσα στην πατρίδα του και ήταν ο κορυφαίος του προκριματικού. Θα βάλω, όμως, μέσα στα φαβορί και τον εαυτό μου. Νομίζω ότι εμείς οι πέντε θα διεκδικήσουμε τα μετάλλια».
Για την σημασία που δίνει στην σωστή εκτέλεση: «Φέτος άλλαξα τον κορμό του προγράμματός μου για πρώτη φορά μετά το 2009 και μου δίνει πολλές λύσεις. Είναι δομημένο έτσι ώστε να ‘βγαίνει’ χωρίς λάθη και με ελάχιστες βαθμολογικές μειώσεις. Στον προκριματικό πήρα πολύ καλό βαθμό εκτέλεσης, παρότι έκανα ένα βήμα στην έξοδο. Υπάρχουν δηλαδή περιθώρια να πάρω ακόμα υψηλότερη βαθμολογία στον τελικό».
Για το πώς το φετινό αποτέλεσμα συνδέεται με το παγκόσμιο του 2015 και τους Ολυμπιακούς του 2016: «Ειδικά στους κρίκους, υπάρχουν συγκεκριμένοι πρωταγωνιστές και οι ισορροπίες δεν αλλάζουν εύκολα. Γι’ αυτό, η κατάταξη του φετινού παγκόσμιου πρωταθλήματος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ενόψει του επόμενου, στο οποίο όλοι οι νικητές μεταλλίων θα πάρουν αυτόματα την Ολυμπιακή πρόκριση. Ένα καλό πλασάρισμα στον τελικό του Σαββάτου θα έχει πολλαπλή σημασία, ενόψει του 2015, αλλά και ενόψει των ίδιων των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε διοργάνωση είναι αλληλένδετη με την επόμενη».
Για την εμφάνιση της Εθνικής ανδρών στο ομαδικό: «Πήγαμε πάρα πολύ καλά. Αν δεν είχαμε κάποιες ατυχίες στο μονόζυγο, θα ‘χτυπούσαμε’ ακόμα και την είσοδο στη 16άδα. Πρώτη φορά εκτέλεσα τέσσερα όργανα σε μια τέτοια διοργάνωση και ήταν κάτι που το απόλαυσα. Για του χρόνου, σκοπεύω να προετοιμαστώ και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού».
Για τις άριστες συνθήκες που έχουν συναντήσει στην Κίνα: «Όλα είναι άψογα! Οι Κινέζοι διοργανωτές είναι απίστευτοι. Ακόμα και ο κ. Ράφτης, που έχει πάει σε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα την τελευταία 15ετία, λέει ότι αυτό είναι το καλύτερο με διαφορά, από πλευράς οργάνωσης. Η διατροφή των αθλητών, οι μετακινήσεις, οι συνθήκες προπόνησης, τα πάντα είναι προσεγμένα στην εντέλεια. Επίσης, κάθε ομάδα έχει έναν Κινέζο μεταφραστή δίπλα της, όλη μέρα, για να βοηθά σε ό,τι χρειαστεί. Έχουμε μείνει εντυπωσιασμένοι».