Ξεκινά στο Λονδίνο το προολυμπιακό τουρνουά της ρυθμικής

Στη μάχη του προολυμπιακού τουρνουά – test event της ρυθμικής γυμναστικής, στο Λονδίνο, μπαίνουν από αύριο (Δευτέρα 16/01) η Εθνική ομάδα ανσάμπλ και η Βαρβάρα Φίλιου στο ατομικό, με στόχο να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην αγγλική πρωτεύουσα βρίσκονται από χθες, Σάββατο, η Βαρβάρα Φίλιου με την προπονήτριά της Νούλη Γιαννιτσοπούλου και το δάσκαλο μπαλέτου Γιάννη Μάρτο, καθώς επίσης οι αθλήτριες του ανσάμπλ (Σταυρούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βάσω Ζάχου, Αλεξία Κυριαζή, Εύη Λουκάγκου) μαζί με την ομοσπονδιακή προπονήτρια Τζένη Παπαδοπούλου, την τιμ μάνατζερ Καμέλια Ντουνάβσκα και τη χορογράφο Γωγώ Αργύρη.

Την ελληνική ομάδα έχει συνοδεύσει η φυσιοθεραπεύτρια Κατερίνα Σιεμπένου, ενώ αρχηγός της αποστολής είναι το μέλος του δ. σ. της Ε.Γ.Ο., Ελένη Μιχοπούλου.

Τόσο στο ατομικό όσο και στο ανσάμπλ, ο προκριματικός αγώνας που θα κρίνει την Ολυμπιακή πρόκριση θα γίνει σε δύο ημέρες, τη Δευτέρα (16/01) και την Τρίτη (17/01).

Στο ατομικό, η Φίλιου θα είναι μία από τις 15 αθλήτριες που θα διεκδικήσουν τα 6 τελευταία Ολυμπιακά εισιτήρια μέσα από το σύνθετο ατομικό (στεφάνι, μπάλα, κορύνες, κορδέλα).

Η 17χρονη πρωταθλήτρια δεν θα έχει εύκολο έργο, αφού είχε καταταγεί 7η μεταξύ των συγκεκριμένων αθλητριών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Μονπελιέ, μέσα από το οποίο απέκτησε και το δικαίωμα να κυνηγήσει την πρόκριση στη «δεύτερη ευκαιρία» του προολυμπιακού τουρνουά.

Κατά την αυριανή πρεμιέρα των αγώνων, οι αθλήτριες θα εκτελέσουν τα προγράμματά τους στο στεφάνι και την μπάλα, ενώ την Τρίτη (17/01) θα αγωνιστούν στις κορύνες και την κορδέλα.

Παράλληλα θα αγωνιστεί η Εθνική ομάδα του ανσάμπλ, που θα παρουσιάσει τα προγράμματά της στις 5 μπάλες και στις 3 κορδέλες / 2 στεφάνια, τη Δευτέρα (16/01) και την Τρίτη (17/01) αντίστοιχα. Το άθροισμα της βαθμολογίας της στον σύνθετο αγώνα, θα είναι εκείνο που θα κρίνει την Ολυμπιακή πρόκριση, η οποία μοιάζει δύσκολη αλλά όχι αδύνατη.

Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες πραγματοποίησαν 12ήμερη προετοιμασία στην Σόφια, από όπου μετέβησαν απευθείας στο Λονδίνο, θέλοντας να εμφανιστούν πανέτοιμες στον κρισιμότερο αγώνα της καριέρας τους.

Στο προολυμπιακό τουρνουά θα δοθούν 5 Ολυμπιακά εισιτήρια, τα οποία διεκδικούν 8 χώρες (Ουκρανία, Ελβετία, Γαλλία, Ισραήλ, Ελλάδα, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν και η διοργανώτρια Βρετανία, η οποία δεν έχει εγγυημένη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) άλλαξε την τελευταία στιγμή τους «κανόνες του παιχνιδιού», προσθέτοντας μία επιπλέον ομάδα και πέντε αθλήτριες στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών εισιτηρίων, σε ανσάμπλ και ατομικό αντίστοιχα.

Η Ε.Γ.Ο. προέβη άμεσα σε επίσημη έγγραφη διαμαρτυρία προς τη FIG -όπως έπραξαν και Ομοσπονδίες άλλων θιγόμενων χωρών- ζητώντας να μην «περάσει» αυτή η αυθαίρετη αλλαγή. Ωστόσο, η Εκτελεστική Επιτροπή της FIG αγνόησε τις διαμαρτυρίες και ενέκρινε την συμμετοχή των επιπλέον ομάδων και αθλητριών.

Το προολυμπιακό τουρνουά θα ολοκληρωθεί την Τρίτη (17/01). Ωστόσο, στο πλαίσιο του test event, την Τετάρτη (18/01) θα γίνει ο τελικός του σύνθετου ατομικού και ο αντίστοιχος του σύνθετου αγώνα του ανσάμπλ (στον οποίο είναι δεδομένη η συμμετοχή της Εθνικής ομάδας, αφού θα συμμετάσχουν και οι οκτώ ομάδες του προκριματικού).

Αυτοί οι τελικοί δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα και θα χρησιμεύσουν απλώς για να δοκιμαστεί η οργανωτική ετοιμότητα των Βρετανών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το πρόγραμμα του προολυμπιακού τουρνουά – test event της ρυθμικής γυμναστικής (σε ώρες Ελλάδας):

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου
14:00 – 16:40: Προκριματικός ατομικού, 1ο σκέλος (στεφάνι, μπάλα)
17:25 – 18:00: Προκριματικός ανσάμπλ, 1ο σκέλος (5 μπάλες)

Τρίτη 17 Ιανουαρίου
14:00 – 16:40: Προκριματικός ατομικού, 2ο σκέλος (κορύνες, κορδέλα)
17:25 – 18:00: Προκριματικός ανσάμπλ, 2ο σκέλος (3 κορδέλες / 2 στεφάνια)

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου
14:00 – 16:15: Τελικός σύνθετου ατομικού
17:00 – 18:10: Τελικός σύνθετου αγώνα ανσάμπλ