Πολυπρόσωπη ελληνική συμμετοχή στο παγκόσμιο κύπελλο της Γάνδης

Τις δυνάμεις τους θα μετρήσουν στο Βέλγιο οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, που το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κύπελλο της Γάνδης (3-4 Σεπτεμβρίου). Θα πρόκειται για το σημαντικότερο, ίσως, τεστ της προετοιμασίας τους ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Τόκιο (7-16 Οκτωβρίου), όπου θα παλέψουν για την Ολυμπιακή πρόκριση.

Στη Γάνδη βρίσκονται από την Τετάρτη (31/08) οι Λευτέρης Κοσμίδης, Βλάσης Μάρας, Βασίλης Τσολακίδης, Λευτέρης Πετρούνιας, καθώς και οι Βάσω Μιλλούση, Στεφανί Μπισμπίκου, Λίνα Μητράκου. Μαζί τους έχουν μεταβεί οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Αλέκος Ιωακειμίδης, Κώστας Χατζηζήσης, Θόδωρος Σταθόπουλος, ενώ με την ιδιότητα των διεθνών κριτών παρίστανται ο Νίκος Προβιάς και η Αναστασία Δόντη.

Στους άνδρες, εκτός από τους Κοσμίδη (ασκήσεις εδάφους), Μάρα (μονόζυγο) και Τσολακίδη (δίζυγο), που μετρούν αντίστροφα για το Τόκιο, στη βελγική πόλη θα αγωνιστεί και ο Πετρούνιας στους κρίκους, αγώνισμα στο οποίο είχε αναδειχθεί «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης τον περασμένο Απρίλιο.

Στην κατηγορία των γυναικών, οι Μιλλούση και Μπισμπίκου θα συμμετάσχουν στη δοκό ισορροπίας και στους ασύμμετρους ζυγούς, ενώ η Μητράκου θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της στις ασκήσεις εδάφους.

«Ο Βλάσης θα δοκιμάσει και πάλι το νέο του πρόγραμμα, που εφόσον εκτελεστεί σωστά έχει τον πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας 7,20. Το πρώτο μισό του προγράμματος είναι το πιο σημαντικό, αφού έχει μαζεμένα τα έξι πιο δύσκολα στοιχεία, που είναι τρεις συνδέσεις ασκήσεων και τρία πετάγματα! Στην προπόνηση έχει ‘βγάλει’ αρκετές φορές ολόκληρο το πρόγραμμα χωρίς λάθη, αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Σημασία έχει να το πετύχει στον αγώνα, όπου έχεις μόνο μία προσπάθεια… Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό δεν είχε ενοχλήσεις στον τραυματισμένο καρπό του χεριού του, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο να μην υπάρχει σωστή αποθεραπεία μετά τις προπονήσεις, ελλείψει φυσιοθεραπευτή», δήλωσε ο προπονητής του Μάρα, Δημήτρης Ράφτης, ο οποίος πρόσθεσε:

«Και οι τρεις αθλητές που ετοιμάζονται για το Τόκιο, έχουν πολύ δυνατά προγράμματα. Εφόσον έχουν καλή ψυχολογική κατάσταση και είναι υγιείς, μπορούν να πετύχουν μεγάλα πράγματα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όσο για τον Πετρούνια, η συμμετοχή στη Γάνδη αποσκοπεί στο να συγκεντρώσει πόντους στους κρίκους, ώστε να παραμείνει στην πρώτη τριάδα της κατάταξης των παγκοσμίων κυπέλλων Β’ κατηγορίας και να εξασφαλίσει τη δωρεάν συμμετοχή σε όλους τους αντίστοιχους αγώνες του 2012».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος προπονητής της Εθνικής γυναικών, Κώστας Χατζηζήσης, επισήμανε: «Τις τελευταίες ημέρες οι αθλήτριες έκαναν μαζί μια μίνι προετοιμασία στην Αθήνα και έδειξαν ότι είναι σε καλή κατάσταση, στα όργανα που θα εκτελέσουν στη Γάνδη. Θα πρόκειται για έναν αγώνα για γερά νεύρα, αφού οι προκριματικοί διαρκούν 12 ολόκληρες ώρες, λόγω των πολλών συμμετοχών. Το επίπεδο θα είναι πολύ υψηλό, αλλά τα κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν».

Στο παγκόσμιο κύπελλο της Γάνδης θα συμμετάσχουν συνολικά 159 αθλητές και αθλήτριες (102 άνδρες, 57 γυναίκες) από 34 χώρες, μεγέθη που κάνουν τη διοργάνωση να μοιάζει με μικρογραφία του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Το Σάββατο (03/09) θα γίνουν οι προκριματικοί των οργάνων (10:30 – 22:30 ώρα Ελλάδας), ενώ την Κυριακή (04/09) θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί (14:30 – 19:00 ώρα Ελλάδας).