Λ. Κοσμίδης: «Η παρουσία μου στον τελικό είναι από μόνη της σημαντική επιτυχία»

Τέσσερα χρόνια μετά τον θρίαμβό του στο Ρότερνταμ, ο Λευτέρης Κοσμίδης επιστρέφει σ’ έναν τελικό παγκόσμιου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής. Αυτή τη φορά, όμως, στη Νανίνγκ της Κίνας, η παρουσία του στην οκτάδα των ασκήσεων εδάφους αποτελεί από μόνη της έναν άθλο.

Στον τελικό του Σαββάτου (11/10, 08:00 – 08:30 ώρα Ελλάδας) ο αθλητής του Γιώργου Αγγέλου θα αγωνιστεί 4ος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, βάσει κλήρωσης. Το πρόγραμμά του έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές δυσκολίας (6,60), αφού τους προηγούμενους μήνες δεν είχε στη διάθεσή του ένα ταπί νέων προδιαγραφών, που θα του επέτρεπε να δουλέψει πάνω σε ασκήσεις υψηλών απαιτήσεων. Αυτό το ταπί αποκτήθηκε πρόσφατα από την Ε.Γ.Ο., με την οικονομική αρωγή της Ε.Ο.Ε., και πλέον ο Κοσμίδης θα μπορέσει να προετοιμαστεί με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Προς το παρόν, φαβορί για τα μετάλλια στη Νανίνγκ είναι τρεις αθλητές με πολύ υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας, αλλά και αντίστοιχα μεγάλο ρίσκο στα προγράμματά τους: Ο Ιάπωνας κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου Κένζο Σιράι (συντελεστής 7,40), ο Ρώσος κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου Ντενίς Αμπλιάζιν (7,10), ο οποίος άφησε 2ο τον Κοσμίδη στο ευρωπαϊκό της Σόφιας τον περασμένο Μάιο, καθώς και ο Βραζιλιάνος δις παγκόσμιος πρωταθλητής Ντιέγκο Ιπόλιτο (7,00). Οι υπόλοιποι φιναλίστ είναι οι Ριοχέι Κάτο (Ιαπωνία), Ραϊντερλέι Θαπάτα Σαντάνα (Ισπανία), Χανσόλ Κιμ (Κορέα) και Τζέικομπ Ντάλτον (ΗΠΑ).

Με τις ώρες να μετρούν αντίστροφα για την σημαντικότερη στιγμή της χρονιάς, ο Λευτέρης Κοσμίδης αναφέρθηκε στον προσεχή τελικό, αλλά και στους λόγους για τους οποίους θεωρεί ήδη τη φετινή σεζόν ως μία από τις κορυφαίες της καριέρας του:

Για την επίτευξη του ομαδικού στόχου της Εθνικής ανδρών: «Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι μπήκαμε στην 24άδα της ομαδικής κατάταξης, που ήταν και ο κύριος στόχος μας. Οι ατομικές διακρίσεις δεν μας απασχόλησαν τόσο πολύ. Η Εθνική ομάδα πήγε πολύ καλά σχεδόν σε όλα τα όργανα, με εξαίρεση το μονόζυγο. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Σταθήκαμε στο ύψος των απαιτήσεων, παρότι οι συνθήκες προετοιμασίας πριν από το παγκόσμιο δεν ήταν οι κατάλληλες και υπήρξαν αρκετά προβλήματα».

Για την εμφάνισή του στον προκριματικό του εδάφους (6ος με 15,533 β.): «Πριν αγωνιστώ στον προκριματικό, είδα ότι οι βαθμολογίες ήταν πολύ υψηλές και σκέφτηκα ότι η είσοδος στην οκτάδα θα ήταν δύσκολη. Αυτό που ήθελα, λοιπόν, ήταν να έχω μία πολύ καλή εκτέλεση, για να νιώσω ότι από την πλευρά μου έκανα ό,τι μπορούσα, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα προκρινόμουν ή όχι. Αυτό και έκανα. Έδωσα το καλύτερο που είχα και φάνηκε αρκετό για να μου δώσει βαθμολογία πρόκρισης».

Για τα φαβορί στον τελικό: «Τον πρώτο λόγο έχουν ο Σιράι, ο Αμπλιάζιν και ο Ιπόλιτο. Θα παρουσιάσουν πολύ δυσκολότερα προγράμματα, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρουν να τα εκτελέσουν σωστά. Όσο μεγαλύτερο το ρίσκο, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες λάθους. Οι υπόλοιποι αθλητές είμαστε πάνω – κάτω στα ίδια και όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες».

Για τη δική του τακτική στον τελικό: «Θα παρουσιάσω το ίδιο πρόγραμμα και θα προσπαθήσω να επαναλάβω ό,τι και στον προκριματικό, δηλαδή μία εκτέλεση χωρίς καθόλου λάθη. Όλα είναι ανοιχτά σ’ έναν τελικό και η σωστή εκτέλεση μετράει πολύ. Μπορεί να τερματίσω 1ος, μπορεί και 8ος… Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντική επιτυχία που έχω φτάσει μέχρι εδώ».

Για το μέγεθος της επιτυχίας του στην Κίνα: «Ό,τι και να γίνει το Σάββατο, η φετινή χρονιά είναι για μένα τουλάχιστον η δεύτερη καλύτερη της καριέρας μου. Το Μάιο βγήκα 2ος στο ευρωπαϊκό και τώρα είμαι φιναλίστ στο παγκόσμιο, παρότι είχα να αντιμετωπίσω πολλές δυσκολίες, που δίνουν ξεχωριστή αξία σ’ αυτές τις διακρίσεις. Πάνω από τη φετινή επιτυχία βάζω μόνο το 2010, όταν είχα βγει παγκόσμιος πρωταθλητής».