Αναχωρεί η ελληνική αποστολή για το προολυμπιακό τουρνουά ενόργανης του Λονδίνου

Αναχωρούν το Σάββατο (07/01) με προορισμό το Λονδίνο οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του προολυμπιακού τουρνουά που θα φιλοξενηθεί στην αγγλική πρωτεύουσα (10-13 Ιανουαρίου), στο στάδιο «North Greenwich Arena».

Στους άνδρες θα αγωνιστεί από ελληνικής πλευράς ο Βλάσης Μάρας και στις γυναίκες οι Βάσω Μιλλούση και Λίνα Μητράκου, τους οποίους θα συνοδεύσουν οι προπονητές τους, Δημήτρης Ράφτης, Κώστας Σιούτης και Κώστας Χατζηζήσης αντίστοιχα.

Επιπλέον, στη διοργάνωση θα παραστούν τρεις Έλληνες κριτές: Ο Νίκος Προβιάς, τον οποίο έχει προσκαλέσει η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) ως κριτή στην εφορεία D1 του δίζυγου, καθώς επίσης ο Λευτέρης Μπουτάκης και η Φωτεινή Μέλλου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους προκριματικούς, που θα γίνουν την Τρίτη 10/01 στην κατηγορία ανδρών και την Τετάρτη 11/01 στην κατηγορία γυναικών, αφού μέσα από αυτούς θα κριθούν τα εναπομείναντα Ολυμπιακά εισιτήρια.

Στους άνδρες θα δοθούν συνολικά 28 εισιτήρια σε μεμονωμένους αθλητές από 33 χώρες, βάσει της βαθμολογίας τους στο σύνθετο ατομικό (άθροισμα στα έξι όργανα). Ο Βλάσης Μάρας θεωρείται ακλόνητο φαβορί για να τερματίσει ανάμεσα στους προνομιούχους και να εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουν οι Ελληνίδες εκπρόσωποι στις γυναίκες (θα δοθούν 32 εισιτήρια σε αθλήτριες από 33 χώρες), οι οποίες επίσης θα κριθούν μέσω του σύνθετου ατομικού. Ωστόσο, μόνο μία από τις Βάσω Μιλλούση και Λίνα Μητράκου έχει τη δυνατότητα να προκριθεί στους Ολυμπιακούς.

Υπενθυμίζεται ότι την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ήδη εξασφαλίσει ο Βασίλης Τσολακίδης, χάρη στην κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του περασμένου Οκτωβρίου στο Τόκιο.

Το προολυμπιακό τουρνουά ενόργανης του Λονδίνου θα περιλαμβάνει επίσης τελικούς οργάνων, στις 12-13 Ιανουαρίου, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Αυτοί οι τελικοί οργάνων θα γίνουν με μοναδικό στόχο να εξεταστεί η οργανωτική ετοιμότητα των Βρετανών, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο τουρνουά θα αποτελέσει την επίσημη δοκιμαστική διοργάνωση της ενόργανης (test event) ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ίδιο στάδιο θα διεξαχθεί παράλληλα και τα προολυμπιακό τουρνουά του τραμπολίνο (Παρασκευή 13/01), χωρίς ελληνική συμμετοχή. Στην συνέχεια, την σκυτάλη στο «North Greenwich Arena» θα πάρουν οι αθλήτριες της ρυθμικής (16-18 Ιανουαρίου), με τη Βαρβάρα Φίλιου στο ατομικό και την Εθνική ομάδα ανσάμπλ (Σταυρούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βάσω Ζάχου, Αλεξία Κυριαζή, Εύη Λουκάγκου) να αγωνίζονται επίσης για την Ολυμπιακή πρόκριση.

Το πρόγραμμα του προολυμπιακού τουρνουά – test event της ενόργανης (σε ώρες Ελλάδας):

Τρίτη 10 Ιανουαρίου
12:30 – 23:40: Προκριματικός ανδρών (αγώνας Ολυμπιακής πρόκρισης)

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου
11:50 – 00:15: Προκριματικός γυναικών (αγώνας Ολυμπιακής πρόκρισης)

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου
20:30 – 00:10: Τελικοί οργάνων ανδρών – γυναικών, 1ο σκέλος

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου
20:30 – 00:10: Τελικοί οργάνων ανδρών – γυναικών, 2ο σκέλος