Λευτέρης Κοσμίδης: «Υψηλός ο ανταγωνισμός στην Αμβέρσα, αλλά βάζω τον εαυτό μου στα φαβορί»

Τρία χρόνια έπειτα τον θρίαμβό του στο Ρότερνταμ, ο Λευτέρης Κοσμίδης στοχεύει σε μια νέα διάκριση σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής. Ο σπεσιαλίστας του εδάφους δηλώνει έτοιμος για τη διοργάνωση της Αμβέρσας (30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου), όπου θα είναι ξανά ένα από τα φαβορί.

«Το πρόγραμμά μου θα περιέχει ρίσκο και καινούργια στοιχεία. Ο συντελεστής δυσκολίας ξεκινά από 6,80, με δυνατότητα να ανέβει κι άλλο. Χρειάζεται μια τέτοια υψηλή αξία, αφού το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα απευθύνεται στους σπεσιαλίστες των οργάνων. Θα υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι που προετοιμάστηκαν όλη τη χρονιά μόνο στο έδαφος και με στόχο αυτή τη διοργάνωση», λέει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2010 και συμπληρώνει:

«Το πρώτο μέλημά μου θα είναι να μείνω μέσα στα όρια του ταπί και να αποφύγω τα λάθη, ώστε να μπω στην οκτάδα των φιναλίστ. Εφόσον βρεθώ στον τελικό, θα παρουσιάσω το πιο δύσκολο πρόγραμμα που μπορώ, για να κοντράρω τους αντιπάλους μου και να κυνηγήσω την υψηλότερη δυνατή διάκριση».

Ο 22χρονος πρωταθλητής θα είναι ξανά από τους βασικούς υποψήφιους για ένα μετάλλιο, έστω κι αν το αγώνισμά του συνηθίζει να κρύβει ανατροπές, όπως ο ίδιος γνωρίζει καλά: Στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2011 στο Τόκιο, πήγε ως κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου αλλά κατετάγη 10ος στον προκριματικό, μένοντας εκτός τελικού για μόλις 0,034 β..

«Βάσει συντελεστή δυσκολίας ξεχωρίζει ένας 17χρονος Ιάπωνας, ο Κένζο Σιράι, που εκτελεί πρόγραμμα από 7,40 και θεωρητικά έχει κάποιο πλεονέκτημα. Δεν έχει όμως εμπειρίες από μεγάλους αγώνες και το βάρος στις πλάτες του θα είναι σημαντικό. Τα υπόλοιπα φαβορί για μια διάκριση, ανάμεσα στα οποία βάζω και τον εαυτό μου, βρισκόμαστε πάνω – κάτω στο ίδιο επίπεδο. Οι διαφορές είναι μικρές», υπογραμμίζει ο αθλητής του Γιώργου Αγγέλου.

Παράλληλα, αναφέρεται και στις ιδιαιτερότητες της προετοιμασίας του: «Είμαι σε καλό επίπεδο ετοιμότητας. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι η προετοιμασία μου έγινε κυρίως στον ακροβατικό διάδρομο, επειδή το ταπί που έχουμε στον Άγιο Κοσμά έχει πλέον καταστραφεί. Είναι ένα μειονέκτημα για μένα το ότι δεν μπόρεσα να προπονηθώ όπως θα ήθελα τους τελευταίους μήνες, αντίθετα με τα υπόλοιπα παιδιά, που είχαν τα όργανά τους. Παρόλα αυτά, θα πάω στο παγκόσμιο με πίστη στις δυνατότητές μου».

Στην Αμβέρσα πάντως το ταπί θα είναι νέας τεχνολογίας, αφού εδώ και μερικούς μήνες έχουν αλλάξει οι διεθνείς προδιαγραφές, προς όφελος των αθλητών: «Η αλλαγή του ταπί με βοηθάει πάρα πολύ. Πάνω στο καινούργιο ταπί μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω, οτιδήποτε φανταστώ. Είναι πολύ καλύτερο και για τη μέση μου, επειδή έχει πολύ μικρότερη επιβάρυνση».

Ο Λευτέρης Κοσμίδης θα πάρει ώθηση και από τον τίτλο του κορυφαίου στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη του εδάφους, τον οποίο κατέκτησε για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια: «Αυτή η διάκριση με γεμίζει δύναμη και αποτελεί επιβράβευση των κόπων μου. Η πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη για άλλη μια χρονιά, καθώς και τα μετάλλια που κερδίζω στους περισσότερους διεθνείς αγώνες, δείχνουν ότι υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα στην πορεία μου».