«Αποκαλυπτήρια» στη Γαλλία για τους πρωταθλητές της ενόργανης

Από τη Γαλλία ξεκινά η φετινή αγωνιστική περίοδος για τους Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα νέα προγράμματά τους στο παγκόσμιο κύπελλο του Λα Ρος Σιρ-Ιόν (16-17 Μαρτίου).

Στη διοργάνωση της γαλλικής πόλης προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Βασίλης Τσολακίδης, Λευτέρης Κοσμίδης, Λευτέρης Πετρούνιας και Βάσω Μιλλούση, που αναχωρούν σήμερα (Πέμπτη 14/03), συνοδευόμενοι από τους ομοσπονδιακούς προπονητές Δημήτρη Ράφτη, Αλέκο Ιωακειμίδη, Γιώργο Αγγέλου, Κώστα Σιούτη, καθώς και από τους διεθνείς κριτές Λευτέρη Μπουτάκη και Ιουλία Παλαμάρα.

Για τους τέσσερις Έλληνες πρωταθλητές, οι οποίοι προσκλήθηκαν βάσει των περσινών διακρίσεών τους (ο Τσολακίδης ως 6ος Ολυμπιονίκης και οι Κοσμίδης, Πετρούνιας, Μιλλούση ως 1οι στην παγκόσμια κατάταξη του 2012 στα όργανά τους), αυτό θα είναι το πρώτο τεστ μετά τη θέσπιση του νέου Κώδικα Βαθμολογίας της FIG, αλλά και μια καλή πρόβα ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος οργάνων της Μόσχας (17-21 Απριλίου).

Στο Λα Ρος Σιρ-Ιόν, όπου «μετακομίζει» φέτος η διοργάνωση που μέχρι πρότινος γινόταν στο Παρίσι, έχουν προσκληθεί μόλις 12 κορυφαίοι αθλητές σε κάθε όργανο: Οι οκτώ φιναλίστ των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, καθώς και οι τέσσερις πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης του 2012.

Οι προκριματικοί θα γίνουν το Σάββατο (16/03) και το εισιτήριο για τους τελικούς της Κυριακής (17/03) θα πάρουν μόνο οι τέσσερις καλύτεροι σε κάθε όργανο.

Δηλώσεις των προπονητών των Ελλήνων αθλητών:

Αλέκος Ιωακειμίδης (προπονητής Τσολακίδη / δίζυγο): «Ο Βασίλης είναι έτοιμος να παρουσιάσει κάτι καλό. Τον τελευταίο μήνα ανεβάσαμε πολύ τους ρυθμούς και όλα πηγαίνουν σωστά. Αλλάξαμε λίγο το πρόγραμμά του, που εξακολουθεί να έχει αρχική αξία 6,50, αλλά πλέον δεν επιβαρύνει τόσο πολύ το σώμα του. Ο κορμός του προγράμματος είναι έτοιμος και πάνω σ’ αυτόν μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία στην συνέχεια».

Γιώργος Αγγέλου (προπονητής Κοσμίδη / ασκήσεις εδάφους): «Μας περιμένει ένα πολύ δυνατό τεστ στη Γαλλία, απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους. Η προετοιμασία κύλησε πολύ καλά και αισιοδοξούμε ότι ο Λευτέρης θα κάνει ένα θετικό ξεκίνημα, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Απριλίου. Αυτός είναι ο πρώτος αγώνας με το νέο Κώδικα Βαθμολογίας, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες διαφοροποιήσεις στις ασκήσεις εδάφους. Εμείς αλλάξαμε τη δεύτερη διαγώνιο στο πρόγραμμά μας, το οποίο θα έχει συντελεστή δυσκολίας 6,50 ή και 6,60, με μία μικρή τροποποίηση στην τρίτη διαγώνιο».

Δημήτρης Ράφτης (προπονητής Πετρούνια / κρίκοι): «Το νέο πρόγραμμα του Λευτέρη έχει αρχική αξία 7,00, που όμοιά της δεν έχει κανένας αντίπαλός του στον κόσμο, απ’ όσο γνωρίζουμε. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να το εκτελέσει σωστά από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού η έξοδος του προγράμματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Εφόσον αποφύγει τα λάθη, είναι δεδομένο ότι θα μπει στην τετράδα των φιναλίστ στη Γαλλία».

Κώστας Σιούτης (προπονητής Μιλλούση / δοκός ισορροπίας): «Όλα πήγαν καλά στην προετοιμασία μας και είχαμε αρκετό χρόνο για να δουλέψουμε το νέο πρόγραμμα. Φέτος θα δοκιμάσουμε κάτι πιο δύσκολο από ό,τι στους περσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεβάζοντας την αρχική αξία πάνω από το 6,10. Οι αλλαγές στον Κώδικα Βαθμολογίας της τετραετίας 2013-2016 εξυπηρετούν τη Βάσω και προσθέσαμε δύο στοιχεία για να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά της».

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σε ώρες Ελλάδας):

Σάββατο 16 Μαρτίου
15:00 – 19:00: Προκριματικοί οργάνων
(15:00 – 15:40: Έδαφος ανδρών & Πλάγιος ίππος ανδρών, 15:45 – 16:20: Κρίκοι ανδρών & Άλμα γυναικών, 16:25 – 17:00: Άλμα ανδρών & Ασύμμετροι ζυγοί γυναικών, 17:35 – 18:10: Δίζυγο ανδρών & Δοκός γυναικών, 18:15 – 19:00: Μονόζυγο ανδρών & Έδαφος γυναικών)

Κυριακή 17 Μαρτίου
15:00 – 19:00: Τελικοί οργάνων