«Αποκαλυπτήρια» στο Όσιγεκ για τους πρωταθλητές της ενόργανης

Επτά Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής θα παρουσιάσουν τα νέα προγράμματά τους στο παγκόσμιο κύπελλο του Όσιγεκ, στην Κροατία (13-15 Σεπτεμβρίου), όπου θα δώσουν το τελικό τεστ προετοιμασίας πριν από την σημαντικότερη διοργάνωση της χρονιάς, που είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα οργάνων της Αμβέρσας (30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου).

Στους άνδρες, θα συμμετάσχουν και οι έξι αθλητές που μετρούν αντίστροφα για την Αμβέρσα και είναι οι Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι), Βασίλης Τσολακίδης (δίζυγο), Νίκος Ηλιόπουλος (δίζυγο), Βλάσης Μάρας (μονόζυγο), Λευτέρης Κοσμίδης (έδαφος) και Δημήτρης Μαρκούσης (έδαφος).
Στις γυναίκες, μοναδική Ελληνίδα εκπρόσωπος θα είναι η Βάσω Μιλλούση, στη δοκό ισορροπίας.

Όλοι πλην Τσολακίδη -ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο συμμετείχε στο γκραν πρι του Σομπατέλι και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο- θα κάνουν στο Όσιγεκ τα «αποκαλυπτήρια» των νέων προγραμμάτων τους, αφού αυτός θα είναι ο πρώτος τους αγώνας έπειτα από τη θερινή περίοδο προετοιμασίας.

Παράλληλα, αρκετοί από τους Έλληνες αθλητές θα επιδιώξουν να τερματίσουν στην κορυφή της ετήσιας παγκόσμιας κατάταξης της FIG, ο καθένας στο αγαπημένο του όργανο, με δεδομένο ότι στην Κροατία ολοκληρώνεται η φετινή σειρά αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου.
Μέχρι στιγμής, ο Πετρούνιας είναι 1ος στους κρίκους με εξασφαλισμένη την πρωτιά στην τελική κατάταξη βάσει των πόντων που έχει συγκεντρώσει, ο Τσολακίδης είναι 1ος στο δίζυγο, ο Κοσμίδης 2ος στο έδαφος και η Μιλλούση 1η στη δοκό ισορροπίας.

Η ελληνική αποστολή αναχώρησε σήμερα (Τετάρτη 11/09) για την κροατική πόλη, όπου τους αθλητές συνοδεύουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Αλέκος Ιωακειμίδης, Γιώργος Αγγέλου, Κώστας Σιούτης και οι διεθνείς κριτές Νίκος Προβιάς και Τατιάνα Τσάλιου.

Πριν από την αναχώρηση, οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί δήλωσαν τα εξής:

Δημήτρης Ράφτης (προπονητής Πετρούνια – Μάρα): «Ο Λευτέρης θα παρουσιάσει πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,90. Είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Απριλίου. Απλώς αλλάξαμε μία άσκηση, ώστε να πετύχουμε καλύτερη εκτέλεση. Είναι ένα πρόγραμμα ασυναγώνιστο. Αν ο Λευτέρης δεν έχει κακή προσγείωση στην έξοδό του, δεν μπορεί να τον κερδίσει κανείς αντίπαλος αυτή την στιγμή, υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Ο Βλάσης θα κάνει τον πρώτο του αγώνα έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο. Όλα είναι εντελώς καινούργια στο πρόγραμμά του, που ξεκινά από 6,80 – 6,90 και ελπίζω ότι θα το εκτελέσει καλά στην Κροατία. Είναι ένα πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας, αφού πάνω σ’ αυτό μπορούμε αργότερα να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία. Έχει τρία πετάγματα, αλλά εντελώς διαφορετική σύνθεση από εκείνο που εκτελούσε παλιότερα. Με δεδομένο ότι οι αρχικές αξίες στο μονόζυγο υποχώρησαν φέτος περίπου 0,30 β., επειδή άλλαξε ο Κώδικας Βαθμολογίας, αποτελεί ένα από τα πολύ δυνατά προγράμματα, που μπορεί να τον βάλει στον τελικό κάθε διοργάνωσης».

Γιώργος Αγγέλου (προπονητής Κοσμίδη): «Από το ευρωπαϊκό της Μόσχας και μετά, άλλαξαν οι διεθνείς προδιαγραφές του ταπί των ασκήσεων εδάφους. Δυστυχώς εμείς δεν παραλάβαμε ακόμα το καινούργιο ταπί, που είναι πιο μαλακό και επιτρέπει μεγαλύτερα άλματα με μικρότερη επιβάρυνση για τους αθλητές. Είμαι πάντως ευχαριστημένος από την προετοιμασία του Λευτέρη, είναι σε καλή κατάσταση. Εφόσον στην Κροατία έχουν το καινούργιο ταπί, θα εκτελέσουμε το νέο μας πρόγραμμα με αρχική αξία 6,70 – 6,80, όπως σκοπεύουμε να το κάνουμε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Διαφορετικά, θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα λιγότερο δύσκολο, απλώς για να μπούμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς».

Κώστας Σιούτης (προπονητής Μιλλούση): «Η Βάσω θα έχει δύο στόχους στο Όσιγεκ. Ο πρώτος είναι να ‘βγάλει’ για πρώτη φορά πλήρως το πρόγραμμά της, που έχει βαθμό δυσκολίας 6,40, ώστε να πάμε πανέτοιμοι και ψυχολογικά ανεβασμένοι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο δεύτερος στόχος είναι να πάρει μία καλή θέση, ώστε να τερματίσει ξανά στην κορυφή της ετήσιας παγκόσμιας κατάταξης, όπως και πέρσι».

Στο παγκόσμιο κύπελλο του Όσιγεκ έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 172 αθλητές και αθλήτριες (117 άνδρες, 55 γυναίκες) από 31 χώρες.

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας):

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
15:00 – 18:30: Προκριματικοί οργάνων

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
19:00 – 21:45: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος
(Άνδρες: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι. Γυναίκες: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
19:00 – 21:30: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος
(Άνδρες: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο. Γυναίκες: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)