Η FIG επέλεξε τις Μαρία Πάχτα και Σοφία Μπούρα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής

Μια νέα τιμητική διάκριση, με πολλαπλά μηνύματα και με αποδέκτριες τις κυρίες Μαρία Πάχτα και Σοφία Μπούρα, επεφύλασσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) στην Ε.Γ.Ο.. Οι δύο Ελληνίδες διεθνείς κριτές της ρυθμικής επελέγησαν από τη FIG και θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κιέβου (28 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου).

Οι κυρίες Πάχτα και Μπούρα βρέθηκαν ανάμεσα στις μόλις 12 κριτές από όλο τον κόσμο, οι οποίες κατάφεραν να αποκτήσουν Δίπλωμα (Brevet) κατηγορίας 1 για τον Ολυμπιακό κύκλο 2013-2016, αφού πέρασαν επιτυχώς τις επαναληπτικές εξετάσεις του διηπειρωτικού σεμιναρίου, στις 20 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη.

Μάλιστα, η αναγνώριση προς την Ε.Γ.Ο. και προς τα στελέχη της ελληνικής γυμναστικής, ήρθε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο από πλευράς της Διεθνούς Ομοσπονδίας: Με επιστολή που απέστειλε ο γενικός γραμματέας της FIG, Αντρέ Γκάισμπιλερ, στον πρόεδρο της Ε.Γ.Ο., Θανάση Βασιλειάδη, τον ενημέρωσε επίσημα ότι οι δύο Ελληνίδες κριτές επιλέχθηκαν να είναι παρούσες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κιέβου και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Πάχτα ορίστηκε να συμμετάσχει στην Ανώτερη Εφορεία Ελέγχου (Superior Jury) στον τομέα της Εκτέλεσης, τιμή που για πρώτη φορά αποδίδεται σε μια Ελληνίδα κριτή, ενώ η Σοφία Μπούρα επιλέχθηκε να πάρει μέρος στη διοργάνωση ως διεθνής κριτής.

Υπενθυμίζεται ότι, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στις προηγούμενες διοργανώσεις της ρυθμικής, στις οποίες σχεδόν κάθε χώρα μπορούσε να στείλει από μία διεθνή κριτή σε ατομικό και ανσάμπλ, αυτή τη φορά η FIG έχει την αποκλειστική ευθύνη της επιλογής του σώματος κριτών. Η απόφασή της αποτελεί συνέπεια των σκανδάλων του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, τα οποία οδήγησαν στην παραδειγματική τιμωρία σύσσωμης της Τεχνικής Επιτροπής ρυθμικής της FIG, με στόχο την κάθαρση και τη διαφάνεια.

Στο Κίεβο, οι δύο Ελληνίδες κριτές θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους τόσο στα αγωνίσματα του ατομικού όσο και σε εκείνα του ανσάμπλ.
Προηγουμένως, θα έχουν επίσης το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κύπελλο της Αγίας Πετρούπολης (17-18 Αυγούστου), ως κάτοχοι Διπλώματος κατηγορίας 1 για την τετραετία 2013-2016.

Στο άκουσμα της ιδιαίτερα σημαντικής απόφασης της FIG, το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Γ.Ο. εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τις κυρίες Μαρία Πάχτα και Σοφία Μπούρα, καθώς και την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν άξια την ελληνική γυμναστική, συνδυάζοντας πάντοτε την υψηλή κατάρτιση με απαράμιλλο ήθος και με σεβασμό στις αρχές του αθλητισμού.