Θανάσης Βασιλειάδης: «Όσοι παίζουν με τον ελληνικό αθλητισμό, πρέπει να σταματήσουν»

Η διασφάλιση της χρηματοδότησης των αθλητικών οργανισμών μέσω της εγγραφής του σχετικού κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του ελληνικού αθλητισμού, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης.

Ενόψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Τετάρτη (21/09) συνάντησης μεταξύ των αρμόδιων πολιτικών και αθλητικών φορέων, στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο επικεφαλής της Ε.Γ.Ο. παρουσίασε τις προτάσεις και θέσεις του. Μεταξύ άλλων, ζητά ευρεία πολιτική εκπροσώπηση στην επικείμενη σύσκεψη, ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις και να ληφθούν άμεσα οι απαραίτητες αποφάσεις.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βασιλειάδη:

«Ο ελληνικός αθλητισμός ‘έσβησε’ στις 23/7/2011, με την υπογραφή της αναστολής των επιχορηγήσεων προς τους αθλητικούς οργανισμούς, τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία από το Υπουργείο Οικονομικών. Μετά από την απόφαση αυτή, ξεκίνησε μια σειρά από επαφές, με σημαντικότερη όλων την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη συνάντηση μεταξύ των φορέων της Πολιτείας και των αθλητικών Ομοσπονδιών. Ωστόσο, η συνάντηση αυτή θα έχει πραγματικό νόημα μόνο εφόσον αποτελέσει τη βάση για να ληφθούν συγκεκριμένες, ξεκάθαρες αποφάσεις.

Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για ανούσιες συζητήσεις και ευχολόγια. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όσοι παίζουν με τον ελληνικό αθλητισμό, ας σταματήσουν επιτέλους να το κάνουν. Επείγει η αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης, με υπευθυνότητα, συναίσθηση της πραγματικότητας αλλά και χωρίς υπεκφυγές.

Κατά την άποψή μου, η μόνη τέτοια λύση είναι να εγγραφεί στον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους το ποσό που θα δοθεί για τον αθλητισμό -Ομοσπονδίες, σωματεία και γυμναστήρια- ως τακτική επιχορήγηση για το 2012. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των αθλητικών φορέων και θα μπορεί να γίνει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός, που δεν θα αναιρεθεί στα μισά του δρόμου. Διαφορετικά, θα βρεθούμε μπροστά στην ολική καταστροφή του ελληνικού αθλητισμού.

Επίσης, θα πρέπει να καταβληθούν τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του 2011. Σε άλλη περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Ήδη οι Ομοσπονδίες έχουν δημιουργήσει οικονομικές υποχρεώσεις που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν, προκαλώντας χάος στην αγορά, εφόσον δεν υπάρξει εγγυημένη συνέχιση της κρατικής επιχορήγησης.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι στην προσεχή συνάντηση θα ήταν καλό να παρευρεθούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι και τομεάρχες όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να αναζητηθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012. Ο καθένας μας, από τη θέση του, να καταθέσει τις προτάσεις του και να αναλάβει τις δεσμεύσεις του.

Οι στιγμές απαιτούν συνεννόηση και μέσα στο αθλητικό κίνημα. Δεν ωφελεί να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, ούτε να εθελοτυφλούμε. Θα πρέπει όλες οι Ομοσπονδίες και οι λοιποί φορείς να αντιληφθούν τη θέση τους και την συνεισφορά τους στο συνολικό οικοδόμημα του αθλητισμού, ώστε να συνεχίσουν όλοι να προσφέρουν, παίρνοντας τη βοήθεια που τους αναλογεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα σωματεία, που απειλούνται με αφανισμό αλλά αντιστέκονται, οι πρωταθλητές μας και όλοι όσοι στηρίζουν το οικοδόμημα του αθλητισμού, έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες. Όπως άλλωστε και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Αλλά εκτός από τις χρηματικές περικοπές, οι οποίες πλέον ξεπερνούν το 50% μέσα σε μια διετία, υπήρξαν και άλλες αποφάσεις και δυσπραγίες, που μας αποδυνάμωσαν σημαντικά. Η κατάργηση του θεσμού των αθλητικών σχολείων, είναι μόνο μία από αυτές.

Πλέον, όμως, οι αντοχές έχουν εξαντληθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες παραχωρήσεις. Δεν πάει πιο κάτω. Και φυσικά, δεν δεχόμαστε κάποιοι να απαξιώνουν συλλήβδην ολόκληρο τον αθλητισμό, με πρόσχημα κάποια κρούσματα ντόπινγκ και βίας που συμβαίνουν σε άλλους αθλητικούς χώρους και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν ούτε κατ’ ελάχιστο την ελληνική γυμναστική.

Ο ελληνικός αθλητισμός πρέπει να συνεχίσει να ζει. Μιλώντας εξ ονόματος της Ε.Γ.Ο., έχω να πω ότι ο αθλητισμός που εμείς πρεσβεύουμε είναι ό,τι πιο αξιόμαχο, ό,τι πιο αγνό και δυνατό έχει να επιδείξει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Είναι το μοναδικό στοιχείο που δίνει όραμα και σωστά πρότυπα στη νεολαία. Όσοι τολμήσουν να διώξουν τη νέα γενιά από τους χώρους άθλησης, θα κάνουν ένα ανεπίτρεπτο λάθος».