Εντυπωσιακό ξεκίνημα από Τσολακίδη και Πετρούνια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης

Τεράστιο βήμα για είσοδο στους τελικούς των οργάνων τους έκαναν ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, οι οποίοι εντυπωσίασαν στους προκριματικούς των ανδρών, στην πρεμιέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής της Αμβέρσας (30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου).

Στο δίζυγο, ο Βασίλης Τσολακίδης έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ζωής του και συγκέντρωσε 15,866 βαθμούς, εκτελώντας ιδανικά το νέο του πρόγραμμα, που έχει συντελεστή δυσκολίας 6,80. Ο «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής του 2011 έχει πάρα πολλές πιθανότητες εισόδου στον τελικό, αφού μέχρι στιγμής είναι 1ος στην κατάταξη του αγωνίσματος, μετά την ολοκλήρωση των δύο από τους τέσσερις ομίλους.

Η οριστική κατάταξη των αθλητών και οι οκτώ φιναλίστ σε κάθε όργανο θα προκύψουν το μεσημέρι της Τρίτης (01/10), στις 13:30 ώρα Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του 4ου και τελευταίου προκριματικού ομίλου.

Σημαντικές ελπίδες πρόκρισης έχει και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, όπου πήρε 15,466 βαθμούς παρουσιάζοντας το δυσκολότερο πρόγραμμα απ’ όλους (συντελεστής 6,90), αλλά δέχθηκε αρκετές μειώσεις για υποτιθέμενα λάθη στην εκτέλεσή του. Προς το παρόν, ο 23χρονος σπεσιαλίστας των κρίκων είναι 3ος στην κατάταξη και προσδοκά να διατηρηθεί στο «τοπ 8» μέχρι τέλους.

«Από την εμφάνισή μου είμαι ευχαριστημένος, αλλά από τη βαθμολογία μου είμαι απογοητευμένος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάλι οι κριτές με κράτησαν τόσο χαμηλά όπως και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εγώ δεν είδα κάποιο λάθος στην εκτέλεσή μου, περίμενα μια βαθμολογία κοντά στο 15,700. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, έχω 60% πιθανότητες να προκριθώ. Αν κλείσουμε την ημέρα πάνω από την 6η θέση, πιστεύω ότι τελικά θα τερματίσω μέσα στην οκτάδα», δήλωσε ο Πετρούνιας.

Εκτός τελικού έμεινε, αντίθετα, ο Βλάσης Μάρας, που αγωνίστηκε στο μονόζυγο προερχόμενος από τραυματισμό στο γόνατο. Στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση έπειτα από 14 ολόκληρους μήνες, o 30χρονος πρωταθλητής περιορίστηκε στους 14,366 βαθμούς, αφού δεν απέφυγε τα λάθη, με συνέπεια και ο συντελεστής δυσκολίας του προγράμματός του να πέσει στο 6,50. Ο Μάρας έχει ήδη τεθεί εκτός προνομιούχου οκτάδας και βρίσκεται στη 19η θέση, ενώ απομένουν άλλοι δύο προκριματικοί όμιλοι.

Μακριά από τη διάκριση έμειναν επίσης ο Δημήτρης Μαρκούσης στις ασκήσεις εδάφους (14,300 β., 21ος μέχρι στιγμής) και ο πρωτοεμφανιζόμενος Νίκος Ηλιόπουλος στο δίζυγο (13,133 β., 45ος μέχρι στιγμής).

Οι ελληνικές συμμετοχές στα προκριματικά των ανδρών ολοκληρώνονται απόψε με τον Λευτέρη Κοσμίδη, ο οποίος αγωνίζεται στον βραδινό 3ο όμιλο (19:00 – 21:30 ώρα Ελλάδας), κυνηγώντας τη διάκριση στο έδαφος.

Μάλιστα, ο 22χρονος πρωταθλητής έτυχε μιας ξεχωριστής τιμής από τους διοργανωτές, αφού επελέγη μεταξύ 406 αθλητών και αθλητριών και απήγγειλε τον όρκο στην τελετή έναρξης των αγώνων, σήμερα το πρωί.

Αύριο (Τρίτη 01/10) θα ξεκινήσουν και οι αντίστοιχοι προκριματικοί των γυναικών, με την πρωτοεμφανιζόμενη Βάλια Πλυτά να συμμετέχει στον 2ο όμιλο (17:30 – 19:30 ώρα Ελλάδας), παρουσιάζοντας προγράμματα στους ασύμμετρους ζυγούς και στη δοκό ισορροπίας. Από την πλευρά της, η Βάσω Μιλλούση θα μπει στη μάχη το βράδυ της Τετάρτης (02/10).

Η εκπληκτική εμφάνιση του Βασίλη Τσολακίδη στο δίζυγο: