Αναχωρούν για τη Μόσχα οι Εθνικές ομάδες της ενόργανης

Με πολλές προσδοκίες μεταλλίων, αλλά και με αρκετά νέα πρόσωπα, αναχωρεί το Σάββατο (13/04) για τη Μόσχα η ελληνική ομάδα, που θα πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών – γυναικών (17-21 Απριλίου).

Το εθνόσημο θα εκπροσωπήσουν στη διοργάνωση οι Βασίλης Τσολακίδης, Λευτέρης Κοσμίδης, Λευτέρης Πετρούνιας, Δημήτρης Μαρκούσης, Κώστας Κωνσταντινίδης στην κατηγορία των ανδρών και οι Βάσω Μιλλούση, Μυρόπη Χριστοφιλάκη, Μαρία Σίμου στην κατηγορία των γυναικών.

Τους Έλληνες αθλητές θα συνοδεύσουν στη ρωσική πρωτεύουσα οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Αλέκος Ιωακειμίδης, Γιώργος Αγγέλου, Κώστας Χατζηζήσης, Κώστας Σιούτης, Ντιάνα Γιορντάνοβα, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός, οι διεθνείς κριτές Νίκος Προβιάς, Λευτέρης Μπουτάκης, Θεοδώρα Γκίσαρη, Γεωργία Ζυγούλη, καθώς και ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, ως αρχηγός της αποστολής.

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Σάββατο 13/04 στις 13:25, με την πτήση SU2111 της «Aeroflot».

Η επιστροφή της είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 22/04, με την πτήση SU2110 της «Aeroflot» (άφιξη στην Αθήνα στις 12:35 το μεσημέρι).

Στους άνδρες, η διεκδίκηση μεταλλίων αποτελεί αυτονόητο στόχο για τον Λευτέρη Κοσμίδη, που είναι ο κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου στις ασκήσεις εδάφους, για τον σπεσιαλίστα των κρίκων Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος φέτος μετρά 2 χρυσά μετάλλια σε ισάριθμες συμμετοχές σε παγκόσμια κύπελλα, αλλά και για τον 6ο Ολυμπιονίκη του δίζυγου, Βασίλη Τσολακίδη, που θα κυνηγήσει το τέταρτο μετάλλιό του στο θεσμό.

Μαζί τους, θα πάρουν μέρος ο Δημήτρης Μαρκούσης, ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα μεγάλων αξιώσεων στο έδαφος, καθώς και ο πρωτοεμφανιζόμενος με την Εθνική ανδρών Κώστας Κωνσταντινίδης, που θα αγωνιστεί στους κρίκους.

Απών από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα είναι ο πολυνίκης του θεσμού στο μονόζυγο, Βλάσης Μάρας, ο οποίος προτίμησε να επικεντρώσει την προετοιμασία του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του ερχόμενου φθινοπώρου.

Ο προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, δήλωσε:
«Για τους Τσολακίδη, Πετρούνια και Κοσμίδη, ο στόχος είναι αρχικά η πρόκριση στην οκτάδα του τελικού και κατόπιν η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Και οι τρεις τους είναι καλά προετοιμασμένοι και μπορούν να κερδίσουν ακόμα και την πρωτιά στα όργανά τους, παρότι θα έχουν σκληρό ανταγωνισμό. Και οι άλλοι δύο αθλητές μας, όμως, έχουν δυνατότητες για κάτι καλό. Ο Μαρκούσης έχει πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,40 στο έδαφος και μπορεί να μπει στην προνομιούχο οκτάδα, ενώ ο Κωνσταντινίδης ξεκινά από 6,30 στους κρίκους και είναι επίσης σε καλή κατάσταση. Δεν θα ήταν εντελώς απίθανο να προκρινόταν κι αυτός στον τελικό, εφόσον νικήσει την απειρία του».

Στις γυναίκες, οι ελπίδες διάκρισης επικεντρώνονται στη Βάσω Μιλλούση, η οποία έχει τα φόντα να κατακτήσει στη δοκό ισορροπίας το μετάλλιο που λείπει από την συλλογή της, έπειτα από τρεις συμμετοχές σε αντίστοιχους τελικούς στο παρελθόν.

Την 29χρονη πρωταθλήτρια, η οποία θα αγωνιστεί και στις ασκήσεις εδάφους, θα πλαισιώσουν στη Μόσχα δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς: Η 17χρονη Μυρόπη Χριστοφιλάκη, που ήταν παρούσα και στο περσινό ευρωπαϊκό, καθώς και η ηλικίας 15 ετών και 4 μηνών Μαρία Σίμου, η οποία θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» με την Εθνική γυναικών. Αμφότερες είναι προετοιμασμένες να συμμετάσχουν και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού.

Η Σίμου συμπεριλήφθηκε στην αποστολή την τελευταία στιγμή, με δεδομένο ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν τεθεί νοκ άουτ η έμπειρη Λίνα Μητράκου, που τραυματίστηκε σοβαρά στον αχίλλειο τένοντα, καθώς και η ανερχόμενη Βάλια Πλυτά, η οποία είχε χτυπήσει στον δεξιό της αγκώνα στο Κότμπους, στην τελευταία προπόνηση πριν από το παγκόσμιο κύπελλο της γερμανικής πόλης.

Ο προπονητής της Εθνικής γυναικών, Κώστας Χατζηζήσης, τόνισε:
«Η Μιλλούση είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει τις δυνατότητες για μια μεγάλη διάκριση. Σε καλή φόρμα ήταν και τα δύο κορίτσια που τραυματίστηκαν, η Μητράκου και η Πλυτά, που είχαν ετοιμάσει δυνατά προγράμματα στη δοκό και στους ασύμμετρους ζυγούς αντίστοιχα, αλλά στάθηκαν πολύ άτυχες. Από τις δύο μικρότερες αθλήτριες, τη Χριστοφιλάκη και την Σίμου, περιμένουμε μία θετική παρουσία που θα τις βοηθήσει για το μέλλον. Με τις απώλειες που είχαμε, έγινε εμφανής η μικρή μεταβατική περίοδος που διανύει η Εθνική γυναικών. Γίνεται όμως μια αξιόλογη προσπάθεια από πίσω, παρά τα προβλήματα, και σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα».

Χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι ότι δεν περιλαμβάνει ομαδικά αγωνίσματα, όπως άλλωστε ισχύει από το 2005 για όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης που διεξάγονται κατά τα μονά έτη. Κατά συνέπεια, οι αθλητές θα κυνηγήσουν τις ατομικές διακρίσεις (στο σύνθετο ατομικό ή στα επιμέρους όργανα), συμμετέχοντας σε όσα όργανα επιθυμεί ο καθένας.

Το 5ο ατομικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διοργάνωσης, θα διεξαχθεί στο στάδιο «Ολιμπίσκι». Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 261 αθλητές και αθλήτριες (168 άνδρες από 37 χώρες και 93 γυναίκες από 32 χώρες).

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας):

Τετάρτη 17 Απριλίου
09:00 – 20:00: Προκριματικός ανδρών

Πέμπτη 18 Απριλίου
09:30 – 19:00: Προκριματικός γυναικών

Παρασκευή 19 Απριλίου
12:00 – 14:45: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών
16:30 – 18:30: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών

Σάββατο 20 Απριλίου
12:30 – 16:00: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 21 Απριλίου
12:30 – 16:00: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)