Ματαίωση πανελληνίου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής

Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει τη ματαίωση της τέλεσης του πανελληνίου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής Α’ – Β’ κατηγοριών (ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων), το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 12-13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το μεσημέρι της Τρίτης (01/04), το δ. σ. της Ε.Γ.Ο. έλαβε την απόφαση ματαίωσης της συγκεκριμένης διοργάνωσης για οικονομικούς λόγους και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακολουθώντας την εισήγηση της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να ανασταλούν όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες των ερασιτεχνικών αθλημάτων της χώρας, για το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου.

Η βαρύτητα της απόφασης της Ε.Γ.Ο. υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι το πανελλήνιο πρωτάθλημα ενόργανης Α’ – Β’ κατηγοριών είναι ο κορυφαίος θεσμός στο εθνικό καλεντάρι της Ομοσπονδίας και μάλιστα η συγκεκριμένη διοργάνωση θα αποτελούσε κριτήριο επιλογής αθλητών ενόψει των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ανδρών – εφήβων και γυναικών – νεανίδων, που θα γίνουν το Μάιο στην Σόφια.

Με την απόφαση αυτή, το δ. σ. της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας ελπίζει να ξυπνήσει επιτέλους συνειδήσεις, ώστε οι φορείς της Πολιτείας να αναλάβουν δράση και να δώσουν λύσεις στα τεράστια οικονομικά αλλά και θεσμικά προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση – εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, έπειτα από την συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου:

«Η Oλομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει σε όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων της χώρας, την αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων τους, το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός μετά τη συνεχιζόμενη άρνηση της Πολιτείας να δώσει λύσεις όχι μόνο στα οικονομικά θέματα, αλλά κυρίως στα θεσμικά προβλήματα.

Η πρόταση της ΕΟΕ απευθύνεται στα Διοικητικά Συμβούλια των Αθλητικών Ομοσπονδιών, τα οποία θα πάρουν και την τελική απόφαση για τη συμμετοχή τους στην αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Εξαιρείται η συμμετοχή Ελλήνων αθλητών και αθλητριών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η σύσταση για την αναστολή αποτελεί ένα πρώτο μέτρο της Ολομέλειας της ΕΟΕ που απαρτίζεται από εκπροσώπους των Αθλητικών Ομοσπονδιών, οι οποίοι αποφάσισαν με τη στάση τους να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη απραξία και αδιαφορία που επιδεικνύει η Πολιτεία, απέναντι στην αθλούμενη νεολαία της χώρας, η οποία κινδυνεύει να στερηθεί ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού αγαθού, όπως ο αθλητισμός».