Πρόκριση της Φίλιου στον τελικό του σύνθετου ατομικού, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση της Ολυμπιακής πρόκρισης έκανε η Βαρβάρα Φίλιου, η οποία πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του σύνθετου ατομικού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής, που διεξάγεται στο Μονπελιέ της Γαλλίας (19-25 Σεπτεμβρίου).

Η 17χρονη πρωταθλήτρια μπήκε ως 22η στην προνομιούχο 24άδα και στον αυριανό τελικό (Παρασκευή 23/09, 17:30 – 23:30 ώρα Ελλάδας) θα κυνηγήσει την υπέρβαση, δηλαδή την είσοδο στο «τοπ 15», ώστε να πάρει απευθείας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, πάντως, η Φίλιου θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, αφού εξασφάλισε το δικαίωμα συμμετοχής στην Ολυμπιακή δοκιμαστική διοργάνωση (test event), τον ερχόμενο Ιανουάριο στο Λονδίνο, όπου θα δοθούν τα πέντε εναπομείναντα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατά την σημερινή, τέταρτη και τελευταία ημέρα του γενικού προκριματικού αγώνα, η Βαρβάρα Φίλιου συγκέντρωσε 25,350 βαθμούς στις κορύνες, τη χαμηλότερη βαθμολογία της στη διοργάνωση, που της έδωσε την 32η θέση στο συγκεκριμένο όργανο. Εντούτοις, με 77,500 βαθμούς στο σύνολο (υπολογίζονται οι τρεις υψηλότερες βαθμολογίες κάθε αθλήτριας) πλασαρίστηκε 22η μεταξύ των αθλητριών που είχαν δικαίωμα πρόκρισης στον τελικό του σύνθετου ατομικού.

Παράλληλα, η Άρτεμη Γκαβέζου-Κάστρο βαθμολογήθηκε με 24,550 στις κορύνες (50ή στο συγκεκριμένο όργανο) και κατετάγη 45η στο σύνθετο ατομικό με 73,975 βαθμούς.

«Και τα δυο παιδιά πήγαν πολύ καλά. Στις τέσσερις ημέρες του αγώνα ήμασταν χωρίς κριτή, παίζαμε μόνοι μας. Η Άρτεμη έκανε έναν καταπληκτικό, σταθερό αγώνα. Η Βαρβάρα, που είχε και τον υψηλότερο στόχο, ευτυχώς πήγε εξαιρετικά στα τρία πρώτα όργανα και ουσιαστικά είχε αγκαλιάσει από την Τετάρτη την είσοδο στην 24άδα. Συνολικά, κάναμε το καλύτερο δυνατό και ακόμα παραπάνω, με δεδομένο ότι δεν είχαμε βοήθεια από πουθενά», τόνισε η ομοσπονδιακή προπονήτρια Νούλη Γιαννιτσοπούλου, η οποία συμπλήρωσε, αναφερόμενη στην αυριανή συμμετοχή της Φίλιου στον τελικό:

«Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε. Τώρα, στον τελικό, θα στηριχθούμε και πάλι στην καλή θέληση και στην υπερπροσπάθεια. Ο στόχος είναι να εκτελέσει και τα τέσσερα προγράμματά της έτσι όπως ξέρει, ώστε να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Φέτος, πάντως, η Βαρβάρα έχει ήδη κάνει άλματα. Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια, ώστε να καλυφθεί χαμένο έδαφος ετών για την ελληνική ρυθμική γυμναστική».

Στο ομαδικό αγώνισμα, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε για άλλη μια χρονιά με χαρακτηριστική άνεση η Ρωσία (290,275 β.), μπροστά από τη Λευκορωσία (272,500 β.) και την Ουκρανία (269,675 β.).

Για τις αθλήτριες του ατομικού, η αυλαία πέφτει αύριο (Παρασκευή 23/09, 17:30 – 23:30 ώρα Ελλάδας) με τον τελικό του σύνθετου ατομικού. Την σκυτάλη θα πάρουν στην συνέχεια οι ομάδες του ανσάμπλ, που θα αγωνιστούν το Σαββατοκύριακο.