«Χρυσοί» Κοσμίδης και Τσολακίδης, «χάλκινος» ο Μάρας στο ισραηλινό πρωτάθλημα ενόργανης

Δύο χρυσά μετάλλια, από το Λευτέρη Κοσμίδη στο έδαφος και το Βασίλη Τσολακίδη στο δίζυγο, καθώς και ένα χάλκινο, από το Βλάση Μάρα στο μονόζυγο, ήταν ο απολογισμός των Ελλήνων αθλητών της ενόργανης γυμναστικής στο ισραηλινό πρωτάθλημα Όπεν, στο Τελ Αβίβ.

Η διοργάνωση, στην οποία συμμετείχαν αθλητές από πέντε χώρες (Ισραήλ, Ελλάδα, Κροατία, Λευκορωσία και Κύπρος), αποτέλεσε για τους τρεις πρωταθλητές το πρώτο αγωνιστικό τεστ ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Τόκιο (7-16 Οκτωβρίου), όπου θα κυνηγήσουν την Ολυμπιακή πρόκριση.

Ο Λευτέρης Κοσμίδης επιβεβαίωσε την αξία του στο έδαφος, όπου πρώτευσε με 15,400 βαθμούς, κερδίζοντας τον «αργυρό» πρωταθλητή Ευρώπης, Ισραηλινό Αλεξάντερ Σατίλοφ (15,200 β.), μέσα στο «σπίτι» του.

Παράλληλα, έδειξε σταθερότητα στο σύνθετο ατομικό, όπου συγκέντρωσε 83,200 βαθμούς στο σύνολο και πήρε την 4η θέση, χωρίς να κάνει καμία πτώση. Για τον 20χρονο πρωταθλητή, αυτή ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκε και στα έξι όργανα έπειτα από την άνοιξη του 2008, όταν είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων της Λοζάνης.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το Λευτέρη, επειδή στην πρώτη του συμμετοχή στο σύνθετο έπειτα από τρία και πλέον χρόνια, ‘έβγαλε’ χωρίς πτώση και τα έξι όργανα. Ασφαλώς, όμως, χρειάζεται κι άλλη βελτίωση στα προγράμματά του. Επίσης, χαίρομαι ιδιαίτερα που μπόρεσε να τα πάει καλά στο έδαφος, παρότι ήταν το έκτο και τελευταίο όργανο. Είχαμε δουλέψει σωστά πάνω στη φυσική κατάσταση και έτσι είχε δυνάμεις μέχρι τέλους. Η εμφάνισή του στο έδαφος δεν ήταν τέλεια, αλλά ήταν αρκετά καλή. Βάλαμε αρχική αξία 6,60, λίγο χαμηλότερη από κάποιες άλλες φορές. Συνολικά, ήταν ένας δυνατός αγώνας προετοιμασίας και φεύγουμε ικανοποιημένοι», τόνισε ο προπονητής του Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου.

Εξίσου καλά τα κατάφερε ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο, κατακτώντας την 1η θέση με 15,350 βαθμούς. Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης στο συγκεκριμένο όργανο, πήρε από τους κριτές αρχικό βαθμό δυσκολίας 6,50 αντί για 6,70, λόγω ενός σφάλματος στο φινάλε.

«Ο Βασίλης κουράστηκε και γι’ αυτό έχασε την τελευταία άσκηση, η οποία έχει την ονομασία ‘Τσολακίδης 2’. Είμαι όμως ευχαριστημένος, επειδή εκτέλεσε πολύ καλά το πρώτο κομμάτι του προγράμματός του, που είναι και το δυσκολότερο. Από εδώ και πέρα, θα δουλέψουμε πάνω στην αντοχή, ώστε να μπορεί να ‘βγάζει’ ακόμα και δύο προγράμματα συνεχόμενα. Μ’ αυτό το πρόγραμμα, που έχει βαθμό δυσκολίας 6,70 και περιλαμβάνει πολύ απαιτητικές ασκήσεις, θα πάμε για να κυνηγήσουμε τη διάκριση στο Τόκιο», είπε ο προπονητής του Τσολακίδη, Αλέκος Ιωακειμίδης.

Θετικά στοιχεία είχε η διοργάνωση και για το Βλάση Μάρα, ο οποίος κατετάγη 3ος στο μονόζυγο με 14,600 βαθμούς, παρότι είχε πτώση. Ο 28χρονος πρωταθλητής δοκίμασε για πρώτη φορά το νέο πρόγραμμά του, που εφόσον εκτελεστεί σωστά έχει πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας (7,20) και το οποίο θα επιχειρήσει να τελειοποιήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Επόμενος αγώνας προετοιμασίας για τους τρεις Έλληνες πρωταθλητές θα είναι το παγκόσμιο κύπελλο της Γάνδης (3-4 Σεπτεμβρίου).