Η Μαρία Πάχτα επελέγη από τη FIG για το διηπειρωτικό σεμινάριο κριτών ρυθμικής

Αναβαθμισμένη και ηθικά επιβραβευμένη βγαίνει η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, μέσα από την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) να επιλέξει την Ελληνίδα διεθνή κριτή της ρυθμικής, Μαρία Πάχτα, ως μία από τις τρεις εξπέρ που θα διευθύνουν τις εξετάσεις στο διηπειρωτικό σεμινάριο κριτών, το προσεχές Σάββατο (20/07) στη Φρανκφούρτη.

Η κίνηση της FIG, που αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την κ. Πάχτα και για την ελληνική γυμναστική, έρχεται στον απόηχο της αυστηρής τιμωρίας των ηγετικών στελεχών του διεθνούς σώματος κριτών.

Αναφερόμενη στην επιλογή της από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής, η Μαρία Πάχτα τόνισε: «Τόσο για εμένα όσο και για την Ε.Γ.Ο. συνολικά και για τον πρόεδρο Θανάση Βασιλειάδη, αυτή είναι η καλύτερη επιβράβευση για την στάση μας σ’ όλο το προηγούμενο διάστημα. Ως στελέχη και ως άνθρωποι, δίνουμε πάντοτε τον αγώνα μας με ήθος, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τις αρχές μας. Απείχαμε συνειδητά από κάθε ύποπτη διαδικασία, υπεστήκαμε δυσάρεστες και άδικες συνέπειες γι’ αυτό, αλλά τελικά δικαιωνόμαστε! Αισθάνθηκα απίστευτη χαρά, όταν πληροφορήθηκα την απόφαση της FIG. Αναγνωρίζεται η επιμονή μας να ακολουθούμε τον ίσιο δρόμο και δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όσες κυρίες στηρίχθηκαν σε αδιαφανείς διαδικασίες και επιχείρησαν να βλάψουν το άθλημά μας με την υπόγεια δράση τους. Ήρθε η στιγμή για περισσότερη διαφάνεια και για ισότιμη αντιμετώπιση όλων».

Αφορμή για την «επιχείρηση κάθαρση» της FIG στάθηκαν οι σοβαρές παρατυπίες στα σεμινάρια κριτών ρυθμικής, τα οποία είχαν γίνει στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου 2012 στο Βουκουρέστι, στη Μόσχα και στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Στα συγκεκριμένα σεμινάρια παρατηρήθηκαν φαινόμενα άνισης μεταχείρισης, αφού οι κριτές από συγκεκριμένες χώρες διευκολύνθηκαν προκλητικά ώστε να περάσουν τις εξετάσεις ενώ οι κριτές άλλων χωρών (ανάμεσά τους, οι Ελληνίδες Μαρία Πάχτα και Σοφία Μπούρα) «κόπηκαν» εξίσου αδικαιολόγητα, χάνοντας έτσι το δικαίωμα να έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στις διοργανώσεις του Ολυμπιακού κύκλου 2013-2016.

Στις 5 Ιουλίου 2013, μετά από πολύμηνη έρευνα της Πειθαρχικής Επιτροπής, η Προεδρική Επιτροπή της FIG αποφάσισε να ακυρώσει τα αποτελέσματα όλων των επίμαχων σεμιναρίων. Παράλληλα, αφαίρεσε κάθε επίσημη ιδιότητα από την πρώην πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής ρυθμικής της FIG, την Πολωνή Μαρία Σισκόφσκα, αποκλείοντάς την και από όλες τις μελλοντικές εκδηλώσεις και διοργανώσεις, ενώ τιμώρησε με στέρηση καθηκόντων μέχρι το τέλος του 2014 όλα τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής ρυθμικής γυμναστικής της FIG, δηλαδή τις Νατάλια Κούζμινα (Ρωσία), Μαρία Γκίγκοβα (Βουλγαρία), Ντανιέλα Ντέλε Κιάιε (Ιταλία), Σιχόκι Σεκίτα (Ιαπωνία), Νόχα Αμπού Σαμπάνα (Αίγυπτος) και Κάρολαϊν Χαντ (Η.Π.Α.).

Μετά την ακύρωση όλων των περσινών σεμιναρίων και ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής του Κιέβου (28 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου), αποφασίστηκε να επαναληφθούν επειγόντως οι εξετάσεις του διηπειρωτικού σεμιναρίου, που ορίστηκαν για το Σάββατο 20 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη. Εκεί, η ελληνική γυμναστική θα έχει δεσπόζουσα θέση, αφού η Μαρία Πάχτα επελέγη να διευθύνει τη διαδικασία εξέτασης μαζί με τη Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σαβάντε και την Κροάτισσα Μιριάνα Στάρκεβιτς. Την εποπτεία των εξετάσεων και της βαθμολόγησης θα έχει η Α’ αντιπρόεδρος της FIG, Σλάβα Κορν.

Παρούσα στη Φρανκφούρτη θα είναι και η Σοφία Μπούρα, ως υποψήφια για την απόκτηση του Διπλώματος (Brevet) κατηγορίας 1 για τον Ολυμπιακό κύκλο 2013-2016.