Η Αλίγια Γκαράγεβα αναλαμβάνει το ατομικό της ρυθμικής

Μία από τις κορυφαίες αθλήτριες της παγκόσμιας ρυθμικής γυμναστικής την τελευταία δεκαετία, η Αλίγια Γκαράγεβα από το Αζερμπαϊτζάν, θα έχει στο εξής την τεχνική καθοδήγηση της Εθνικής ομάδας του ατομικού, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην καριέρα της.

Σε ηλικία 26 ετών, σχεδόν μια διετία μετά την αποχώρησή της από τα ταπί, η Γκαράγεβα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα ως προπονήτρια της Βαρβάρας Φίλιου και της Κορίνας Αλευρογιάννη, με πρώτο στόχο να τις οδηγήσει σε μια επιτυχημένη παρουσία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σμύρνης (22-28 Σεπτεμβρίου). Οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα γυμνάζονται μαζί, έχοντας ως βάση το Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά στην Αθήνα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν σειρά προπονήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα ομοσπονδιακή προπονήτρια θα έχει την ανιδιοτελή υποστήριξη της έμπειρης Νούλης Γιαννιτσοπούλου, η οποία θα προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά της στην Ε.Γ.Ο., μέσα από τον ειδικό ρόλο συντονίστριας του ατομικού.

«Είναι η πρώτη μου προπονητική εμπειρία σε τόσο υψηλό επίπεδο και έχω μεγάλες φιλοδοξίες. Είμαι χαρούμενη για τις συνθήκες που βρήκα, όλα είναι άψογα και υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει σωστή δουλειά. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα, μια μεγάλη πρόκληση. Ευχαριστώ την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Ελπίζω να έχουμε επιτυχημένα αποτελέσματα», επισήμανε η Αλίγια Γκαράγεβα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε με κολακευτικό τρόπο στις δυνατότητες των νέων αθλητριών της: «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είναι φανερό ότι τα κορίτσια έχουν δυνατότητες. Η Βαρβάρα (Φίλιου) είναι πολύ εκφραστική και εξαιρετική στα χορευτικά στοιχεία, ενώ και η Κορίνα (Αλευρογιάννη) διαθέτει πολύ καλά στοιχεία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν έχει την επιδίωξη να της μοιάσουν οι αθλήτριές της σε κάποιους τομείς, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει να αναδείξει τα προσωπικά χαρακτηριστικά της καθεμιάς: «Πάντοτε επιδίωκα να έχω αυθεντικότητα και πρωτοτυπία όταν αγωνιζόμουν. Ήθελα να είμαι ο εαυτός μου και να κάνω στο ταπί πράγματα που δεν είχε κάνει καμία άλλη. Το ίδιο περιμένω και από τις αθλήτριές μου. Να είναι ο εαυτός τους και να γίνουν όσο καλύτερες και πιο ξεχωριστές μπορούν, χωρίς να χρειαστεί να μιμηθούν καμία άλλη».

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΙΓΙΑ ΓΚΑΡΑΓΕΒΑ

Γεννημένη την 1η Ιανουαρίου 1988 στο Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας, κόρη της προπονήτριας Βασιλίνα Γκαράγεβα, η Αλίγια Γκαράγεβα διέπρεψε με τα χρώματα του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο καθιέρωσε ως μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις στο ατομικό της ρυθμικής γυμναστικής.

Παρούσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2006 μέχρι το 2012, κατέκτησε μεταξύ άλλων οκτώ μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (Πάτρα 2007: χάλκινο στο ομαδικό, Μίε 2009: ασημένιο στην μπάλα, χάλκινο στο ομαδικό, Μόσχα 2010: χάλκινο στο ομαδικό, στο στεφάνι, στην μπάλα και στην κορδέλα, Μονπελιέ 2011: χάλκινο στο σύνθετο ατομικό) και πέντε μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Μπακού 2007: χρυσό στο σχοινάκι, χάλκινο στο ομαδικό, Μπακού 2009: ασημένιο στο ομαδικό, Βρέμη 2010: χάλκινο στο σύνθετο ατομικό, Νίζνι Νόβγκοροντ 2012: χάλκινο στο σύνθετο ατομικό).

Η μοναδική διάκριση που έλειψε από την σπουδαία καριέρα της ήταν ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, αφού κατετάγη 6η στο σύνθετο ατομικό στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 και 4η στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, προτού αποσυρθεί από τα ταπί.

Η Αλίγια Γκαράγεβα ανάμεσα στις αθλήτριες Κορίνα Αλευρογιάννη (αριστερά) και Βαρβάρα Φίλιου (δεξιά):
1-garayeva-alevrogianni-filiou

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης ανάμεσα στις Αλίγια Γκαράγεβα (αριστερά) και Νούλη Γιαννιτσοπούλου (δεξιά):
2-garayeva-vasiliadis-giannitsopoulou

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. ανάμεσα στις αθλήτριες Βαρβάρα Φίλιου (αριστερά) και Κορίνα Αλευρογιάννη (δεξιά):
3-filiou-vasiliadis-alevrogianni

Στιγμιότυπα από την κοινή προπόνηση των Ελληνίδων αθλητριών του ατομικού:
4-filiou-alevrogianni

5-filiou-alevrogianni