Όνειρα μεταλλίου για τη Βάλια Πλυτά στο ευρωπαϊκό νεανίδων

Το ξεκίνημα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυναικών – νεανίδων στις Βρυξέλλες ήταν εξαιρετικό για τα ελληνικά χρώματα, χάρη στη 15χρονη Βάλια Πλυτά, η οποία στην πρώτη διεθνή συμμετοχή της καριέρας της κέρδισε το εισιτήριο για τον τελικό των ασύμμετρων ζυγών, στην κατηγορία νεανίδων. Πλέον, η νεαρή πρωταθλήτρια της Ειρήνης Περιστερίου ετοιμάζεται για ένα μετάλλιο, στον τελικό της Κυριακής (13/05).

Με όπλο ένα από τα πιο απαιτητικά προγράμματα, με συντελεστή δυσκολίας 6,0, η Πλυτά κατάφερε να ξεπεράσει την απειρία της, όπως τονίζει ο προπονητής της, Απόστολος Πεσσίνης: «Η Βάλια αγωνίστηκε πρώτη απ’ όλες τις αθλήτριες στους ασύμμετρους ζυγούς, στον πρωινό όμιλο. Ήταν μια επιπλέον δυσκολία, αλλά την αντιμετωπίσαμε. Κατά την εκτέλεση, δεν της ‘έβγαινε’ σωστά μία σύνδεση, αλλά λειτούργησε πολύ ψύχραιμα και ώριμα. Αφαίρεσε μία άσκηση, ρίχνοντας τον συντελεστή δυσκολίας στο 5,8, προκειμένου να αποφύγει την πτώση».

Ακόμα και με μία απλώς καλή εμφάνιση, πάντως, η νεαρή αθλήτρια πήρε την 5η υψηλότερη βαθμολογία (13,833), μπήκε στην προνομιούχο οκτάδα και φυσικά μπορεί να ελπίζει βάσιμα σ’ ένα μετάλλιο, εφόσον αποδώσει καλύτερα στον τελικό. Ο τεχνικός της Ειρήνης Περιστερίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εκτέλεση της Βάλιας έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Το μόνο που μας ενδιαφέρει, είναι να εκτελέσει το πρόγραμμα στον τελικό όπως ακριβώς το κάνει και στις προπονήσεις καθημερινά. Είναι σε φανταστική φόρμα και έχει τη δυνατότητα να πάρει έναν πολύ υψηλό βαθμό».

Ο Απόστολος Πεσσίνης, που μοιράζεται την προπονητική ευθύνη της 15χρονης αθλήτριας με την Αναστασία Δόντη, καθοδηγεί την Πλυτά εδώ και μια δεκαετία, από το ξεκίνημα της καριέρας της. Όταν καλείται να την σκιαγραφήσει, υπογραμμίζει: «Είναι ένα παιδί που έχει μάθει να ξεπερνά μεγάλα προβλήματα, εργατικό και φιλότιμο. Εκτός από τους ασύμμετρους ζυγούς, έχει σπουδαία προοπτική και στη δοκό, όπως και στο άλμα. Λόγω σωματότυπου, δεν έχει αρκετά δυνατά πόδια για να διακρίνεται και στο έδαφος, αλλά μπορεί να βελτιωθεί και σ’ αυτό τον τομέα».

Καταλήγοντας, ο προπονητής της Βάλιας Πλυτά θέλησε να ευχαριστήσει αρκετούς συναδέλφους του: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την Αναστασία Δόντη, καθώς και τις παλιές προπονήτριες της Βάλιας, Μαργαρίτα Πέρρου και Ιουλία Παλαμάρα. Όλες έχουν βοηθήσει στο να γίνει καλύτερη αθλήτρια και δικαιούνται ένα κομμάτι από τις επιτυχίες της. Επίσης, θέλω να δώσω τις ευχαριστίες μου στον συνεργάτη και φίλο Θόδωρο Σταθόπουλο, για την πολύτιμη βοήθειά του».