«Βλέπουν» έπαθλα Κοσμίδης και Πετρούνιας στην Οστράβα

Με στόχο να κλείσουν την αγωνιστική χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, ο Λευτέρης Κοσμίδης και ο Λευτέρης Πετρούνιας αναχωρούν την Τετάρτη (21/11) για την Τσεχία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Τσάλεντζ Καπ ενόργανης γυμναστικής της Οστράβα (23-24 Νοεμβρίου).

Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα σημάνει την επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση έπειτα από πεντέμισι μήνες, αλλά παράλληλα θα συνοδευτεί από τιμητικές διακρίσεις: Ο Κοσμίδης θα βραβευθεί ως κορυφαίος στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG στις ασκήσεις εδάφους, ενώ ανάλογη διάκριση διεκδικεί μέχρι τέλους και ο Πετρούνιας στους κρίκους.

Για τους σπεσιαλίστες των οργάνων από κάθε χώρα, αυτός θα είναι ο έβδομος και τελευταίος φετινός αγώνας της σειράς των παγκοσμίων κυπέλλων της FIG, έπειτα από τον οποίο θα προκύψει η τελική παγκόσμια κατάταξη βάσει των βαθμών που έχουν κερδίσει οι αθλητές μέσα στο 2012.

Οι δύο Έλληνες πρωταθλητές θα υποστούν σημαντική ταλαιπωρία, αφού θα ταξιδέψουν αεροπορικώς από την Αθήνα στην Φρανκφούρτη και κατόπιν στο Κατοβίτσε. Από την πολωνική πόλη, θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν οδικώς μέχρι την Οστράβα, σύμφωνα με το πλάνο των διοργανωτών. Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατό να έχουν ως συνοδούς τους προπονητές τους και θα μεταβούν μόνοι τους.

Ο Λευτέρης Κοσμίδης έχει ήδη εξασφαλισμένη την πρωτιά στην κατάταξη των ασκήσεων εδάφους, χάρη στις επιτυχίες του στους προηγούμενους αγώνες της σειράς σε Όσιγεκ και Γάνδη, όπου είχε πανηγυρίσει ισάριθμα χρυσά μετάλλια. Έτσι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην Οστράβα θα παραλάβει το έπαθλο του κορυφαίου της χρονιάς στις ασκήσεις εδάφους, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αφού είχε επικρατήσει και το 2010, ενώ πέρσι είχε τερματίσει 2ος πίσω από τον Γάλλο Τομά Μπουέλ.

«Η ανάδειξή μου στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, για δεύτερη χρονιά, με κάνει πολύ χαρούμενο και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Είναι η ανταμοιβή για τους κόπους μου και δείχνει ότι η πορεία μου στην ενόργανη είναι σταθερά ανοδική. Μετά τη μικρή παρένθεση του 2011, ανεβαίνω ξανά στην κορυφή και ολοκληρώνω τη φετινή χρονιά με τον ευρωπαϊκό τίτλο και με το έπαθλο του πρώτου στην παγκόσμια λίστα», τόνισε ο Λευτέρης Κοσμίδης και συμπλήρωσε:

 

«Σε αγωνιστικό επίπεδο, θα προσπαθήσω απλώς να ‘βγάλω’ σωστά το πρόγραμμά μου, αφού βρίσκομαι σε περίοδο προετοιμασίας για τη νέα χρονιά. Θα παρουσιάσω ένα πρόγραμμα λιγότερο δύσκολο από ό,τι συνήθως, με συντελεστή δυσκολίας είτε 5,90, είτε 6,10 που είναι και το πιθανότερο. Κυρίως, όμως, θα δοκιμάσω μία καινούργια άσκηση στην πρώτη διαγώνιο, που είναι προσαρμοσμένη στον νέο Κώδικα Βαθμολογίας που θα εφαρμοστεί από του χρόνου, έχοντας από τώρα το βλέμμα στο 2013».

 

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι μέχρι στιγμής 2ος στην σχετική λίστα των κρίκων και θα κυνηγήσει το χρυσό μετάλλιο στην Οστράβα, προκειμένου να υποσκελίσει στην τελική ετήσια κατάταξη τον Βραζιλιάνο Ολυμπιονίκη του αγωνίσματος, Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι.

 

«Στόχος μου θα είναι να πάρω τη νίκη στην Οστράβα, ώστε να τερματίσω πρώτος στην τελική κατάταξη. Έχασα ένα μήνα προετοιμασίας λόγω στράτευσης, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκα, μπήκαμε σωστά στις προπονήσεις και είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Τόσο καλή, που θα προτιμούσα μάλιστα να είχα τώρα μπροστά μου το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!», είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας και πρόσθεσε:

 

«Θα κατεβάσω ξανά ένα πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,80, αλλά με διαφορετική ροή από πριν. Με τον προπονητή μου, καταφέραμε να δώσουμε νέα μορφή στο πρόγραμμα και να ελαχιστοποιήσουμε τις μειώσεις βαθμών κατά την εκτέλεση».

 

Στο Τσάλεντζ Καπ της Οστράβα έχουν δηλώσει συμμετοχή 115 αθλητές και αθλήτριες (75 άνδρες, 40 γυναίκες) από συνολικά 40 χώρες. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διεθνή διοργάνωση ενόργανης έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ θα ακολουθήσουν φέτος άλλα δύο παγκόσμια κύπελλα, τα οποία όμως θα αφορούν μόνο στο σύνθετο ατομικό και όχι στα επιμέρους όργανα.

 

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας):

 

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου

11:00 – 19:00: Προκριματικοί οργάνων

 

Σάββατο 24 Νοεμβρίου

15:00 – 19:30: Τελικοί οργάνων