Εντυπωσιακό φινάλε με τέσσερα μετάλλια στο παγκόσμιο κύπελλο της Γάνδης

Ένα χρυσό μετάλλιο, από τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, καθώς και τρία χάλκινα, από τον Λευτέρη Κοσμίδη στο έδαφος, τον Βασίλη Τσολακίδη στο δίζυγο και την Στεφανί Μπισμπίκου στη δοκό ισορροπίας, ήταν ο ελληνικός απολογισμός στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Γάνδης (3-4 Σεπτεμβρίου).

Η διοργάνωση της βελγικής πόλης αποτέλεσε για τους περισσότερους Έλληνες αθλητές το τελευταίο αγωνιστικό τεστ ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Τόκιο (7-16 Οκτωβρίου), όπου θα διεκδικήσουν την Ολυμπιακή πρόκριση. Για τους υπόλοιπους, η τελική πρόβα προγραμματίζεται να γίνει στο αντίστοιχο παγκόσμιο κύπελλο του Μάριμπορ (23-25 Σεπτεμβρίου).

Τη μεγαλύτερη διάκριση πανηγύρισε ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος θριάμβευσε στους κρίκους με 15,900 βαθμούς έπειτα από καταπληκτική εμφάνιση. Ο 21χρονος αθλητής, που δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, άφησε πίσω του τον Κινέζο Ξουάν Λούο (15,750) και τον Ολλανδό Γιούρι Φαν Χέλντερ (15,675).

«Η εμφάνιση του Λευτέρη ήταν σχεδόν τέλεια. Ήταν όμως κάτι που περίμενα από αυτόν. Το μοναδικό σφάλμα ήταν το βήμα που έκανε στην έξοδο. Κατά τα άλλα, η εκτέλεσή του ήταν εντυπωσιακή, καλύτερη ακόμα και από εκείνη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Απριλίου, στο οποίο είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο. Το πρόγραμμά του, άλλωστε, είναι πλέον δυσκολότερο και πιο εντυπωσιακό. Σχεδιάζουμε να αγωνιστεί και στο Μάριμπορ, όπως και ο Μάρας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τα οικονομικά δεδομένα», δήλωσε ο προπονητής του Πετρούνια, Δημήτρης Ράφτης.

Παράλληλα, ο κ. Ράφτης μίλησε και για τον Βλάση Μάρα, ο οποίος είχε πτώση στον προκριματικό του Σαββάτου (03/09) στο μονόζυγο: «Ο Βλάσης έκανε καταπληκτικά τον πρώτο συνδυασμό ασκήσεων, αλλά έπεσε πάλι στο ίδιο σημείο, πράγμα που δείχνει ότι πρόκειται για θέμα ψυχολογίας. Θέλει λίγο χρόνο ακόμα για να «βγάλει» σωστά το πρόγραμμά του στον αγώνα. Εφόσον το καταφέρει, θα μπει με το ένα πόδι στα μετάλλια του παγκοσμίου, παρά τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος την κατάλληλη στιγμή».

Στις ασκήσεις εδάφους, ο Λευτέρης Κοσμίδης κατέλαβε την 3η θέση με 15,400 βαθμούς, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με αυξημένη αρχική αξία (6,70), αλλά χωρίς να αποφύγει κάποια λάθη. Η τριάδα των νικητών παρέμεινε ίδια όπως και στον προκριματικό του αγωνίσματος, με πρώτο τον Βραζιλιάνο Ντιέγκο Ιπόλιτο (15,925 β.) και δεύτερο τον Κινέζο κάτοχο του Ολυμπιακού τίτλου Κάι Ζου (15,750 β.).

«Ακόμα και με μια μέτρια εμφάνιση, ο Λευτέρης βρέθηκε μέσα στα μετάλλια. Το ότι ανέβηκε στο βάθρο, πλάι σε τόσο σπουδαίους αντιπάλους, είναι κάτι που μας δίνει αυτοπεποίθηση. Θα ήθελα μία λίγο καλύτερη εκτέλεση σ’ αυτόν τον τελευταίο αγώνα προετοιμασίας, αλλά και πάλι είμαι ικανοποιημένος», είπε ο προπονητής του Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Στις επόμενες εβδομάδες, θα φροντίσουμε να τελειοποιήσουμε την εκτέλεση στο έδαφος, μέσα από τις προπονήσεις. Είδαμε αυτά που θέλαμε στους αγώνες του τελευταίου διμήνου, σε Κορέα, Ισραήλ και τώρα στη Γάνδη, ώστε να βελτιώσουμε τα σημεία που πρέπει. Παράλληλα, θα δουλέψουμε στα υπόλοιπα πέντε όργανα του σύνθετου ατομικού».

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο με 15,725 βαθμούς, εκτελώντας καλύτερα από ό,τι στον προκριματικό του Σαββάτου (03/09) το πρόγραμμά του, το οποίο είχε συντελεστή δυσκολίας 6,50. Ο 33χρονος σπεσιαλίστας του δίζυγου μοιράστηκε την 3η θέση με τον Ουζμπέκο Άντον Φόκιν, που επίσης πήρε 15,725 β., ενώ τις δύο πρώτες θέσεις πήραν κατά σειρά ο Κινέζος Γκουανγίν Γουάνγκ (16,150 β.) και ο Σλοβένος Μίτια Πέτκοβσεκ (15,775 β.).

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον Βασίλη. Κάνει εξαιρετική δουλειά και η εμφάνισή του ήταν πολύ καλή και στις δύο ημέρες των αγώνων. Στον τελικό, η μοναδική ατέλεια ήταν ότι έχασε μία άσκηση στην κατακόρυφο, με συνέπεια να μειωθεί η αρχική αξία του προγράμματος από το 6,70 στο 6,50. Έχει πάντως ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, που μπορεί να τον βάλει στην κορυφαία τριάδα του παγκοσμίου πρωταθλήματος», υπογράμμισε ο προπονητής του Τσολακίδη, Αλέκος Ιωακειμίδης, και πρόσθεσε:

«Με εξαίρεση έναν – δυο αθλητές, εδώ συμμετείχαν όλοι οι ισχυροί αντίπαλοι που θα βρούμε και στο Τόκιο. Στο διάστημα που απομένει δεν θα δώσουμε άλλον αγώνα, αλλά θα δουλέψουμε για να σταθεροποιήσουμε ακόμα περισσότερο την εκτέλεση».

Εξίσου καλά τα κατάφερε και η Στεφανί Μπισμπίκου, η οποία κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας με 13,950 βαθμούς (συντελεστής δυσκολίας 6,00), έστω και αν συγκέντρωσε βαθμολογία χαμηλότερη από εκείνη του προκριματικού.

Η 23χρονη πρωταθλήτρια ισοβάθμησε στην 3η θέση με την Ουζμπέκα Λουίζα Γκαλιούλινα, ενώ το χρυσό μετάλλιο πήρε η Κινέζα Λιουφάνγκ Γου (14,975 β.) και το αργυρό η Ουκρανή Μαρία Λιβτσίκοβα (14,625 β.).

Αντίθετα, η Βάσω Μιλλούση είχε πτώση στο ξεκίνημα του προγράμματός της στη δοκό, με συνέπεια να περιοριστεί στην 8η και τελευταία θέση με 11,575 βαθμούς.

Λίγο νωρίτερα οι δύο Ελληνίδες είχαν συμμετάσχει στον τελικό των ασύμμετρων ζυγών, όπου η Μπισμπίκου είχε τερματίσει 5η με 13,600 βαθμούς και η Μιλλούση ήταν 7η με 12,850 βαθμούς. Νικήτρια στο αγώνισμα αναδείχθηκε η Ρωσίδα Βικτόρια Κόμοβα (15,650 β.), μπροστά από τις Κινέζες Γιουγιουάν Τζιανγκ (15,375 β.) και Λιουφάνγκ Γου (15,350 β.).

«Οι αθλήτριές μας έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και στάθηκαν επάξια σε μια τόσο δυνατή διοργάνωση. Η κατάκτηση του μεταλλίου είναι σημαντική επιτυχία για την Στέφη. Και η Βάσω ήθελε πάρα πολύ τη διάκριση, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να δείξει τον καλύτερο εαυτό της στον τελικό. Η ουσία είναι ότι έδειξαν και οι δύο δείγματα των δυνατοτήτων τους, σ’ αυτό το διήμερο. Πολύ καλή παρουσία είχε και η Λίνα Μητράκου, που πιστεύω ότι αδικήθηκε στον προκριματικό του εδάφους το Σάββατο», σχολίασε ο υπεύθυνος προπονητής της Εθνικής γυναικών, Κώστας Χατζηζήσης.