Τριπλή συμμετοχή από Κοσμίδη, Μάρα και Τσολακίδη στο ισραηλινό πρωτάθλημα ενόργανης

Στους ρυθμούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Τόκιο (7-16 Οκτωβρίου) αρχίζουν να μπαίνουν οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής ανδρών, οι οποίοι το ερχόμενο Σάββατο (20/08) θα συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι στο ισραηλινό πρωτάθλημα Όπεν, στο Τελ Αβίβ.

Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος ο Λευτέρης Κοσμίδης, που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού, ο Βλάσης Μάρας, που θα αγωνιστεί στο μονόζυγο, και ο Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος θα εκτελέσει το πρόγραμμά του στο δίζυγο. Μαζί τους θα ταξιδέψουν οι προπονητές τους, Γιώργος Αγγέλου, Δημήτρης Ράφτης και Αλέκος Ιωακειμίδης αντίστοιχα, καθώς και ο διεθνής κριτής Απόστολος Πεσσίνης.

Βάσει της προκήρυξης των Ισραηλινών διοργανωτών, οι Έλληνες αθλητές θα αγωνιστούν απευθείας το Σάββατο (20/08), χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχουν στους προκριματικούς της προηγούμενης ημέρας.

Για τους τρεις πρωταθλητές θα ακολουθήσει η συμμετοχή στο παγκόσμιο κύπελλο της Γάνδης (3-4 Σεπτεμβρίου) και ενδεχομένως και σ’ εκείνο του Μάριμπορ (23-25 Σεπτεμβρίου), με απώτερο στόχο να ετοιμαστούν για τη μεγάλη διάκριση στο Τόκιο. Εκεί, καθένας τους θα κληθεί να κερδίσει μετάλλιο στο όργανο όπου ειδικεύεται, προκειμένου να πάρει αυτόματα το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Σε περίπτωση που κανείς τους δεν τα καταφέρει, την Ολυμπιακή πρόκριση θα μπορέσει να διεκδικήσει σε δεύτερη φάση μόνο ένας Έλληνας αθλητής, μέσω του σύνθετου ατομικού.

Στο Ισραήλ, ο Λευτέρης Κοσμίδης θα εκτελέσει πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,60 στο έδαφος, αλλά το ξεχωριστό στοιχείο είναι ότι θα αγωνιστεί στο σύνθετο ατομικό για πρώτη φορά έπειτα από τριάμισι χρόνια.

«Ο Λευτέρης έχει να κάνει σύνθετο ατομικό σε επίσημο αγώνα από το ευρωπαϊκό εφήβων του 2008, στη Λοζάνη. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ο κύριος στόχος θα είναι να πάρουμε την Ολυμπιακή πρόκριση κερδίζοντας μετάλλιο στο έδαφος, αλλά ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Γι’ αυτό, θα κυνηγήσουμε το καλύτερο δυνατό και στο σύνθετο», τόνισε ο προπονητής του, Γιώργος Αγγέλου, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Στο Τελ Αβίβ, τα προγράμματα του Λευτέρη σε κάποια όργανα θα έχουν χαμηλότερη αρχική αξία, συγκριτικά με αυτά που σχεδιάζουμε για το Τόκιο. Θα είναι πάντως ένας σημαντικός αγώνας προετοιμασίας, κυρίως για την εξοικείωσή του με τη διαδικασία της συμμετοχής και στα έξι όργανα».

Για το Βλάση Μάρα, η παρουσία στο ισραηλινό πρωτάθλημα Όπεν θα σημάνει την πρώτη του φετινή συμμετοχή υπό φυσιολογικές συνθήκες. Στο μοναδικό αγώνα που έχει δώσει μέσα στο 2011, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Απριλίου, έμεινε μακριά από τη διάκριση λόγω τραυματισμού στον αριστερό καρπό.

«Τα προβλήματα στον καρπό δεν μας επέτρεψαν να τελειοποιήσουμε το καινούργιο πρόγραμμα στο μονόζυγο, το οποίο ετοιμάζουμε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και έχει πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας, της τάξης του 7,20. Ο Βλάσης ‘βγάζει’ κανονικά τη νέα άσκηση, αλλά δυσκολεύεται στην συνέχεια του προγράμματος, μετά το πέταγμα. Αυτή την στιγμή το χέρι του είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει όταν πιεστεί περισσότερο, αφού το πρόγραμμα είναι γεμάτο από ωλένιες λαβές, που έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις για τον καρπό», εξήγησε ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης.

Επιπλέον, αναφερόμενος στους προσεχείς αγώνες προετοιμασίας, υπογράμμισε: «Θα θέλαμε να ήμασταν πιο έτοιμοι, ώστε να παρουσιάσουμε το καινούργιο πρόγραμμα στο Τελ Αβίβ. Μπορεί τώρα να προτιμήσουμε το παλιό, που έχει βαθμό δυσκολίας από 6,70 έως 6,90. Θα εξαρτηθεί από το πώς θα νιώσει ο Βλάσης. Το μονόζυγο θα είναι το μοναδικό όργανο που θα εκτελέσει και στον επόμενο αγώνα, στη Γάνδη, αλλά στην τελική φάση της προετοιμασίας θα ρίξουμε βάρος και στα υπόλοιπα όργανα του σύνθετου ατομικού μέσα από τις προπονήσεις».