Οι αντίπαλοι του Βασίλη Τσολακίδη στον τελικό του δίζυγου

Δεύτερος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ του δίζυγου θα εκτελέσει το πρόγραμμά του ο Βασίλης Τσολακίδης, στον αυριανό τελικό (Κυριακή 16/10, 09:15 – 09:40 ώρα Ελλάδας) του δίζυγου, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Τόκιο. Στον προκριματικό της περασμένης Κυριακής (09/10) είχε καταταγεί 8ος με 15,300 βαθμούς, αλλά αυτή τη φορά θα στοχεύσει πολύ πιο ψηλά, έχοντας ως κυριότερους ανταγωνιστές τους δύο Κινέζους και τους δύο Ιάπωνες αθλητές.

Ανάμεσα στους συνολικά επτά αντιπάλους του, ξεχωρίζει ο Κινέζος Ζε Φενγκ, που είναι κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου και μετρά συνολικά δύο μετάλλια στο θεσμό (αργυρό το 2009, χρυσό το 2010), δείχνοντας εξαιρετική σταθερότητα. Ο 24χρονος Φενγκ συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στον προκριματικό του αγωνίσματος (15,508 β.) εκτελώντας πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,80.

Εξίσου απαιτητικό πρόγραμμα (συντελεστής 6,80) παρουσίασε στον προκριματικό και ο Ιάπωνας Καζουχίτο Τανάκα, που όμως δεν έκανε την καλύτερη δυνατή εκτέλεση (7ος με 15,366 β.). Είχε αναδειχθεί «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο δίζυγο το 2009 στο Λονδίνο και επιπλέον αυτή τη φορά θα έχει το πλεονέκτημα να αγωνίζεται εντός έδρας.

Το ίδιο ισχύει και για τον συμπατριώτη του, Κοχέι Ουτσιμούρα. Ο Ιάπωνας σούπερ σταρ, που αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παγκόσμιος πρωταθλητής στο σύνθετο ατομικό, προκρίθηκε σε πέντε από τους έξι τελικούς οργάνων (μοναδική εξαίρεση το άλμα). Δεν θεωρείται σπεσιαλίστας στο δίζυγο, αλλά διακρίνεται για την σταθερότητά του ως αθλητής. Στον προκριματικό ήταν 4ος με 15,391 β..

Υπολογίσιμος είναι επίσης ο δεύτερος Κινέζος, Τσενγκλόνγκ Ζανγκ (3ος στον προκριματικό με 15,400 β.), ο οποίος πάντως έχει μάλλον υψηλότερες βλέψεις στον τελικό του μονόζυγου, που θα ακολουθήσει λίγο αργότερα, με δεδομένο ότι σ’ εκείνο το όργανο είναι κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου.

Από τους μη Ασιάτες, ο πιο έμπειρος είναι ο συνομήλικος του Τσολακίδη, Γάλλος Γιαν Κουσερά (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) (2ος στον προκριματικό με 15,433 β.), που πρωταγωνιστεί επί πολλά χρόνια αλλά έχει κερδίσει μόνο ένα μετάλλιο στο θεσμό (χάλκινο το 2005). Την προηγούμενη διετία ήταν θεατής στους τελικούς, λόγω τραυματισμών.

Την οκτάδα των φιναλίστ συμπληρώνουν ο Ρουμάνος Μάριους Μπερμπεκάρ (προκρίθηκε ως 5ος με 15,366 β.) και ο νεαρός Αμερικανός Ντανέλ Λέιβα (6ος με 15,366 β.).