Αναχωρούν αύριο για το Τόκιο οι πρωταθλητές της ενόργανης

Με προορισμό το Τόκιο, όπου θα διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής (7-16 Οκτωβρίου), αναχωρούν αύριο, Παρασκευή (30/09), οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών. Οι Έλληνες πρωταθλητές θα δώσουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα τον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς -πιθανότατα όμως και ολόκληρου του Ολυμπιακού κύκλου- αφού η συγκεκριμένη διοργάνωση θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Την ελληνική αποστολή, που θα αναχωρήσει από το «Ελ. Βενιζέλος» το απόγευμα της Παρασκευής στις 19:30 με ενδιάμεσο σταθμό την Ντόχα, απαρτίζουν οι Λευτέρης Κοσμίδης, Βλάσης Μάρας, Βασίλης Τσολακίδης στους άνδρες και οι Βάσω Μιλλούση, Λίνα Μητράκου, Ανδριάνα Συρίγου-Αντωνίου, Δήμητρα Σταματιάδου, Μαρία-Μαγδαληνή Τριχοπούλου, Ελισάβετ Τσάκου στις γυναίκες.

Μαζί τους θα μεταβούν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Αλέκος Ιωακειμίδης, Κώστας Χατζηζήσης, Κώστας Σιούτης και Ντιάνα Γιορντάνοβα. Επιπλέον, στο πλευρό της ομάδας θα βρεθούν κατά το διάστημα των αγώνων ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός και ο φυσιοθεραπευτής Νίκος Τιμαμόπουλος, ενώ την ελληνική γυμναστική θα εκπροσωπήσουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και τέσσερις διεθνείς κριτές: Ο επιλεγμένος από τη FIG Νίκος Προβιάς και ο Λευτέρης Μπουτάκης στους άνδρες, καθώς και οι Βίκυ Αλιπραντή, Ελπίδα Στεφανίδου στις γυναίκες.

Στην κατηγορία ανδρών, καθένας από τους τρεις Έλληνες αθλητές είναι υποχρεωμένος να κατακτήσει ένα μετάλλιο στο όργανο της ειδικότητάς του (ο Κοσμίδης στο έδαφος, ο Μάρας στο μονόζυγο, ο Τσολακίδης στο δίζυγο) για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επιπλέον, όμως, ένας Έλληνας αθλητής που θα αναδειχθεί μέσω του σύνθετου ατομικού -στο οποίο θα αγωνιστούν οι Κοσμίδης και Μάρας- θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για την Ολυμπιακή πρόκριση, αφού θα αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στη δοκιμαστική διοργάνωση (test event) του Λονδίνου (10-13 Ιανουαρίου), όπου και θα δοθούν τα τελευταία εισιτήρια.

Στις γυναίκες, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από πλήρη εξαμελή ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από πρωτοεμφανιζόμενες αθλήτριες, αφού οι Σταματιάδου, Τριχοπούλου και Τσάκου δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ άλλοτε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Για να πάρει την ομαδική πρόκριση για την επόμενη φάση επιλογής, η Εθνική γυναικών θα πρέπει να κάνει την έκπληξη και να μπει στη 16άδα της κατάταξης, μεταξύ των συνολικά 24 χωρών. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, πάντως, δύο Ελληνίδες αθλήτριες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο test event του ερχόμενου Ιανουαρίου, το οποίο θα χρησιμεύσει ως προολυμπιακό τουρνουά.

Παράλληλα, η Βάσω Μιλλούση θα κυνηγήσει τη δική της προσωπική υπέρβαση στο Τόκιο, αφού σε περίπτωση κατάκτησης μεταλλίου στη δοκό ισορροπίας θα πάρει απευθείας το Ολυμπιακό εισιτήριο, στόχος που μοιάζει πολύ δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος.