Μορφούλα Ντώνα: «Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες της Φίλιου»

Πεντέμισι χρόνια μετά το «αντίο» της στα ταπί, η Μορφούλα Ντώνα επιστρέφει στις υπηρεσίες της Εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής, αλλά με διαφορετικό ρόλο. Η μοναδική Ελληνίδα Ολυμπιονίκης του ατομικού έχει πλέον αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση της επίδοξης διαδόχου της, Βαρβάρας Φίλιου, θέλοντας να ζήσει νέες επιτυχίες μαζί της.

«Χαίρομαι πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται να συνεργαστώ με τη Βαρβάρα, επειδή πιστεύω στις μεγάλες δυνατότητές της. Η ρυθμική είναι ο φυσικός μου χώρος, ποτέ δεν έφυγα από κοντά της και αισιοδοξώ ότι θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα», τονίζει η 7η Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, η οποία εγκατέλειψε οριστικά την αγωνιστική δράση μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 στην Πάτρα, ενώ στην συνέχεια συνεργάστηκε με αρκετά σωματεία σε τεχνικό επίπεδο και ως χορογράφος.

Μάλιστα, τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας ανάμεσα στην πρώην και τη νυν πρωταθλήτρια, έχουν αφήσει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όπως υπογραμμίζει η Μορφούλα Ντώνα: «Τον περασμένο μήνα κάναμε προετοιμασία στο προπονητικό κέντρο της εθνικής Ρωσίας στο Νόβογκορσκ, έξω από τη Μόσχα, όπου αποσπάσαμε ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Ακούσαμε πολύ καλά λόγια για τα νέα προγράμματα της Βαρβάρας από την Ιρίνα Βίνερ, που είναι η πλέον έμπειρη και καταξιωμένη προπονήτρια στον κόσμο».

Παράλληλα, αναφέρεται στην 5η θέση που κατέκτησε η Φίλιου στον τελικό της μπάλας, στο διεθνές γκραν πρι της Μόσχας (2-3 Μαρτίου), όπου πραγματοποίησε το επίσημο φετινό ντεμπούτο της: «Η πρώτη μας εμφάνιση με το νέο Κώδικα Βαθμολογίας, που θα ισχύσει για την τετραετία 2013-2016, πήγε πάρα πολύ καλά. Ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση η πρόκριση της αθλήτριάς μας σ’ έναν τελικό μέσα στη Μόσχα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει Ελληνίδα κριτής στη διοργάνωση. Ακόμα και οι νεαρές Ρωσίδες πρωταθλήτριες έλαβαν υπόψη τους τη Βαρβάρα και ρωτούσαν να μάθουν περισσότερα στοιχεία γι’ αυτήν».

Τα στοιχεία που κάνουν τη νεαρή πρωταθλήτρια να ξεχωρίζει είναι, κατά την άποψη της, τα εξής: «Είναι δυναμική, γρήγορη και πολύ χορευτική αθλήτρια. Το πιο δυνατό σημείο είναι οι στροφές της, στο οποίο μπορεί να εντυπωσιάσει. Επίσης, η χορευτική ικανότητα και η έκφραση του προσώπου της, είναι στοιχεία που την βοηθούν να ‘κερδίσει’ κριτές και κοινό».

Αναφερόμενη στους επόμενους αγωνιστικούς στόχους, η 29χρονη χορογράφος επισημαίνει: «Μπροστά μας έχουμε το παγκόσμιο κύπελλο του Τιέ, στη Γαλλία, στα τέλη Μαρτίου. Στην σκέψη μας υπάρχει φυσικά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δύο μήνες αργότερα, όπου θα κυνηγήσουμε την είσοδο της Βαρβάρας στην οκτάδα ενός τελικού για πρώτη φορά. Ο πραγματικός στόχος, όμως, είναι να εκτελεί τα προγράμματά της σωστά, σε κάθε αγώνα. Η αναγνώριση και η διάκριση θα έρθει μέσα από αυτό».

Όσο για το στοιχείο του εαυτού της που «βλέπει» στην κατά μία δεκαετία νεότερη αθλήτριά της; «Με τη Βαρβάρα ταυτίζομαι στο γεγονός ότι έχω βρεθεί στη θέση της. Είναι ένα κορίτσι 18 ετών, που έχει αφιερωθεί σ’ ένα άθλημα πολύ πιεστικό, με αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και βεβαρημένο ωράριο προπόνησης. Είχα περάσει κι εγώ τα ίδια ως πρωταθλήτρια και δεν ήταν εύκολο να αντεπεξέλθω. Θεωρώ ότι σήμερα έχω τη δυνατότητα να την κατανοήσω και να την στηρίξω, ώστε να παραμείνει μάχιμη και να προσφέρει πολλά περισσότερα».