Το μετάλλιο του Τανταλίδη στον πλάγιο ίππο στέλνει μήνυμα για το μέλλον

Ένα ξεχωριστό μήνυμα έστειλε η επιτυχία του 16χρονου Αντώνη Τανταλίδη στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας (14-19 Ιουλίου), όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον πλάγιο ίππο, σ’ ένα όργανο που δεν χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη προϊστορία για την ελληνική γυμναστική.

Ο πλάγιος ίππος είναι το μοναδικό από τα έξι όργανα της ενόργανης ανδρών, στο οποίο η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει μετάλλιο σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, μετρώντας λιγοστές επιτυχίες σε κορυφαίες διοργανώσεις: Η 3η θέση του Ιωάννη Μελισσανίδη στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1993 και η 7η θέση του Βλάση Μάρα στο ευρωπαϊκό του 2002 είναι οι πλέον χαρακτηριστικές.

Ωστόσο, η διάκριση του Τανταλίδη στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας μπορεί να αποτελέσει την απαρχή αρκετών περισσότερων, για την επόμενη γενιά της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής…

«Είμαι ευχαριστημένος από το ασημένιο μετάλλιο, αν και θα μπορούσα να κερδίσω ακόμα και το χρυσό, το οποίο έχασα για μόλις 5 εκατοστά του βαθμού. Αφιερώνω το μετάλλιο στον προπονητή μου Θεόφιλο Λαλεχό, που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζει σε δύσκολες και εύκολες στιγμές, καθώς και στους γονείς μου», τονίζει ο Αντώνης Τανταλίδης.

Ο 16χρονος πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία εφήβων, που ετοιμάζεται να πάει στη Β’ Λυκείου, ακολουθεί τα βήματα του μεγαλύτερου αδερφού του, Βασίλη, ο οποίος επίσης είχε πάρει μέρος σε Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας: «Ήταν σπουδαία εμπειρία η συμμετοχή στους αγώνες της Ουτρέχτης. Ο μεγαλύτερος αδερφός μου, Βασίλης, είχε πάρει μέρος στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2011 στην Τραπεζούντα και ήξερα τι θα συναντούσα. Ήταν κάτι ξεχωριστό, για όλα τα παιδιά εκεί».

Προπονητής του Τανταλίδη -αλλά και του Νίκου Κρανίτη, που επίσης αγωνίστηκε στην Ουτρέχτη- είναι ο Θεόφιλος Λαλεχός, από το ξεκίνημα της καριέρας τους στον Δ.Α.Σ. Αργυρούπολης μέχρι και σήμερα.

«Ο Αντώνης ξεκίνησε στα χέρια μου πριν από μια δεκαετία. Είναι εξαιρετικός στην εκτέλεσή του, πράγμα που φάνηκε και στην Ολλανδία, όπου άγγιξε το χρυσό μετάλλιο απέναντι σε αντιπάλου με πολύ δυσκολότερα προγράμματα. Και ο Νίκος είναι αθλητής με προσόντα, ωστόσο στην συγκεκριμένη διοργάνωση έδειξε τις δυνατότητές του μόνο σε τρία από τα όργανα, συγκεκριμένα σε έδαφος, κρίκους και άλμα. Και οι δυο τους είναι παιδιά της δουλειάς, της εντατικής προπόνησης. Θα γίνονται καλύτεροι όσο αποκτούν εμπειρίες. Ο αγώνας της Ουτρέχτης ήταν ο δεύτερος της καριέρας τους εκτός συνόρων, έπειτα από το περσινό ευρωπαϊκό εφήβων στο Μονπελιέ», υπογραμμίζει ο προπονητής των νεαρών αθλητών, προτού αναφερθεί στους προσεχείς στόχους:

«Φέτος θα κυνηγήσουμε την συμμετοχή στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα, που θα γίνει στη Βραζιλία στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου. Όσο για το 2014, έχουμε μπροστά μας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου ο Αντώνης θα αγωνιστεί ξανά με τους εφήβους, καθώς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Θα προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία».

Ο κ. Λαλεχός αναγνωρίζει ότι ο πλάγιος ίππος είναι το πιο «δυνατό χαρτί» του Τανταλίδη, όχι όμως και το μοναδικό του: «Ο πλάγιος ίππος είναι ένα όργανο που του ταιριάζει και το δουλεύει καλά, αλλά δεν θα δουλέψουμε μόνο σ’ αυτό. Έχει ικανότητες και στο έδαφος. Αν ήταν πιο προσεκτικός στις προσγειώσεις του, θα μπορούσε να μπει και στον τελικό του εδάφους στην Ουτρέχτη».

Ο προπονητής των δύο νεαρών αθλητών δεν παρέλειψε να δώσει τη δική του ερμηνεία για την έλλειψη πολλών διεθνών επιτυχιών στο συγκεκριμένο όργανο κατά το παρελθόν: «Είχαμε αξιόλογα παιδιά και καλούς προπονητές, απλά η επιτυχία δεν μας έχει ‘κάτσει’ μέχρι τώρα. Υπήρξαν αθλητές με σημαντικές δυνατότητες στον πλάγιο ίππο, όπως ο Νίκος Κεντημένος, ο Μαρίνος Κωστάκης, που ως έφηβος αθλητής μου είχε μείνει οριακά εκτός τελικού στο ευρωπαϊκό του 2002, αλλά φυσικά και ο Βλάσης Μάρας, που ήταν φιναλίστ στην κατηγορία ανδρών στην ίδια διοργάνωση. Είναι όμως ένα ιδιαίτερο όργανο, πολύ τεχνικό και με μεγάλα ρίσκα, αφού ανά πάσα στιγμή κινδυνεύεις με πτώση».

Το πρόγραμμα του Τανταλίδη στον τελικό του πλάγιου ίππου:

 
Φωτογραφίες του Αντώνη Τανταλίδη από την Ουτρέχτη, μαζί με τον προπονητή του Θεόφιλο Λαλεχό και τον συναθλητή του Νίκο Κρανίτη:

tantalidis-pommelhorse
tantalidis-medals
tantalidis-aponomi-2013-big
lalechos-tantalidis-kranitis
lalechos-tantalidis
tantalidis-kranitis