Δέσμη ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού αθλητισμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά από σημαντικές ενέργειες, χάρη στις οποίες θα εξοικονομηθούν πόροι και θα προκύψουν νέα έσοδα προς όφελος των αθλητικών Ομοσπονδιών και των ίδιων των αθλητών, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και β’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Θανάσης Βασιλειάδης.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής ανδρών – γυναικών και εφήβων – νεανίδων το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, τρεις εβδομάδες μετά την αναστολή της συγκεκριμένης διοργάνωσης για οικονομικούς λόγους με εισήγηση της Ε.Ο.Ε., ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα και στα σχέδια που αναμένεται να υλοποιηθούν προσεχώς, προς όφελος του ελληνικού αθλητισμού.

«Η απόφαση αναστολής του πανελλήνιου πρωταθλήματος ενόργανης και όλων των διοργανώσεων για το διήμερο 12-13 Απριλίου, με την οποία πρωτοστατήσαμε στον αγώνα για διατήρηση του ελληνικού αθλητισμού, απέδωσε καρπούς. Πλέον υπάρχουν σημάδια που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, χάρη σε μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες της Ε.Ο.Ε.», εξήγησε ο Θανάσης Βασιλειάδης.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε εξειδικευμένα στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και μπαίνουν πλέον σε φάση υλοποίησης:

-Πρόσθετη επιχορήγηση με παρέμβαση του πρωθυπουργού: «Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που θα δώσει για άλλη μια φορά τη λύση στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των Ομοσπονδιών, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, έστω και με εμπόδια. Είμαστε σε αναμονή της επίσημης απόφασης για τη χρηματοδότηση με συνολικό πρόσθετο ποσό 11 εκατ. ευρώ, όπως είχε συμβεί και πέρσι. Από αυτό το ποσό, περίπου 9 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις αθλητικές Ομοσπονδίες, 1 εκατ. ευρώ για το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ, καθώς και άλλο 1 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των άλλων Εθνικών Σταδίων».

-Επίσκεψη της Ε.Ο.Ε. στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το θέμα των υπεράριθμων υπαλλήλων: «Επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ Υπουργείου και Ομοσπονδιών. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις για το θέμα του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού των Ομοσπονδιών».

-Νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 2 εκατ. δολαρίων της Δ.Ο.Ε.: «Μέσα στο επόμενο δίμηνο, πιστεύουμε ότι θα γίνει και η νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση των Ν.Π.Ι.Δ., όπως οι αθλητικές Ομοσπονδίες, από Ν.Π.Δ.Δ., όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτή η εκταμίευση των 2 εκατ. δολαρίων, που έχουν κατατεθεί στην Ε.Ο.Ε. από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για την Ολυμπιακή προετοιμασία του έτους 2014».

-Απαλλαγή των Ομοσπονδιών από την καταβολή ενοικίου σε Εθνικά Στάδια: «Διεκδικούμε την απαλλαγή των Ομοσπονδιών από την υποχρέωση καταβολής τιμήματος για τη χρήση των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων, για τις προπονήσεις των Εθνικών ομάδων και ενδεχομένων και για τις προπονήσεις των σωματείων. Αυτή την στιγμή, η Ε.Γ.Ο. πληρώνει το δυσβάσταχτο ποσό των 4.000 ευρώ το μήνα στο Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά για τη χρήση των ξενώνων και για τις προπονήσεις των Εθνικών ομάδων, καθώς και 1.500 το μήνα στο Ο.Α.Κ.Α. ως ενοίκιο για τα γραφεία της Ομοσπονδίας».

-Δημιουργία του «Σπιτιού του Αθλητισμού», για εξοικονόμηση δαπανών: «Έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να μπει μπροστά το σχέδιο δημιουργίας του ‘Σπιτιού του Αθλητισμού’, δηλαδή ενός ενιαίου χώρου όπου θα στεγαστούν όλες οι αθλητικές Ομοσπονδίες. Έτσι θα μπορούν να έχουν κάποιες κοινές υπηρεσίες και θα περιοριστούν σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα».

-Κλήρωση Λαϊκού Λαχείου για την ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού: «Η πρότασή μας βρήκε υποστηρικτές και πλέον προχωράμε στην υλοποίηση μιας ειδικής κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν αποκλειστικά υπέρ του ελληνικού αθλητισμού και ειδικότερα για την προετοιμασία των αθλητών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο».

-Χορηγικές πρωτοβουλίες της Ε.Ο.Ε. προς όφελος των αθλητών: «Η Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας της Ε.Ο.Ε. έχει εκπονήσει το πρόγραμμα ‘Μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ έναν αθλητή για το Ρίο’, προσκαλώντας μεγάλες επιχειρήσεις να εντάξουν στο χορηγικό τους πρόγραμμα τους πρωταθλητές που επιθυμούν, από οποιοδήποτε Ολυμπιακό άθλημα. Σε ό,τι αφορά στην Ε.Γ.Ο., ήδη υπήρξαν εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον για να ενισχύσουν μεμονωμένους αθλητές με τη μορφή χορηγίας. Η Ομοσπονδία βρίσκεται σε διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

-Οφέλη μέσω του προγράμματος Olympic Solidarity της Δ.Ο.Ε.: «Αρκετοί Έλληνες αθλητές, μεταξύ τους και εκπρόσωποι της γυμναστικής, θα έχουν οφέλη και από το πρόγραμμα υποτροφιών Olympic Solidarity της Δ.Ο.Ε., για άλλη μια χρονιά. Φέτος, η ομάδα του ανσάμπλ έχει προταθεί από την Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας ως πρώτη ελληνική ομάδα που αξίζει να πάρει την ετήσια οικονομική ενίσχυση. Αντίστοιχα, έχουν προταθεί και εκπρόσωποι της ενόργανης γυμναστικής. Εντός των ημερών περιμένουμε την απάντηση της Δ.Ο.Ε., η οποία προσδοκούμε ότι θα είναι θετική για τις περιπτώσεις που μας αφορούν».