Βλάσης Μάρας: «Κοιτάω πιο μακριά από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχω μεγάλες προκλήσεις μπροστά μου»

Οι πέντε τίτλοι και τα συνολικά επτά μετάλλια του Βλάση Μάρα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής, μιλάνε από μόνα τους για την ξεχωριστή θέση που κατέχει στην ιστορία του θεσμού. Φέτος, όμως, ο πολυνίκης του μονόζυγου δεν θα μπορέσει να αυξήσει την συγκομιδή του, αφού θα είναι συνειδητά απών από το ευρωπαϊκό της Μόσχας (17-21 Απριλίου), στρέφοντας την προσοχή του σε άλλες προκλήσεις και θέτοντας ως στόχο να παρουσιάσει κάτι μοναδικό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του φθινοπώρου.

Μόνο άλλη μία φορά στην καριέρα του, το 2007 λόγω τραυματισμού, ο Μάρας είχε περιοριστεί σε ρόλο θεατή σ’ ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η συνήθειά του, άλλωστε, ήταν να πηγαίνει και να σαρώνει τα μετάλλια, βάζοντας στην συλλογή του πέντε χρυσά (Πάτρα 2002, Λιουμπλιάνα 2004, Βόλος 2006, Μιλάνο 2009, Μπέρμιγχαμ 2010), ένα ασημένιο (Λοζάνη 2008) και ένα χάλκινο (Μονπελιέ 2012) σε συνολικά εννιά συμμετοχές στο θεσμό.

Ωστόσο, το φετινό αγωνιστικό ντεμπούτο του θα αργήσει μερικούς μήνες ακόμα, προκειμένου να αποδειχθεί αντάξιο των προσδοκιών.

Λίγες μέρες πριν από τα 30ά γενέθλιά του, ο Βλάσης Μάρας μίλησε για την επικείμενη απουσία του από τη Μόσχα, για τη μοναδικότητα που θα χαρακτηρίζει το νέο πρόγραμμά του στο μονόζυγο, αλλά και για την άδικη ταλαιπωρία που υφίσταται στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, όπου φέτος δεν υπήρχε καθηγητής για να διδάξει την ειδικότητα της ενόργανης γυμναστικής!

Αναλυτικά, η συνέντευξη που παραχώρησε στον δικτυακό τόπο της Ε.Γ.Ο.:

-Σε τι οφείλεται η απουσία σου από το προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;
«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθισα δυο – τρεις μήνες εκτός γυμναστηρίου και κατόπιν ξεκίνησα προπονήσεις συντήρησης, αλλά χωρίς να μπω σε ιδιαίτερα δυνατούς ρυθμούς. Πριν από ενάμιση μήνα άρχισα να δοκιμάζω τις καινούργιες ασκήσεις για το φετινό μου πρόγραμμα στο μονόζυγο, που θα έχει εντελώς διαφορετική σύνθεση. Είδα ότι μπορώ να ‘βγάλω’ τις ασκήσεις, πράγμα που με ικανοποίησε. Προτίμησα όμως να μην πιέσω την κατάσταση για να προλάβω το ευρωπαϊκό, αλλά να ετοιμαστώ σωστά με στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου».

-Η καριέρα σου στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα περιλαμβάνει επτά μετάλλια. Θα νιώσεις περίεργα φέτος, που δεν θα διεκδικήσεις άλλο ένα;
«Κοιτάω πιο μακριά, πιο σημαντικούς στόχους. Δεν θα ήθελα να κατέβω στο ευρωπαϊκό και να είμαι σε μέτρια κατάσταση. Με ενδιαφέρει περισσότερο το παγκόσμιο, όπου θέλω να πετύχω κάτι πολύ καλό φέτος. Είναι άλλωστε ένας θεσμός στον οποίο έχω αρκετό καιρό να διακριθώ. Κυρίως, όμως, θέλω να παρουσιάσω ένα μοναδικό πρόγραμμα. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να ετοιμάσω κάτι πραγματικά πρωτότυπο, με ασκήσεις που θα εκτελώ μόνο εγώ».

-Την Κυριακή (31/03) κλείνεις τα 30 σου χρόνια. Τι είναι αυτό που σου δίνει κίνητρο να παραμένεις στα γυμναστήρια, έπειτα από μια 12ετία στην πρώτη γραμμή;
«Το ισχυρότερο κίνητρό μου, αυτή την στιγμή, είναι η τεράστια δυσκολία του νέου μου προγράμματος. Το να καταφέρω κάτι, που πριν από δέκα χρόνια δεν θα πίστευα καν ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω. Πίσω στο 2002, δεν θα σκεφτόμουν ότι υπήρχε περίπτωση να κάνω ποτέ τις σημερινές ασκήσεις! Θέλω να φτάσω τον εαυτό μου μέχρι το τέρμα και να δω πού είναι τα όριά μου. Αυτή η επιθυμία είναι που μου δίνει ώθηση».

-Αισθάνεσαι ότι οι καλύτερες στιγμές και οι κορυφαίες εμφανίσεις σου βρίσκονται μπροστά;
«Φυσικά. Πιστεύω ότι μπορώ να είμαι καλύτερος από ποτέ, επειδή όταν προπονούμαι εντατικά ‘βγάζω’ τις ασκήσεις πολύ ευκολότερα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό με κάνει να νιώθω δυνατός. Είναι κάτι που οφείλεται στην εμπειρία μου, αλλά και στην πεποίθηση ότι κάποιες ασκήσεις μπορώ να τις εκτελέσω μόνο εγώ σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

-Πώς θα περιέγραφες το καινούργιο σου πρόγραμμα;
«Θα είναι καινούργιο σε όλα του! Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αφαίρεσα μετά από πολύ καιρό το πέταγμα Πεγκάν και πρόσθεσα μια πρωτότυπη άσκηση, που θα τη λανσάρω εγώ. Θα είναι η άσκηση ‘Μάρας 2’, μια παραλλαγή αυτής που παρουσίασα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αλλά δεν μου την κατοχύρωσαν ως πρωτότυπη για να πάρει το όνομά μου.
Ουσιαστικά το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τέσσερα πετάγματα και την έξοδο. Λίγες ασκήσεις και πολύ δυνατές. Θα έχει και πάλι έναν από τους υψηλότερους συντελεστές δυσκολίας στον κόσμο, αλλά θα είναι πιο σύντομο από τα αντίστοιχα των αντιπάλων μου. Αυτό είναι καλό, επειδή έτσι περιορίζεται η πιθανότητα να έχω βαθμολογικές μειώσεις για λαθάκια κατά την εκτέλεση».

-Πότε πιστεύεις ότι θα είσαι έτοιμος να το παρουσιάσεις;
«Τις επιμέρους ασκήσεις τις κάνω ήδη, αλλά για να ‘βγει’ ολόκληρο το πρόγραμμα θα χρειαστώ τουλάχιστον δύο μήνες σκληρής, εντατικής προπόνησης. Κατόπιν, θα μπορώ να κατέβω σε αγώνες προετοιμασίας, για να το παρουσιάσω και να διορθώσω τυχόν λαθάκια ενόψει του παγκοσμίου».

-Πώς είναι οι συνθήκες προετοιμασίας στον Άγιο Κοσμά;
«Υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως πάντα. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία προσπαθεί να βοηθάει όσο μπορεί. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε καθόλου φυσιοθεραπευτή στον Άγιο Κοσμά. Είναι κάτι που εγώ προσωπικά θα το χρειαστώ πολύ, από εδώ και πέρα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υποστήριξη από έναν φυσιοθεραπευτή που θα σε ‘ξεμπλοκάρει’ μετά την προπόνηση, επειδή οι ασκήσεις προκαλούν τεράστιες πιέσεις στο σώμα. Αν την επόμενη μέρα είσαι πιασμένος και δεν μπορείς να προπονηθείς σωστά, δεν προχωρά η δουλειά. Ελπίζω σ’ αυτό το θέμα να μπορέσει να βρεθεί μια λύση».

-Θεωρείς ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Βαθμολογίας της FIG σε ωφελούν ή σε βλάπτουν;
«Ο νέος Κώδικας επιβραβεύει τους αθλητές που κάνουν πραγματικά δύσκολες και πρωτότυπες ασκήσεις. Από την άποψη αυτή με εξυπηρετεί. Την προηγούμενη τετραετία υπήρχαν ‘παραθυράκια’ και κάποιοι αντίπαλοί μου έβγαιναν ευνοημένοι, προσθέτοντας δύσκολα στοιχεία σε κατά τ’ άλλα εύκολες ασκήσεις. Τώρα, αυτό δεν ισχύει πια και οι υψηλότεροι συντελεστές δυσκολίας στο μονόζυγο πέφτουν κατά 0,50 β. περίπου. Πλέον το πρόγραμμά μου, με συντελεστή 6,90 ή 7,00, θα είναι ξανά ανάμεσα στα πρώτα».

-Με τις σπουδές σου στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. πώς τα πας;
«Μου έχουν απομείνει περίπου δέκα μαθήματα, μαζί με την ειδικότητα. Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, θα πάρω πτυχίο το καλοκαίρι του 2014, επειδή φέτος δεν έγινε η ειδικότητα ενόργανης στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών! Ο προηγούμενος καθηγητής ενόργανης βγήκε στην σύνταξη και το κενό δεν καλύφθηκε όλη τη χρονιά. Στην αρχή μάλιστα, μου πρότειναν να επιλέξω άλλο άθλημα ως ειδικότητα! Απαράδεκτα πράγματα…».

-Δεν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα;
«Όταν διαμαρτυρηθήκαμε τον Οκτώβριο, οι υπεύθυνοι της σχολής υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν κάτι άμεσα, αλλά τελικά μας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια! Η Ε.Γ.Ο. πήρε την πρωτοβουλία να βοηθήσει, μεσολάβησε για να βρεθεί λύση, όμως τα πάντα κόλλησαν στη γραφειοκρατία. Οι αρμόδιοι κρύφτηκαν πίσω από το νόμο για να δικαιολογηθούν και να μη φέρουν καθηγητή ενόργανης. Ήταν όμως υποχρεωμένοι να έχουν. Υπάρχουν δεκάδες αθλητές και φοιτητές που θέλουν αυτήν την ειδικότητα στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών.
Τώρα αναγκάζομαι να περιμένω άλλον ένα χρόνο. Μου δημιουργούν πρόβλημα και στην αθλητική μου καριέρα. Φέτος, που προπονούμαι πιο χαλαρά, ήταν ευκαιρία να ρίξω βάρος στις σπουδές μου. Του χρόνου θα πρέπει να πιεστώ πολύ για να προλαβαίνω να κάνω διπλές προπονήσεις και παράλληλα να αφιερώνω σχεδόν καθημερινά τέσσερις ώρες για την ειδικότητα. Μου καταστρέφεται το πρόγραμμα».